Scheiding kinderloos stel makkelijker

Kinderloze stellen kunnen binnenkort makkelijker een echtscheiding aanvragen. Ze kunnen zonder tussenkomst van de rechter of een advocaat uit elkaar. In plaats van de rechter spreekt een ambtenaar van de burgerlijke stand dan de scheiding uit. Dat staat in een wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Volgens Teeven kan het op deze manier niet alleen 'lekker vlot', maar scheelt het bovendien een berg kosten, zo zei hij zondagmiddag in het televisieprogramma Jinek. "Dat is het grootste voordeel."

Het gaat om stellen die geen kinderen hebben en het verder overal over eens zijn. "Als je denkt dat er met z'n tweeën uitkomt dan kan je naar een ambtenaar van de burgerlijke stand en je zegt: in ons huwelijk zit geen toekomst meer. Vervolgens krijg je nog veertien dagen bedenktijd", aldus Teeven.

De staatssecretaris herhaalde in het programma verder dat hij voorlopig niets zegt over de zaak rond de van corruptie verdachte VVD'er Jos van Rey. Teeven wil eerst zijn verhaal doen bij de rechter-commissaris voordat hij er publiekelijk iets over kwijt wil.