Desi Bouterse naar Mandela-herdenking

President Desi Bouterse van Suriname reist zondag naar Zuid-Afrika naar aanleiding van het overlijden van Nelson Mandela. Hij woont dinsdag een herdenkingsdienst bij als voorzitter van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties. Dat werd zaterdag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer sinds de arrestatie van zoon Dino Bouterse, eind augustus in Panama, dat het Surinaamse staatshoofd naar het buitenland reist. Bouterse junior staat momenteel terecht in de Verenigde Staten, waar hij wordt verdacht van drugssmokkel, wapenhandel en terrorisme. Na de aanhouding van zijn zoon werd gespeculeerd of president Bouterse nog wel naar het buitenland zou durven reizen.

De voormalige legerleider, die in 1999 in Nederland bij verstek werd veroordeeld voor drugssmokkel, kiest er wel opnieuw voor om een tussenlanding op Schiphol te omzeilen. Hoewel Den Haag al liet weten dat Bouterse als president probleemloos via Nederland kan reizen, vliegt hij via Brazilië naar Zuid-Afrika.

Via een verklaring deelde Bouterse vrijdag al mee dat hij Nelson Mandela zag als een 'persoonlijke inspiratiebron'. Hij roemde de eerste zwarte president van Zuid-Afrika daarnaast als een man die in staat was zijn verdeelde volk te leiden naar een gezamenlijke toekomst.

Nelson Mandela overleed donderdagavond op 95-jarige leeftijd. De antiapartheidsstrijder krijgt een staatsbegrafenis in het dorp Qunu, waar hij opgroeide.