Samsung onderzoekt beschuldiging kinderarbeid

Samsung heeft een onderzoek ingesteld naar nieuwe beschuldigingen van kinderarbeid bij een van zijn leveranciers in China. Als daaruit blijkt dat leveranciers de interne regels van het elektronicabedrijf overtreden, dan neemt Samsung maatregelen. Dat heeft het concern donderdag laten weten in reactie op een onderzoeksrapport van China Labor Watch (CLW).

De leverancier van Samsung, Shinyang Electronics, zou in drukke periodes kinderen hebben ingezet. Zij moesten volgens CLW tot wel elf uur per dag werken, zonder dat ze betaald kregen voor overuren. Ook zouden de kinderen niet verzekerd zijn en na drie tot zes maanden weer op straat worden gezet, als de drukte voorbij was.

De beschuldigingen van de belangenorganisatie staan lijnrecht tegenover een recent rapport van Samsung zelf. Daarin schreef het Zuid-Koreaanse bedrijf dat bij geen enkele van zijn ruim honderd leveranciers in China sprake was van kinderarbeid. Wel stelde Samsung dat bij zestig bedrijven de beveiligingseisen werden overtreden.

CLW beschuldigde Samsung in 2012 ook al eens van het wegkijken voor kinderarbeid in China, waar onder meer de telefoons van het bedrijf in elkaar worden gezet. De werknemers van die fabrieken zouden onder 'onmenselijke' omstandigheden moeten werken, zo stelde de belangenorganisatie destijds.