Schansspringer Freund wint in Lillehammer

heywoodu

Schansspringer Severin Freund heeft in Lillehammer de wedstrijd van de grote schans gewonnen. In rustige omstandigheden was de Duitser te goed voor thuisfavoriet Anders Bardal en de Japanner Daiki Ito.

Na de eerste ronde ging Freund gelijk aan de leiding. Hij werd gevolgd door Piotr Zyla en twee Japanners, Ito en de 41-jarige Noriaki Kasai. Opvallend was de viervoudig olympisch kampioen Simon Ammann. De Zwitser was in de kwalificatie al gevallen en ging in de wedstrijd op exact dezelfde manier tegen de vlakte. Hij kon nog net doordringen tot de tweede ronde, waarin hij met een sterke sprong nog tot de negentiende plek op kon rukken.

In de tweede ronde waren de omstandigheden wat lastiger. Anders Fannemel en Peter Prevc waren de grootste slachtoffers en vielen bijna tien plekken terug. Ook Zyla kon zijn tweede plek niet vasthouden, hij werd zesde. Bardal slaagde er juist wel in om zich te verbeteren en liet de beste sprong van de tweede ronde zien, genoeg voor plek twee. Vervolgens was het de beurt aan de twee Japanners. Ito kon zijn landgenoot Kasai, die tijdens de Olympische Spelen in Lillehammer 1994 al van de partij was, net voorblijven en werd derde. Op de Duitser Freund stond echter geen maat. Hij kon zijn leidende positie verdedigen en pakte de vijfde World Cup-overwinning uit zijn carrière.