Nabestaanden John Wayne klagen universiteit aan

Nabestaanden van acteur John Wayne hebben de Amerikaanse Duke University voor de rechter gesleept. De universiteit probeerde onlangs het exclusieve recht te verkrijgen om de naam Duke, de bijnaam van de in 1979 overleden acteur, te gebruiken. De familie probeert hier nu een stokje voor te steken.

De nabestaanden en de universiteit liggen al langer met elkaar in de clinch over het gebruiken van de naam op producten. Zo lanceerde John Wayne Enterprises onlangs een whiskymerk dat Duke heet met op de flesjes een afbeelding van de acteur. Volgens de universiteit zorgt het voor verwarring als zowel de nabestaanden als Duke University de naam blijven gebruiken voor commerciële doeleinden.

Volgens de nabestaanden is het woord Duke niet enkel van de universiteit. "Duke is een normaal woord dat al eeuwen wordt gebruikt voor zowel commerciële als andere doeleinden die niets te maken hebben met Duke University", is te lezen in de aanklacht. "Door de acties van de universiteit lijkt het echter alsof zij denken dat zij de enige zijn die Duke mogen gebruiken."

Wayne stond sinds zijn jeugd bekend als Duke, een naam die hij overnam van zijn hond. De acteur, bekend door films als The Searcher en The Man Who Shot Liberty Valance, overleed in 1979 op 72-jarige leeftijd aan darmkanker.