'Afghanistan moet vrouwen beschermen'

anoniem_22072019025900

Afghanistan treuzelt met de tenuitvoerlegging van een wet die vrouwen beschermt tegen gedwongen huwelijken, huiselijk geweld en verkrachting. Onder de vier jaar oude wet zijn meer aangiften gedaan van geweld tegen vrouwen, maar het aantal gevallen waarin dit tot vervolging of veroordeling leidt blijft laag. Dat zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navi Pillay, zondag in een verklaring.

Afghaanse vrouwen hebben veel rechten teruggekregen die hun in de jaren 1996 tot 2001 onder het strenge islamitische bewind van de Taliban waren ontnomen. Maar de vrees bestaat dat Afghaanse vrouwen veel van hun vrijheden weer moeten inleveren als de buitenlandse troepen eind volgend jaar vertrekken en er daarmee ook een eind komt aan een groot deel van de buitenlandse hulp.

De wet voor de Eliminatie van Geweld tegen Vrouwen uit 2009 verbiedt kindhuwelijken, het kopen of verkopen van vrouwen om geschillen bij te leggen, aanranding en tal van andere vormen van geweld of misbruik tegen vrouwen.

"De wet, mits toegepast, biedt Afghaanse vrouwen bescherming tegen geweld", zegt Georgette Gagnon, directeur mensenrechten van de VN-missie in Kabul. Maar het merendeel van de vrouwen blijft volgens haar onbeschermd, doordat de meeste incidenten niet of nauwelijks worden onderzocht en van geweld tegen vrouwen en meisjes weinig aangifte wordt gedaan, door discriminatie, bestaande maatschappelijke normen en culturele praktijken, alsook uit angst voor vergelding en gevaar voor leven.

De VN-missie verzamelde gedurende een jaar gegevens uit achttien van de 34 provincies van Afghanistan om er achter te komen in hoeverre de wet wordt toegepast.