La Grande Bellezza winnaar European Film Awards

Vincent (vinnypassy)

Het Italiaanse drama La Grande Bellezza was zaterdagavond in Berlijn de grote winnaar van de European Film Awards. De film van Paolo Sorrentino won de prijzen voor beste film, regie, acteur en montage. Het drama gaat over een bejaarde Italiaan, gespeeld door Toni Servello, die zich altijd in het nachtleven heeft gestort, maar na zijn 65e verjaardag eindelijk de absurde schoonheid van het dagelijkse Rome ontdekt.

De prijs voor de beste korte Europese film ging naar de Frans-Belgische coproductie Dood van een Schaduw van Tom Van Avermaet. Het drama gaat over een gestorven man die schaduwen van andere doden verzamelt om zo opnieuw tot leven te kunnen worden gewekt.

De Vlaamse Veerle Baetens won de EFA voor beste actrice voor haar rol in The Broken Circle Breakdown. Het muzikale drama gaat over een echtpaar dat een schijnbaar perfecte relatie heeft, die echter onder zware druk komt te staan als hun dochter ernstig ziek wordt.

Het Duitse The Act of Killing won de EFA voor beste documentaire. De makers lieten Indonesische leiders van doodseskaders hun ervaringen met massamoorden verfilmen, van surrealistische films tot misdaadscenario's tot musicalnummers.

Ennio Morricone werd benoemd tot Europees componist van 2013. Hij won eerder dit jaar al de EFA voor beste filmmuziek voor het drama La Migliore Offerta, met Sylvia Hoeks in een hoofdrol. De Spaanse filmmaker Pedro Almodovar ontving de EFA Achievement in World Cinema 2013. Catherine Deneuve ontving een EFA voor haar gehele oeuvre, dat ruim vijftig jaar beslaat.