Kranten verdeeld na uitschakeling Oranje

De Nederlandse kranten openen donderdag allemaal met de uitschakeling van Oranje in de halve finale tegen Argentinië. De een is kritisch, de ander teleurgesteld of juist trots. Nederland verloor woensdagavond na penalty's het duel van de Argentijnen. De finale van het WK gaat zondag tussen Duitsland en Argentinië.

Het AD opent met 'penaltydrama'. 'Droom van Oranje voorbij na missers van Vlaar en Sneijder', kopt de krant. Sjoerd Mossou schrijft over een avontuur dat vele malen langer heeft geduurd dan ooit gedacht. "Het Nederlands elftal van Louis van Gaal heeft zo veel harten veroverd in de laatste weken. Hartverscheurend en hartverwarmend", aldus Mossou.

Hij omschrijft het team verder als het 'verrassendste Nederlands elftal aller tijden'. De wedstrijd tegen Argentinië was volgens hem een klassiek gevecht. "Een wedstrijd die het niet van zijn spelvreugde moest hebben maar bovenal van zijn zware emotionele en historische lading."

Willem Vissers van de Volkskrant is kritischer. 'De strijd is gestreden', opent de krant. Boven het artikel van Vissers prijkt de kop 'gebrek aan lef nekt Oranje in gedrocht van wedstrijd'. De verslaggever spreekt van 'voetbal van monumentale saaiheid'. Hij schrijft dat Oranje de wankele Argentijnse doelman Romero vrijwel nooit op de proef heeft gesteld, op de strafschoppenserie na.

"Van de schotvaardigheid in de groepsfase is bitter weinig over", aldus Vissers. Hij vond de wedstrijd een proeve van 'tactische spitsvondigheid van trainers'. "Het thema was: de verdediging is de slechtste aanval", besluit hij.

Trouw opent met de kop 'penalty's worden Oranje nu fataal'. Geschreven wordt over het 'einde aan de droom van een bondscoach en van het volk'. De krant roemt Oranje om zijn vechtersmentaliteit die 'zelden door een Nederlandse ploeg is vertoond'. Volgens de krant is het team en Van Gaal niets te verwijten, 'hoe zuur de ontknoping in eerste aanleg ook mocht aanvoelen'.

Ook De Telegraaf schrijft over het einde van een droom. "Het sprookje is over, we liggen eruit. Heel Nederland keek reikhalzend uit naar een geweldige eindstrijd tegen aartsrivaal Duitsland, maar door de nederlaag na strafschoppen tegen Argentinië wacht zaterdag de troostfinale tegen gastland Brazilië", meldt de krant. Oranje heeft het volk 'prachtige, euforische momenten' bezorgd.

NRC spreekt van een 'enorme domper'. Nederland speelde in de tweede helft en in de verlenging bij vlagen sterk voetbal, aldus de krant. "Het kon echter weinig grote mogelijkheden creëren tegen de stugge Argentijnen." nrc.next schrijft dat Oranje tevreden kan terugkijken, het team heeft zich volgens de krant 'volledig gegeven'.