Regime SyriŰ herovert weg naar het noorden

Syrische regeringstroepen hebben zondag een belangrijke weg van Damascus naar het noorden in handen weten te krijgen. De weg lijkt hiermee vrij om chemische wapens naar de kust te vervoeren, zodat ze op zee vernietigd kunnen worden.

Regeringstroepen begonnen vorige maand een offensief in de bergachtige regio ten noorden van de hoofdstad om de belangrijkste verbindingsweg tussen noord en zuid handen te krijgen en de aanvoerlijnen van de rebellen door te snijden. Door de strijd was de weg bijna drie weken onbegaanbaar, maar zondag namen de regeringstroepen de weg weer in gebruik nadat ze het grootste deel van de aan de weg gelegen stad Nabek hadden veroverd, meldde Rami Abdurrahman van het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

"De weg is open, maar nog niet veilig", zei Abdurrahman. De route blijft 'gevaarlijk' omdat hij nog in schootsveld van de opstandeling ligt, zei hij.

Volgens twee Libanese televisiestations die allebei op de hand van het regime van de Syrische president Bashar Assad zijn, Al-Mayadeen en Al-Manar, heeft het leger de snelweg tussen Damascus en Homs wel veilig gesteld. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, die de VN-missie leidt om de chemische wapens van Syrië op te doeken, liet vorige week weten te overwegen de wapens langs deze weg naar de havenstad Latakia te vervoeren. De VN-OPCW-missie hoopt de giftigste wapens nog dit jaar uit Syrië te kunnen verwijderen.