Timmermans zegt bezoek aan Hebron af

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) brengt zondag geen bezoek aan de oude stad van Hebron. De bewindsman vindt het niet aanvaardbaar dat hij in een Palestijnse straat wordt begeleid door gewapende Israëlische militairen. Bij eerdere bezoeken mochten hoogwaardigheidsbekleders zonder Israëliërs rondlopen.

Toen duidelijk werd dat de Israëliërs niet wilden dat Timmermans een deel van de oude stad op de Westelijke Jordaanoever alleen onder begeleiding van Palestijnse burgerlijke autoriteiten zou bezoeken besloot hij volgens een woordvoerder zelf dat het bezoek niet kon doorgaan. De bewindsman zou geen precedent willen scheppen.

In de binnenstad van Hebron woont een kleine groep joodse kolonisten. De straat waarin zij wonen is verboden gebied voor Palestijnen. Hoogwaardigheidsbekleders bezoeken die straat alleen onder begeleiding van Israëlische soldaten.

Vanaf het punt waar Palestijnen weer wel mogen komen, nemen die de begeleiding volgens de woordvoerder van Timmermans in de regel weer over. Waarom de Israëliërs dat zondag niet wilden toestaan werd niet duidelijk.

Het niet-doorgaan van het bezoek aan de oude stad van Hebron is niet de eerste smet op het bezoek dat premier Mark Rutte (VVD) en Timmermans brengen aan Israël en de Westelijke Jordaanoever. Nederland en Israël steggelen ook over het gebruik van een containerscanner die de handel tussen de Gazastrook en de Westoever mogelijk moet maken. Daardoor gaat de officiële ingebruikname door premier Rutte niet door.