IsraŽl toch blij met scanner Nederland

De dag begon moeizaam, maar na een gesprek tussen premier Mark Rutte en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu leek zondag de kou uit de lucht. Beiden benadrukten vooral de economische kansen.

Eerder op de dag werd bekend dat een onderdeel van het bezoek van Rutte al enige tijd geleden was geschrapt. Een feestelijke ingebruikname van een containerscanner aan de grens met Gaza is eerder afgeblazen omdat Israël weigert goederen uit Gaza naar de Westelijke Jordaanoever te laten gaan. Verder ging een bezoek van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken aan Hebron mis.

Netanyahu verklaarde blij te zijn met de containerscanner. Die zal stap voor stap volledig gaan functioneren, bezwoer hij. Maar om veiligheidsredenen is Israël nu nog niet klaar hiervoor. Volgens hem gaan wel via de scanner al producten richting Europa.

Over de problemen van Timmermans wist hij weinig. Israël wilde dat hij onder begeleiding van Israëlische militairen de oude Palestijnse markt in Hebron zou bezoeken, maar Timmermans weigerde dit om geen precedent voor andere buitenlandse bewindslieden te scheppen. Het was puur een veiligheidskwestie, aldus Netanyahu.