Noorse en Russische langlaufzeges

De World Cup langlaufen in Lillehammer is zondag afgesloten met de estafettes. Bij de vrouwen ging Noorwegen I met de overwinning aan de haal, bij de mannen lukte het Rusland I om de Noren af te troeven.

De wedstrijd bij de vrouwen, 4 x 5 kilometer, was voor de overwinning geen moment spannend. Heidi Weng, startloopster van het eerste Noorse team, gaf het stokje tegelijk over met Ingvild Flugstad Østberg, de eerste loopster van Noorwegen II. Voor het eerste team was het Therese Johaug die er vandoor ging, waarna Noorwegen I pas bij de finish weer door de concurrentie werd gezien. Verrassend sterk waren de Finse dames, normaal vooral sterk in de klassieke stijl. Nadat de eerste twee loopsters, in klassieke stijl, geweest waren was het in vrije stijl de beurt aan Kerttu Niskanen en Krista Lähteenmäki. Beiden bleken erg sterk en konden hun Amerikaanse tegenstanders van zich afhouden. Jessica Diggins wist de derde plek voor de Verenigde Staten nog wel vast te houden. Voorin maakten Kristin Størmer Steira en Marit Bjørgen het karwei af voor Noorwegen I.

De race bij de mannen, 4 x 7,5 kilometer, was vooral een strijd tussen de Noorse teams en Rusland. Een aantal landen als Tsjechië, Frankrijk en Zweden konden lange tijd volgen, maar zij wisten zich niet serieus te mengen in de strijd om de overwinning. Nadat elk team drie lopers had ingezet was er een duidelijke kopgroep. Rusland I, onder leiding van Alexander Legkov, en Noorwegen I en II hadden een ruime voorsprong op het derde Noorse team. Voor dat team echter was Tord Asle Gjerdalen de slotloper. Hij wist het gat van meer dan een halve minuut te dichten, waardoor de kopgroep bestond uit drie Noorse teams en het eerste Russische team. Kort voor het einde moest de moegestreden Gjerdalen echter weer lossen. De strijd om de overwinning ging tussen de Russen, met Maxim Vylzeghzanin en de Noren Finn Hagen Krogh (Noorwegen II) en Petter Northug (Noorwegen I). Vyleghzanin gaf op het laatste stuk gas en schudde de Noren van zich af. Northug leek de tweede plek te pakken in de sprint, maar hield het voor gezien en liet Krogh passeren.