Graaien? Geen subsidie meer!

Instellingen die een groot deel van het belastinggeld gebruiken om hun bestuur van een meer dan riant salaris te voorzien, kunnen in Amsterdam voortaan fluiten naar gemeentesubsidie.

Op initiatief van de lokale SP heeft het stadbestuur besloten om op deze manier de topinkomens in de publieke sector te bestrijden.

Als de maatregel enig effect heeft en instellingen hun subsidiedorst behouden, dan moeten zogenaamde toptalenten voortaan zien rond te komen van een salaris dat lager ligt dan 187.200 euro.  Hotshots uit de publieke sector mogen in Amsterdam namelijk vanaf heden niet meer verdienen dan 130 procent van het salaris dat een minister voor zijn diensten ontvangt.

De SP is van mening dat een aantal subsidiesponzen in Amsterdam voor lastige keuzes komen te staan: blijft het bestuur zichzelf spekken of kiest men voor het belang van de instelling waar men werkzaam is? Vooral cultuur- en onderwijsinstellingen lijken de Sjaak te worden van deze maatregel. De Hogeschool van Amsterdam, het ROC en het Concertgebouw zijn voorbeelden van instellingen die voor moeilijke keuzes komen te staan.