Natuurclubs zien aanhang harder slinken dan ooit

Natuur- en milieuorganisaties hebbben hun aanhang in 2013 harder zien dalen dan ooit. Dat heeft het VARA-radioprogramma Vroege Vogels zondag gemeld op basis van onderzoek. In totaal hebben de ruim honderd grote organisaties nu bijna 3,7 miljoen leden of donateurs, een daling van ruim 120 duizend ten opzichte van een jaar geleden.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) blijft het grootst. Toch zag ook die organisatie het aantal donateurs met meer dan vijf procent slinken tot 826 duizend. In totaal staat ruim twee derde van alle groene clubs in de min, zo bleek uit het zondag gepresenteerde onderzoek. 36 organisaties weten het jaar positief af te sluiten.

Tot de relatief kleine groep stijgers van dit jaar hoort Natuurmonumenten, na het WNF de grootste natuurorganisatie. De organisatie telt tegen het eind van het jaar 735 duizend leden, drieduizend meer dan vorig jaar. In 2001 had de organisatie nog bijna een miljoen leden. Op nummer drie staat Greenpeace met 453 duizend donateurs, dertienduizend minder dan een jaar geleden.

"Bij onze eerste peiling in 1991 waren er 2,3 miljoen betalende aanhangers. Vanaf dat moment is er dertien jaar lang continu een grote groei geweest", licht eindredacteur Joost Huijsing van het VARA-programma in een verklaring toe. Na een aantal stabiele jaren zette de daling in.

Het meest gehoorde argument van leden en donateurs die opzeggen is volgens het radioprogramma de economische crisis. Tegelijkertijd is er ook een meer structurele beweging aan de gang. "Vele jaren achter elkaar lid zijn van een organisatie lijkt voor mensen onder de dertig niet meer zo gewoon als voor hun ouders", ziet Huijsing. Jongeren zouden liever eenmalig geld overmaken voor projecten of acties.