Medaille Jesse Owens levert miljoen euro op

Een gouden olympische medaille van atleet Jesse Owens heeft voor een recordopbrengst gezorgd. De medaille uit 1936 werd door veilinghuis SCP Auctions verkocht voor ruim een miljoen euro.

De Afro-Amerikaan Owens is één van de grootste legendes in de sportwereld. Tijdens de Olympische Spelen in 1936, in het Nazi-Duitsland van Adolf Hitler, won hij maar liefst vier gouden medailles. Hij was individueel de beste op de 100 en 200 meter en bij het verspringen. Met de estafette won hij ook nog de 4 x 100 meter. Dit was een grote doorn in het oog van Hitler, die juist wilde laten zien dat het Arische ras ook op sportief gebied superieur was. 

Welke medaille precies geveild is kan niet met zekerheid vastgesteld worden. In 1936 waren alle medailles nog hetzelfde, zonder opdruk van het evenement. Door een expert is echter wel bevestigd dat het inderdaad een medaille van Owens was. Hij gaf de medaille aan danser en filmster Bill Bojangles Robinson, die Owens had geholpen om een baan in de wereld van de showbizz te krijgen. De weduwe van de in 1949 overleden Robinson gaf de medaille aan haar zoon. Na haar overlijden in 2007 heeft hij nu besloten om de medaille te verkopen. Na enkele dagen van veilen kwam de opbrengst uiteindelijk op 1,46 miljoen dollar, ruim één miljoen euro.

Thomas Bach, voorzitter van het IOC, liet eerder al weten niet blij te zijn met de verkoop. "De medaille is niet alleen belangrijk voor de prestaties van Jesse Owens", aldus de Duitser. "Het is een belangrijk deel van de wereldgeschiedenis."