[HWL] Hockeysters via Argentinië naar finale

De Nederlandse hockeysters hebben zaterdagavond in Argentinië de finale van de Hockey World League bereikt. De ploeg van bondscoach Max Caldas versloeg in een zinderend duel het Zuid-Amerikaanse gastland op shoot-outs: 3-2. Na de normale speeltijd was de stand 2-2.

Oranje neemt het zondagnacht 01.00 uur (Nederlandse tijd) in de eindstrijd op tegen Australië, dat met 3-0 te sterk was voor Engeland.

De nummer één (Argentinië) en twee (Nederland) van de wereld kwamen sterk voor de dag in San Miguel de Tucuman. Nederland kende een droomstart dankzij Maartje Paumen, die in de tweede minuut de score opende uit een strafcorner. Tien minuten later stond het weer gelijk na een foutje van doelvrouw Joyce Sombroek.

Na de pauze golfde het spel op en neer en was Oranje opnieuw gevaarlijk uit een strafcorner van Paumen, terwijl Lidewij Welten een solo niet kon bekronen. In de 48e minuut viel de treffer aan de andere kant. De tweede strafcorner van de regerend wereldkampioen eindigde nog op de paal, maar de derde was wel raak.

Roos Drost maakte er op aangeven van Ellen Hoog acht minuten later 2-2 van, waarna Paumen uit een strafcorner nog dicht bij haar tweede goal van de wedstrijd was.

In de shoot-outs kwam namens Nederland alleen Welten niet tot scoren. Drie speelsters misten voor Argentinië, waarvan Oranje in de olympische finale vorig jaar in Londen al met 2-0 had gewonnen.