Aantal gevallen digitale spionage gestegen

Redactie

Het aantal gevallen van digitale spionage is het afgelopen jaar toegenomen. Deze vorm van spionage is bovendien niet langer voorbehouden aan de grote, geavanceerde inlichtingendiensten. Dat staat in een jaarlijks rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) dat donderdag werd gepubliceerd.

De dreiging van digitale spionage door andere landen was 'onverminderd groot', zo hebben de inlichtingendiensten volgens de NCTb vastgesteld. "In Nederland zijn overheidsinstellingen, de defensie-industrie en bedrijven binnen topsectoren het slachtoffer", staat verder in het rapport.

De mogelijkheden voor spionage nemen volgens de NCTb alleen maar verder toe. Zo investeren vrijwel alle buitenlandse inlichtingendiensten in hun digitale capaciteiten. Tegelijkertijd nemen ook de mogelijkheden voor criminele organisaties toe om op internet hun slag te slaan.

Naarmate de afhankelijkheid van ict groeit worden de potentiële gevolgen van incidenten ook groter. De NCTb wijst bijvoorbeeld op de digitale aanvallen van afgelopen jaar op de Nederlandse banken en overheidsdienst DigiD.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) benadrukt in een reactie aan de Tweede Kamer de noodzaak de komende jaren te blijven investeren in digitale veiligheid. Hij wil onder meer de onderzoekscapaciteit bij het Nationaal Cyber Security Centrum, de politie en de inlichtingendiensten uitbreiden.?