'Marktplaats moet verkoop nazispullen aanpakken'

Marktplaats moet stappen ondernemen om de verkoop van nazispullen op de site te stoppen. Die oproep doet het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zondag. De verkoop van relikwieën met een nazistisch gedachtegoed of een andere discriminerende boodschap is strafbaar, stelt directeur Esther Voet.

Het CIDI stelt in een verklaring geschrokken te zijn van het aantal nazi-items dat wordt aangeboden op de site. "Het lijkt wel een soort industrie te worden. Veel van de items die worden aangeboden, mogen niet worden verhandeld", aldus Voet. Omdat Marktplaats dit mogelijk maakt is het ook verantwoordelijk, vindt Voet. Ze wil graag met Marktplaats in gesprek over mogelijke maatregelen.

Zo zou Marktplaats de 'tipknop', de knop waarmee gebruikers van de website kunnen aangeven dat een aangeboden artikel niet door de beugel kan, duidelijker zichtbaar moeten maken. Ook moet de site beter met de aanbieder communiceren als een item wordt verwijderd omdat het aanzet tot discriminatie of haat. Zo weten gebruikers dat dergelijke spullen niet toegestaan zijn.

Marktplaats was zondag niet bereikbaar voor commentaar.