Zuid-Afrika bidt en mediteert

Miljoenen Zuid-Afrikanen zijn zondag naar hun bedehuizen getogen om daar Nelson Mandela te gedenken. President Jacob Zuma gaf op de door de regering afgekondigde dag voor gebed en overdenking het voorbeeld.

"Het leek ons belangrijk om een dag te hebben waarop wij Zuid-Afrikanen allemaal kunnen samenkomen en bidden voor onze eerste democratische president, en zijn staat van dienst overdenken", zei Zuma in een methodistische kerk in Johannesburg. "Maar ook om te bidden voor ons land (...), te bidden dat we enkele van de waarden waarvoor hij heeft gevochten niet vergeten."

In de rooms-katholieke Regina Mundi-kerk in Soweto, die een belangrijke rol speelde in de strijd tegen apartheid, woonden duizenden mensen een herdenkingsmis bij. Ook op talloze andere plaatsen kwamen rouwende Zuid-Afrikanen bijeen om te bidden, zingen of een kaars te branden.

De bededag was de aftrap van een groots afscheid voor de donderdag overleden Zuid-Afrikaanse vader des vaderlands, dat zich over meerdere dagen uitstrekt. Dinsdag bereikt dat een hoogtepunt met een nationale herdenkingsceremonie in het stadion van Johannesburg. Mandela's lichaam wordt vervolgens van woensdag tot vrijdag in het Uniegebouw, de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering in Pretoria, opgebaard.