Obama tempert verwachtingen over deal Iran

De Amerikaanse president Barack Obama denkt dat de kans op een alomvattend nucleair akkoord met Iran ten hoogste vijftig procent bedraagt. Toch is diplomatie volgens hem de beste manier om te voorkomen dat Teheran een kernwapen ontwikkelt.

Obama deed zijn uitspraken op een bijeenkomst met een pro-Israëlisch publiek. Hij zei dat hij niet naïef was over de kansen dat volgend jaar een akkoord kon worden bereikt met Iran. "Volgens mij is de kans niet meer dan fiftyfifty. Maar we moeten het proberen."

Eerder probeerde Obama de angst van veel Israëli's en sommige Amerikanen dat zijn regering vorige maand te veel toezeggingen zou hebben gedaan over het opheffen van economische sancties nog weg te nemen. Iran zou daar te weinig tegenover hebben gesteld.

Voor volgend jaar staan nieuwe onderhandelingen op het programma tussen Iran aan de ene zijde en de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China, Frankrijk, Duitsland en Rusland aan de andere. Die moeten leiden tot een definitief akkoord dat moet voorkomen dat Iran een kernwapenarsenaal ontwikkelt, ook als het land wel uranium zou mogen blijven verrijken voor kerncentrales.

Volgens Obama roept het reeds bereikte akkoord een halt toe aan kernelementen van Irans nucleaire programma. Ook biedt het de tijd om te bekijken of een crisis aan de onderhandelingstafel kan worden afgewend. "Als dat na zes maanden niet lukt, zijn we niet slechter af", aldus de president. De VS kunnen hun sancties tegen het land weer invoeren en zelfs aanscherpen.

Het bereikte akkoord bestaat er onder meer uit dat er grenzen worden gesteld aan het verrijken van uranium en dat Iran de komende tijd geen nieuwe nucleaire installaties bouwt. De installaties die al bestaan mogen worden geïnspecteerd door het Internationaal Atoomagentschap (IAEA).