Choukoud valt tegen op EK veldlopen

Frank (franklop)

Khalid Choukoud heeft zondag teleurgesteld bij het EK veldlopen in Belgrado. De 27-jarige Haagse atleet kwam niet verder dan de negentiende plaats. Na het NK twee weken geleden in Tilburg verwachte hij nog een gooi naar de Europese titel te kunnen doen.

Choukoud volbracht de tien kilometer in dertig minuten en twaalf seconden en was daarmee bijna een minuut langzamer dan winnaar Alemayehu Bezabeh. De in Ethiopië geboren Spanjaard, ook al de beste in 2009, kwam na 29.11 minuten solo over de finish in de Servische hoofdstad. De Turk Polat Kemboi Arikan pakte het zilver. De Brit Andy Vernon werd derde.

Bij de vrouwen won Sophie Duarte goud. De Française deed 26.34 minuten over de acht kilometer. Ze klopte de Britse Gemma Steel met vijf seconden. Dulce Felix uit Portugal legde beslag op het brons.

Sifan Hassan veroverde eerder op de dag haar eerste internationale titel voor Nederland. De geboren Ethiopische, die vorige maand een Nederlands paspoort kreeg, was de beste in de wedstrijd voor atletes onder 23 jaar. Voor belofte Jesper van der Wielen was er een zevende plaats.