Duitse president boycot Spelen in Sotsji

De Duitse bondspresident Joachim Gauck gaat in februari niet naar de Olympische Winterspelen in Rusland. Dat meldt het Duitse opinieblad Der Spiegel zondag op zijn website. Door niet af te reizen naar Sochi zou Gauck een statement willen maken tegen mensenrechtenschendingen en het tegenwerken van de oppositie in Rusland.

Het bureau van de bondspresident zou Rusland afgelopen week hebben laten weten dat Gauck thuisblijft. Gauck bracht wel een bezoek aan de Olympische Spelen vorige zomer in Londen. Hij zou de Duitse deelnemers aan de winterolympiade na hun terugkeer willen ontvangen in München.

Gauck, met een verleden in de Oost-Duitse burgerrechtenbeweging, heeft meermaals kritiek geuit op gebreken in de rechtsstaat in Rusland. Ook is hij niet te spreken over de tegenwerking die kritische media ervaren. Sinds hij in maart 2012 president werd, heeft hij nog geen officieel bezoek aan Rusland gebracht.

In juli werd in Rusland een wet van kracht die propaganda van homoseksualiteit onder minderjarigen strafbaar maakt. Daartegen was internationaal veel protest.