FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 oktober 2013

'Henk Krol is een leugenaar'

Oud-medewerkers van de Gay Krant weerspreken beweringen van de vrijdag opgestapte 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol dat hij niet wist dat er jarenlang geen pensioenpremies werden afgedragen voor medewerkers. Krol opende zelf alle post, niemand anders mocht er aan komen, zeiden vier oud-medewerkers maandag in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Krol trad vrijdagochtend terug nadat de Volkskrant had bericht dat hij jarenlang had verzuimd pensioenpremies voor zijn personeel af te dragen. Krol zei zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag dat hij spijt heeft van hoe het gegaan is. "Maar ik heb gedaan wat ik kon."

Hoewel Krol anderen niet de schuld in de schoenen wil schuiven, had hij dergelijke berichten nooit onder ogen gezien, gaf hij aan. Zo had zijn secretaresse brieven van de pensioenverzekeraar 'weggemoffeld'.

De secretaresse, die niet in beeld kwam, heeft tegenover Nieuwsuur echter ontkend brieven te hebben weggemoffeld in een la. Alles zou open en bloot voor hem hebben gelegen. Volgens haar wilde Krol 'het' niet zien. "Het was zijn toko, zijn verantwoordelijkheid."

Krol opende volgens de oud-secretaresse zelf alle post. "Daar was hij redelijk paranoïde in. Als een ander toch zijn post opende, dan stond er een razende en tierende Henk voor je." Drie andere oud-collega's van de Gay Krant bevestigen de lezing van de secretaresse dat niemand aan de post mocht komen behalve Krol. "Henk was degene die de post openmaakte. Niemand mocht aan de post komen", aldus Inge Schovers. "Het is volstrekt onmogelijk dat hij niets wist", gaf Rits de Wit aan.

Krol liet zijn medewerkers toen hij achter de kwestie zou zijn gekomen een contract tekenen waarin zij verklaarden af te zien van hun pensioen. De opgestapte fractieleider liet zaterdag in een reactie aan Nieuwsuur weten dat iedereen daar mee instemde. Dat zou niet zijn gebeurd omdat hij druk uitoefende, maar vanwege de economische omstandigheden.

De oud-medewerkers weerspreken ook dit. De Wit: "Hij vertelde ons dat als we niet massaal zouden tekenen, de Gay Krant failliet zou gaan. Achteraf hebben wij begrepen dat de krant er niet zo slecht voorstond." Schovers zegt dat destijds het beeld werd geschetst dat de Gay Krant failliet zou gaan als ze niet zouden tekenen. "Ik was bang dat mijn collega's allemaal op straat zouden komen te staan." De vier oud-werknemers zouden overwegen juridische bijstand te zoeken.

Krol heeft Nieuwsuur in een reactie laten weten dat het verhaal van de oud-secretaresse volledig onjuist is. "Zij haalde altijd de post. Ze haalde alle financiële brieven er tussenuit en ik had geen idee wat daar in stond. Op gegeven moment heb ik haar zelfs gevraagd: Gaat het eigenlijk wel goed met de financiën?"

FIFA wil racismeranglijst maken

Wereldvoetbalbond FIFA is van plan om een ranglijst aan te leggen van racisme en discriminatie in de sport. Zo moet duidelijk worden welke landen te kampen hebben met grote problemen op dat gebied. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse FIFA-lid Tokyo Sexwale maandag gezegd tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties over racisme en voetbal.

De 'racismebarometer' staat centraal in de aanpak van racisme door de FIFA, liet Sexwale weten. "De barometer vertelt de gemeenschap dat het gedrag van je sporters jouw land naar beneden haalt. Ik denk niet dat iemand hier laag op deze barometer wil staan."

Racisme in het voetbal is het laatste jaar duidelijk op de kalender terechtgekomen. Onder meer de zaak van Liverpool-speler Luis Suárez die Patrice Evra van Manchester United voor 'zwarte' uitmaakte en AC Milan-speler Kevin-Prince Boateng die van het veld afliep na spreekkoren kregen veel media-aandacht.

De FIFA stelde daarop een werkgroep in die begin december meer details over de antidiscriminatieplannen bekendmaakt. Begin 2014 wil de wereldvoetbalbond zelf een top over discriminatie en racisme houden.

Nobelprijswinnaar weet niet of hij Duitser is

Even dacht Duitsland maandag er met Thomas Südhof een nieuwe Nobelprijswinnaar bij te hebben. Maar al snel kwamen er twijfels op in Duitse media. Südhof, die samen met twee Amerikaanse wetenschappers de Nobelprijs voor Geneeskunde in de wacht had gesleept, woont sinds 1983 in de Verenigde Staten en heeft een Amerikaans paspoort. Is hij dan überhaupt nog Duitser?

"Eerlijk gezegd weet ik dat niet precies’’, zei de 57-jarige wetenschapper maandagavond tijdens een telefonische persconferentie. ,,Ik beschouw mezelf graag als Duitser, maar ik denk niet dat ik dat officieel nog ben." Droevig maakt hem dat echter niet. ,,Ik vond dingen als nationaliteit nooit zo belangrijk."

Nobelprijswinnaar weet niet of hij Duitser is
Nobelprijswinnaar weet niet of hij Duitser is (Foto: ANP)

D66 eist hervormingen in 'cruciaal gesprek' met kabinet

De fractieleiders van D66, GroenLinks, ChristenUnie en de SGP zijn maandagavond rond 22.00 uur aangekomen voor een nieuwe overlegronde over steun aan de begroting voor 2014. Ook premier Mark Rutte (VVD) is daarbij aanwezig. Volgens Alexander Pechtold wordt het een 'cruciaal gesprek', zei hij voorafgaand aan het overleg.

Hij wil dat het kabinet duidelijk kiest welke kant het op gaat. "Alles en iedereen schreeuwt om duidelijkheid, om regie van het kabinet. Dat zal het kabinet ook moeten geven", zei hij. "Het is nog steeds niet duidelijk of het kabinet vasthoudt aan die zes miljard aan bezuinigingen."

Pechtold staat achter die zes miljard, en wil bovendien de arbeidsmarkt sneller hervormen. Hij lijkt hiermee op ramkoers te liggen met Bram van Ojik (GroenLinks), die zich verzet tegen een bezuinigingspakket ter grootte van zes miljard en zich bovendien verzet tegen het openbreken van het sociaal akkoord, waarin afspraken zijn gemaakt over de hervorming van de arbeidsmarkt.

Het kabinet kan niet elke partij tegemoetkomen, zei Pechtold. "Een allemansvriend is uiteindelijk een niemandsvriend." Als het kabinet niet bereid is tegemoet te komen aan de eisen van Pechtold, dan doet zijn partij 'niet mee'.

Van Ojik zei dat het 'geen verrassing' kan zijn dat zijn partij niet akkoord gaat met zes miljard aan bezuinigingen. "Ik heb steeds gezegd dat wij niet over de zes miljard praten. Wij zijn niet voor zes miljard aan bezuinigingen." Dat hij daar nu pas een punt van maakt, komt omdat er 'gaandeweg het proces nieuwe punten op tafel' zijn gekomen.

Aan het begin werd bijvoorbeeld nog niet gesproken over het sociaal akkoord. "Dingen waarvan ik steeds heb gezegd: die hoeven niet op de agenda. Daarom is het belangrijk dat we vanavond eens en voor altijd duidelijkheid krijgen over de agenda van het verdere overleg."

Halbe Zijlstra (VVD) wilde voorafgaand aan het overleg weinig kwijt. "Ik ga gewoon eens even horen wat er allemaal op tafel ligt." PvdA-leider Diederik Samsom ging vol vertrouwen het overleg in. "Volgens mij moeten we constructief met elkaar om de tafel kunnen om een akkoord voor Nederland te maken."

Arie Slob (ChristenUnie) zei dat het gesprek belangrijk is om een 'stukje duidelijkheid te creëren'. "Dat hoort ook in een gesprek als dit rond de politieke kaders waarbinnen we aan het werken zijn." Dan gaat het onder meer over de status van het sociaal akkoord. Hij verwacht dat de partijen er maandagavond nog niet uitkomen. "Dat zal wel nog even langer dan vandaag gaan duren."


Ferry Mingelen treft Alexander Pechtold (beeld: NOS)

Foto's: Firstlook 2013

Twintigduizend gamers hebben zaterdag en zondag gamebeurs Firstlook in Utrecht bezocht. Het evenement in de Jaarbeurs was net als vorig jaar uitverkocht.  In het weekend van 5 en 6 oktober 2013 kwamen game-liefhebbers massaal af op deze beurs om vooruit te blikken op de nieuwe games.

Bij veel stands kon je flyers of gadgets krijgen van fraai uitgedoste dames, de zogenaamde Boothbabes. FOK!fotograaf Barbara Kamphuis was er bij en maakte foto's.

Twitter nu al hit onder beleggers

De internetberichtensite Twitter heeft nog voor de daadwerkelijke beursgang al een positief advies gekregen van een Amerikaans effektenhuis. Volgens SunTrust Robinson Humphrey komt de introductieprijs van het aandeel Twitter tussen de 28 en 30 dollar uit, en bereikt de koers binnen een jaar de 50 dollar.

Twitter gaat waarschijnlijk eind oktober of begin november naar de beurs. De beursgang zou zo'n 1 miljard dollar moeten opleveren. Uit documenten die Twitter vorige week heeft ingediend bleek dat de microblogsite in eerste helft van het jaar een verlies heeft geleden van ruim 69 miljoen dollar. De omzet kwam in de eerste 6 maanden uit op 253,6 miljoen dollar. Twitter is erg afhankelijk van de opbrengsten van advertenties.

Twitter nu al hit onder beleggers
Twitter nu al hit onder beleggers (Foto: ANP)

Qatar wil Meulensteen als technisch directeur

De voetbalbond van Qatar wil René Meulensteen aantrekken als technisch directeur. De 49-jarige, die jarenlang bij Manchester United werkte als assistent van Sir Alex Ferguson, zou volgens Voetbal International tot het WK van 2022 in het oliestaatje de lijnen uit mogen zetten. Mogelijk wordt hij ook bondscoach.

Meulensteen werkte na zijn vertrek bij United afgelopen zomer enige tijd bij Anzhi Makhachkala in Rusland. Toen de eigenaar van die club besloot de geldkraan grotendeels dicht te draaien, stond Meulensteen echter weer op straat.

De Brabander is geen onbekende in Qatar. Hij was in de jaren negentig al zes jaar bondscoach van enkele Qatarese jeugdteams. Ook had hij de clubs Al-Ittihad en Al-Sadd onder zijn hoede.

[JL] Helmond Sport haalt punt bij Jong FC Twente

Helmond Sport heeft maandag een punt overgehouden aan het bezoek aan Jong FC Twente in de Eerste Divisie. In Enschede zagen enkele honderden toeschouwers hoe een saai duel in 0-0 eindigde. De beste kansen kwamen in de tweede helft van de thuisclub, maar tot een score leidde dat niet.

Door het gelijkspel blijft Jong FC Twente al acht wedstrijden zonder zege. Met tien punten uit elf duels staat de Enschedese ploeg achttiende. Helmond haalde vijftien punten uit de eerste elf wedstrijden. De Brabanders staan met dat puntenaantal op de tiende positie.

NŁrnberg ontdoet zich van trainers

FC Nürnberg heeft trainersduo Michael Wiesinger en Armin Reutershahn weggestuurd. De twee krijgen de rekening gepresenteerd voor de 5-0 nederlaag van zondag tegen Hamburger SV. Nürnberg is dit Bundesligaseizoen nog zonder zege. Met vijf punten staat de ploeg zestiende en in de gevarenzone.

Technisch directeur Martin Bader van de Beierse club stelt dat de beslissing geen makkelijke was. "Maar in het belang van FC Nürnberg zien wij ons daartoe gedwongen."

Wiesinger en Reutershahn werden in december vorig jaar aangesteld. Ze volgden Dieter Hecking op die verrassend vertrok naar VfL Wolfsburg. Trainer Roger Prinzen van Jong FC Nürnberg neemt de taken van het weggestuurde duo waar tot er een nieuwe trainer is gevonden. Dat moet op korte termijn gebeuren.

Walk of Fame-ster John Lennon beklad

De ster van John Lennon op de Walk of Fame in Hollywood is afgelopen weekeinde ontsierd. De ster van de Beatle is beklad met teksten, krabbels en graffiti, schrijft de Amerikaanse krant Los Angeles Times, die ook een foto plaatste.

Het is onduidelijk waarom de ster is beklad. Een woordvoerder van de Hollywood Chamber of Commerce, die verantwoordelijk is voor de Walk of Fame, zegt dat wordt onderzocht wat er is gebeurd. "Ik hoop dat het vandaag wordt schoongemaakt." De sterren van de andere Beatles zijn niet beklad.

Activist Jerry Rubin organiseert elk jaar een herdenking bij de ster op de verjaardag van Lennon. De Beatle, die in 1980 op 40-jarige leeftijd werd doodgeschoten, zou woensdag zijn 73e verjaardag vieren. Rubin wil de herdenking ondanks het incident gewoon door laten gaan. "We doen het dit jaar net zo enthousiast als anders."

Toneelgroep doet oproep tegen homohaat

Toneelgroep Amsterdam (TGA) heeft na een voorstelling in Sint Petersburg een oproep gedaan om de zogenaamde 'homowet' te herzien. Ook sprak het toneelgezelschap zich uit over de rechten van journalisten.

TGA treed in de Russische voormalige hoofdstad op in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Het vertoonde stuk is  een bewerking van twee stukken van Anton Tsjechov en is getiteld De Russen. In wezen een soort versmelting van  twee vroege werken van de Russische meester: Ivanov en Platonov. Het stuk handelt over vrijgevochtenheid en rijkdom in combinatie met lusteloosheid en verveling.

In het kader van het stuk, vond de toneelgroep het nodig om na afloop nog even een oproep te doen over de rechten van homoseksuelen en vrijheid van journalistiek. Actrice Halina Reijn, naar eigen zeggen trillend op de benen, vroeg de Russen hun onnodig kwetsende wetten te herzien. De bezoekers reageerden hier erg verschillend op. Een deel van de zaal begon te applaudisseren, een ander deel uitte zijn mening door het geluid van een koe na te bootsen.

Het stuk, dat een duur heeft van zes uur, wordt zaterdag opnieuw opgevoerd.  Ook die avond is het uitverkocht.

Messi en Higuain niet bij ArgentiniŽ

Lionel Messi speelt de komende week niet voor het Argentijnse elftal, net als Gonzalo Higuain en Javier Mascherano. Messi zat nog in de voorlopige selectie van bondscoach Alejandro Saballa, maar is nu toch officieel afgehaakt. De sterspeler van FC Barcelona kampt met een dijbeenblessure, die hem minimaal twee weken uit de roulatie houdt.

Argentinië speelt de komende week de laatste twee groepswedstrijden in de Zuid-Amerikaanse campagne voor de WK-kwalificatie tegen Peru (vrijdag) en Uruguay (dinsdag). Argentinië heeft zich al geplaatst voor het WK, maar zal nog bij de zeven beste landen van de FIFA-ranglijst willen zijn om groepshoofd te zijn op het WK in Brazilië.

Messi's ploeggenoot Mascherano doet niet mee vanwege een hamstringblessure die hem al een aantal wedstrijden aan de kant heeft gehouden. Napoli-spits Higuain heeft al eventjes last van zijn kuit.

Alberto Stegeman verrast pedofiel

Dat dit kan in Nederland! Alberto Stegeman heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat een Limburgse pedofiel een tijdje op water en brood moet. De beste man werd door 'Undercover in Nederland' in een hinderlaag gelokt.

De pedofiel dacht een deal te hebben gesloten met een mederansaap. Tegen betaling van veel kinderpornoplaatjes zou hij vandaag een 12-jarig meisje mogen verkrachten in een loods in Sittard. Helaas voor de man uit Weert keek hij recht in de lens van Stegeman.

Laatstgenoemde haalde direct de politie erbij, die de pedo weldra in de boeien sloeg. Bromsnor wil er helaas niet veel over kwijt. Dat wordt binnenkort weer smullen bij SBS6!

Bieber rookt jonko met smatje

Op internet is vandaag een confronterende foto van Justin Bieber opgedoken. Het kleuteridool rookt hierop een joint met zijn vriendin.

Op de foto is het irritante ettertje flink stoned te zien. Zijn ogen heeft hij dicht, en zijn petje achterstevoren.

Naast hem zit een jong vrouwtje dat alles met lede ogen aanziet. Zij lijkt volgens kenners sprekend op Ariana Grande. En laat dat nou net zijn nieuwe sletje zijn...

Pic zien? Kan hier!

Niet melden vreemde transacties aangepakt

Vijf verdachten die ongebruikelijke transacties niet, onjuist of te laat hebben gemeld worden hierover aan de tand gevoeld. Het gaat om een makelaar in Gouda, een meubelzaak in Capelle aan den IJssel en drie goudhandelaren uit Deventer en Rotterdam, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie maandag.

De makelaar wordt ervan verdacht dat hij een transactie waarbij mogelijk sprake was van hypotheekfraude en witwassen niet heeft gemeld. Bij de meubelzaak in Capelle werd voor 250 duizend euro in contanten meubels gekocht, waarna dit niet werd gemeld bij de autoriteiten. De goudhandelaren zouden hebben verzuimd tientallen ongebruikelijke transacties te melden. De vijf worden maandag en dinsdag verhoord.

Bij de rechtbank in Den Haag werden maandag daarnaast verschillende zaken van niet-melders behandeld. Zo werden tegen twee autobedrijven in Houten en Rotterdam boetes van twintig- en dertigduizend euro geëist. Bij de bedrijven zouden contante bedragen van 35 duizend en bijna zeventigduizend euro zijn geaccepteerd. Tegen een botenverkoper werd een boete van dertigduizend euro geëist.

Met het aanpakken van de niet-melders willen het OM en de opsporingsdiensten het naleefgedrag van de regels in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme verbeteren. "Het niet naleven van de regels werkt ondermijnend en concurrentievervalsend", aldus het OM.

Jeugd van Tegenwoordig-rapper gaat acteren

Faberyayo, een van de rappers van De Jeugd van Tegenwoordig, maakt zijn acteerdebuut in Hartenstraat. Pepijn Lanen, zoals hij werkelijk heet, speelt in de Nederlandse romantische komedie over de hippe Negen Straatjes in Amsterdam een piepklein rolletje als rapper. Dat maakte producent Just Film maandag bekend.

Ook travestiet Mayday is aan de cast toegevoegd, evenals acteurs Kees Boot, Dirk Zeelenberg, Gigi Ravelli en Anne-Marie Jung.

Het speelfilmregiedebuut van Sanne Vogel speelt zich af in de Amsterdamse Hartenstraat, waar iedereen elkaar kent. Daar woont traiteur Daan, gespeeld door Marwan Kenzari, die na de scheiding van zijn vrouw Inge, een rol van Stacey Rookhuizen, teleurgesteld is in de liefde.

De modieuze Katje en hippe Thomas, rollen van Bracha van Doesburgh en Benja Bruijning, openen er een modewinkel. De tegenpolen Daan en Katje vliegen elkaar regelmatig in de haren, maar lijken elkaar stiekem toch ook erg leuk te vinden.

De opnames van Hartenstraat zijn momenteel aan de gang in Amsterdam. De film verschijnt volgend voorjaar in de bioscoop.


Jeugd van Tegenwoordig-rapper gaat acteren (Foto: Novum)

Spitsstroken dicht door glasvezelstoring

Het verkeer in Limburg en Brabant heeft maandag veel problemen ondervonden van een landelijke glasvezelstoring. De spitsstrook op de A2 tussen Eindhoven en Maastricht is in beide richtingen dicht en ook de Roertunnel bij Roermond is gesloten, omdat de camera's niet werken. Dat melden Rijkswaterstaat en de Verkeersinformatiedienst.

De storing ontstond rond 16.00 uur en zorgde vooral op de A2 richting Eindhoven voor problemen. Op het hoogtepunt stond daar een file van vijftien kilometer. De file was rond 18.15 uur geslonken naar negen kilometer. Op de snelweg richting Maastricht staan geen files en verkeer op de A73 bij Roermond wordt omgeleid via de N273.

Hoelang de storing nog gaat duren, is niet bekend.

Nederlands schip pikt SyriŽrs op bij SiciliŽ

Een Nederlands schip heeft zondag 172 Syrische vluchtelingen die voor de kust van Sicilië op twee bootjes zaten aan boord genomen. Het schip, de Abis Albufeira, deed dat op verzoek van de Italiaanse kustwacht, meldt een woordvoerder van rederij Abis Shipping maandag.

Het Nederlandse schip werd zondagmiddag gevraagd naar de plek waar de twee bootjes waren te varen. In de loop van de avond, toen de 172 Syrische vluchtelingen aan boord van de Abis Albufeira waren, werd koers gezet naar Sicilië. Daar kwam het schip rond 03.00 uur aan. De vluchtelingen werden vervolgens van boord gehaald en maandagochtend kon het Nederlandse schip de reis hervatten.

Onder de Syrische vluchtelingen bevonden zich veel vrouwen en kinderen. Die werden voor zover dat kon ondergebracht in de hutten van de bemanning. "Voor zoveel mensen hebben we in de hutten eigenlijk geen plek, maar de kapitein kon het niet over zijn hart verkrijgen die vrouwen en kinderen op het dek te laten." Ook zijn de vluchtelingen op het schip voorzien van wat eten en drinken, aldus de zegsman.

Het schip was op weg van Barcelona naar een Turkse kustplaats en had een lading staal aan boord. De actie heeft voor ongeveer een dag vertraging gezorgd. Het schip heeft niet eerder hoeven helpen bij het oppikken van vluchtelingen. Hoe het was gesteld met de twee vaartuigen van de vluchtelingen, weet de woordvoerder niet. De zegsman vermoedt echter dat met het oog op de scheepsramp bij Lampedusa, waar donderdag een schip met ruim vijfhonderd vluchtelingen kapseisde, de Italiaanse kustwacht geen enkel risico wilde nemen.

'Megadeal voor United-talent Januzaj'

Zaterdag was hij er ineens: Adnan Januzaj. Een 18-jarige Belg die het ver kan gaan schoppen bij Manchester United. Adnan Januzaj doorliep zes jaar lang de jeugdopleiding van Anderlecht, maar werd in 2011 weggeplukt door Manchester United. Op 11 augustus van dit jaar maakte hij zijn debuut voor United en zaterdag pakte hij de hoofdrol met twee goals in de 2-1 zege op Sunderland.

Na afloop was trainer David Moyes vol lof over de 18-jarige Belg van Albanese afkomst. "Ik weet nog dat ik Wayne Rooney bij Everton liet debuteren en Adnan is zeker van dat niveau. Hij kan scoren, hij heeft kwaliteiten aan de bal, maar we zullen zijn beide voeten op de grond moeten houden."

Volgens Engelse media wil United de jonge aanvaller belonen met een topcontract van liefst 70.000 euro per week. Manchester United wil Januzaj graag behouden, omdat zijn huidige contract over acht maanden afloopt.

Bakkali bevestigt: "Ik kies voor BelgiŽ"

De kogel is dan eindelijk door de kerk. Zakaria Bakkali gaat voor het nationale team van België spelen. De 17-jarige aanvaller van PSV twijfelde lang over zijn interlandcarrière, omdat hij ook een Marokkaans paspoort bezit. Maandag heeft hij op een speciale persconferentie dan eindelijk bevestigd dat hij voor de Rode Duivels kiest. Vrijdag kan hij zijn debuut maken in de WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Kroatië.

"Dit is volledig mijn eigen keuze", aldus Bakkali. "Natuurlijk heb ik er met mijn familie over gepraat maar ik ben zeventien jaar oud en heb zelf de knoop doorgehakt. De Marokkaanse federatie heeft geen druk op me gelegd, dit is een persoonlijke keuze. En nee, ik heb geen voorwaarden gesteld bij bondscoach Marc Wilmots."

Zijn verleden heeft veel meegewogen in de keuze van Bakkali. "Ik doorliep alle jeugdreeksen van de Belgische nationale ploegen en de A-selectie is een uitstekende groep, ik hoop met de Duivels veel te winnen en te scoren."

Ook Nederland had even een gesprek met Bakkali, omdat hij al lang in Nederland voetbalt. Maar dat bleek uiteindelijk niet aan de orde. "Maar voor mij ging de keuze enkel tussen België en Marokko. Het was een heel moeilijke beslissing maar eentje van het hart. Dat het misschien wat tijd kostte voor de beslissing viel, vind ik niet onlogisch. Niet vergeten dat ik amper zeventien ben en dat alles heel snel gegaan is voor mij."

Pater bestraft om vergeten woorden

De Maarssense pater Harry Huisintveld is bestraft door het bisdom Utrecht omdat hij voor de katholieke kerk belangrijke woorden niet heeft uitgesproken tijdens een eucharistieviering. Daardoor was zijn mis ongeldig. De pater mag een jaar lang geen eucharistie vieren in de parochie Sint Jan de Doper en is ontslagen als lid van het pastorale team, meldt een woordvoerder van het bisdom.

Huisintveld ging op Witte Donderdag, de donderdag voor Goede Vrijdag, voor in een eucharistieviering, waarbij de woorden die Jezus sprak bij het laatste avondmaal worden herhaald. Tijdens de viering had de pater bij het heffen van de hostie de woorden 'dit is mijn lichaam dat voor u gegeven wordt' moeten uitspreken.

Ook bij het heffen van de kelk moeten bepaalde woorden worden gesproken. "Dat is het centrale punt van die hele viering", aldus de zegsman. Behalve dat uit de mis een heel stuk was weggelaten, ontbraken de woorden ook in het misboekje dat was gemaakt.

De zegsman meldt dat hij een soortgelijk incident nog nooit eerder heeft meegemaakt. "Dit is in de katholieke kerk een tamelijk zwaar vergrijp. En je krijgt het ook niet zomaar voor elkaar. Je kan je niet aan voorschriften houden, maar als je je niet aan deze instellingswoorden houdt, is dit de consequentie."

De beslissing over de gevolgen voor de pater is vorige week genomen. In een brief op de website van de parochie roept het bestuur nu echter op protestbrieven te schrijven aan het bisdom. De woordvoerder tekent aan dat de pastoor van de parochie zelf de kwestie bij het bisdom heeft aangekaart.

Bob de Jong gaat door zolang hij lol heeft

Schaatser Bob de Jong gaat bij de winterspelen van Sochi in februari 2014 voor een medaille op de 10 kilometer. Het zou dan zijn vierde olympische plak zijn, maar de 36-jarige Leimuidenaar ziet geen reden om dan te stoppen.

"Zolang ik het naar mijn zin heb op de ijsbaan, ga ik door", zei hij maandag op Radio 1 in het EO-programma Dit is de Dag. Zijn ploeg BAM Univé hield maandagavond ook de teampresentatie in Thialf in Heerenveen.

De Jong verwacht dat hij absoluut een medaillekandidaat is voor de 10 kilometer. "Ik heb al goud, zilver en brons gewonnen op deze afstand. Het is even wachten tot de eerste wedstrijden, maar gezien de zomertrainingen heb ik weer stappen gemaakt en kan ik mijn tijden nog verbeteren. Zolang ik dat kan en de lol erin houd, blijf ik doorgaan", aldus De Jong, die in 1998 bij de Spelen in Nagano zijn eerste medaille veroverde (zilver).

Bob de Jong gaat door zolang hij lol heeft
Bob de Jong gaat door zolang hij lol heeft (Foto: ANP)

AC Milan een duel zonder publiek na spreekkoren

AC Milan moet het zijn volgende thuiswedstrijd tegen Udinese zonder steun van supporters stellen. De Rossoneri werden maandag bestraft voor racistische spreekkoren die Milanese fans zondag tegen Juventus richtten. Milan, dat al eerder dit seizoen werd bestraft voor racistische spreekkoren, kreeg ook een boete van vijftigduizend euro opgelegd. De club kondigde direct aan in beroep te gaan.

Verder slecht nieuws kwam er in de vorm van een schorsing van vier duels voor verdediger Philippe Mexès. Hij had zijn Juventus-collega Giorgio Chiellini een duw gegeven en was daarom met rood naar de kant geduwd.

Uitgebalanceerde Giro eerbetoon aan Pantani

De 97e editie van de Ronde van Italië staat deels in het teken van Marco Pantani. Het parcours voert onder meer over de trainingswegen van de in 2004 overleden Italiaanse klimmer. Dat bleek maandag bij de presentatie van het rittenschema in Milaan. De organisatie koos voor een uitgebalanceerd parcours met vijf zware bergritten en acht kansen voor sprinters.

Om Pantani tien jaar na zijn fatale overdosis te herdenken, zijn aankomsten gepland in Oropo en Montecampione. Het 'Olifantje' boekte daar eind jaren negentig grote successen in de Giro.

Zoals eerder onthuld gaat de Giro vrijdag 9 mei van start in Belfast met een individuele tijdrit. Drie dagen later is een extra rustdag ingepland om terug te reizen naar Italië. De organisatie heeft geprobeerd de verplaatsingen tussen de etappeplaatsen op Italiaanse bodem zo kort mogelijk te houden.

De beslissing valt waarschijnlijk op de voorlaatste dag als de Monte Zoncolan moet worden beklommen. In de zestiende etappe zijn de Gavia en de Stelvio de scherprechters. Beide beruchte beklimmingen moesten dit jaar nog worden geschrapt omdat ze wegens sneeuw onbegaanbaar waren.

De rustdagen staan gepland na de derde, negende en vijftiende etappe. De Giro eindigt 1 juni in Triëst.

Van der Wiel haakt geblesseerd af bij Oranje

Gregory van der Wiel kan niet meedoen met het Nederlands elftal in de komende WK-kwalificatieduels. De verdediger van Paris Saint-Germain kampt met lichte knieklachten, is maandag uit medisch onderzoek gebleken. Paul Verhaegh van het Duitse Augsburg is opgeroepen als vervanger.

De naam van Van der Wiel is al de derde die bondscoach Louis van Gaal maandag van zijn lijst moet schrappen. Eerder meldden Jonathan de Guzman en Stijn Schaars zich al geblesseerd af.

Van der Wiel maakte voor het eerst sinds het mislukte EK van vorig jaar weer deel uit van de selectie van het Nederlands elftal. Oranje speelt vrijdag tegen Hongarije en dinsdag tegen Turkije.

Geblesseerde Sharapova mist Championships

Maria Sharapova heeft zich afgemeld voor de WTA Championships. De Russische tennisster is nog niet hersteld van de schouderblessure die haar al de hele tweede seizoenshelft parten speelt. Het eindejaarstoernooi voor de acht beste speelster ter wereld staat van 22 tot en met 27 oktober op het programma in Istanbul.

Sharapova was net als Serena Williams, Victoria Azarenka, Agnieszka Radwanska en Na Li al zeker van plaatsing. Daar konden maandag de namen van Petra Kvitova, Sara Errani en Jelena Jankovic aan worden toegevoegd. Door het afhaken van Sharapova, vorig jaar nog verliezend finaliste, is er nu nog één plaats beschikbaar.

Nederlandse gamebeurs opnieuw uitverkocht

Twintigduizend gamers hebben zaterdag en zondag gamebeurs Firstlook in Utrecht bezocht. Het evenement in de Jaarbeurs was net als vorig jaar uitverkocht. Dat heeft organisator Jan-Johan Belderok gezegd. Bezoekers bestempelden het schietspel Battlefield 4 als game van de show.

Het evenement in de Jaarbeurs Utrecht is aanzienlijk kleiner dan bijvoorbeeld Gamescom in Keulen, dat in augustus 340 duizend bezoekers trok over vijf dagen. "Wij willen niet meer bezoekers", gaf Belderok aan. Hij is van mening dat gamers op deze manier juist de kans krijgen meerdere spellen te spelen.

Naast het schietspel Battlefield 4 waren meer populaire gamereeksen aanwezig. Zo konden bezoekers Assassin's Creed 4: Black Flag, het schietspel Call of Duty: Ghosts en de online game The Elder Scrolls Online spelen. Daarnaast waren er lange rijen om met de PlayStation 4 of de Xbox One te kunnen spelen.

De organisatie van de beurs is niet van plan volgend jaar meer bezoekers toe te laten. Wel wil Belderok inhoudelijke groei verzorgen. "We hebben de ambitie om bijvoorbeeld op het gebied van competitief gamen stappen te zetten."

Een fotoverslag van de beurs vind je hier.

© FOK.nl / Barbara Kamphuis

(De boothbabes waren ook aanwezig! Foto: FOK! | Barbara Kamphuis)

Wereldkampioene Van Dijk naar Nederlandse ploeg

Wielrenster Ellen van Dijk ruilt na dit seizoen Specialized-lululemon in voor het Nederlandse Boels-Dolmans. De wereldkampioene tijdrijden vond het na vijf jaar in Amerikaanse dienst gereden te hebben tijd voor een terugkeer naar eigen land. Ze tekende een contract voor drie seizoenen.

"Ik ben dankbaar voor de ontwikkeling die ik de afgelopen vijf jaar heb kunnen doormaken bij Specialized. Ik heb me daar ontwikkeld tot een renster van wereldniveau. Maar nu is het tijd voor wat nieuws. Ik denk dat dit een nieuwe prikkel in mijn loopbaan zal zijn."

Het eerstvolgende grote doel voor de 26-jarige Van Dijk is de olympische tijdrit in Rio de Janeiro in 2016, nadat ze in Florence zowel de individuele tijdrit als die met de ploeg gewonnen had. "Ik werd vorig jaar voor het eerst benaderd door deze ploeg. Maar ik was van mening dat ik mijn vorige doel, de wereldtitel tijdrijden, beter kon bereiken bij Specialized. Boels-Dolmans bleef het afgelopen jaar interesse houden, ze hebben me aardig gestalkt. Ik wilde echter pas na de WK beslissen over mijn toekomst, en dat hebben ze gerespecteerd. Na de WK zijn we het gesprek aangegaan."

Ook de Rabobank-ploeg van Marianne Vos had interesse in Van Dijk. De tijdritspecialiste wil ook voor eigen kansen gaan, waardoor Boels-Dolmans een interessantere optie voor haar is.

Steam Machine duurder dan PlayStation 4

De Steam Machine van gamebedrijf Valve lijkt duurder te worden dan de PlayStation 4 en Xbox One. Verschillende prototypes van de spelcomputer kosten tussen de vijfhonderd en dertienhonderd euro per stuk. De Xbox One moet vijfhonderd euro kosten, terwijl de PlayStation 4 voor vierhonderd euro over de toonbank gaat.

De prototypes van Valve zijn uitgerust met verschillende Intel-processoren, variërend van de i3 tot een i7. Ook tussen de grafische kaarten, een Nvidia Titan een GTX660, zit flink wat verschil. Het zwakste prototype lijkt iets zwakker te zijn dan de Xbox One of PlayStation 4, terwijl de meest krachtige de twee spelcomputers uit het veld slaat.

Opvallend is dat Valve samenwerkt met Nvidia voor de levering van de grafische processoren. Microsoft en Sony hebben beiden gekozen voor deal met Nvidia's concurrent AMD. Details over de samenwerking tussen Valve en Nvidia zijn niet bekend.

Per prototype van de spelcomputer kan de processorkracht en grafische rekenkracht verschillen. De opslagruimte, een terabyte harddiskdrive en een acht gigabyte solidstatedrive, wordt wel in elke versie gelijkgetrokken. Bovendien kunnen gebruikers onderdelen van hun spelcomputer naar eigen wens vervangen.

De Steam Machine is een spelcomputer die door verschillende computerfabrikanten wordt gemaakt in samenspraak met Valve. Elke fabrikant bepaalt volgens Valve zelf de samenstelling en de hoeveelheid beschikbare computers. De prototypes worden op een nog te bepalen moment uitgestuurd aan willekeurige gamers die zich voor de test hebben aangemeld.

Volgens Valve hoeft niet iedereen een Steam Machine te kopen. "Gebruikers met een goede pc zijn wellicht al tevreden met wat ze hebben", schreef het bedrijf vrijdag. Het gamebedrijf gaat zijn eigen besturingssysteem SteamOS op een nader te bepalen moment gratis aanbieden. Daarnaast blijft gamedienst Steam gewoon werken op 'normale' pc's.


Steam Machine duurder dan PlayStation 4

FOK!filmtip van de dag: Vanilla Sky (2001)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanilla Sky

Vandaag is de FOK!filmtip van de dag voor de heerlijke sciencefictionfilm Vanilla Sky, die in 2001 voor het eerst in de bioscoop te zien was en die vanavond om 20.30 uur op RTL8 te zien is. David Aames (Tom Cruise) is een man die ogenschijnlijk alles goed voor elkaar heeft. Hij ziet er goed uit, is welgesteld en succesvol. Niet alles is echter wat het lijkt te zijn, want zijn geluk is niet volmaakt. Op zekere avond ontmoet Aames Sofia Serrano, de vrouw van zijn dromen, maar zijn geluk is echter van korte duur. Na een aanvaring met een jaloerse minnaar (Cameron Diaz) keert Sofia hem de rug toe en David belandt in een stroomversnelling van romantiek, achterdocht, passie, seks en surrealistische dromen.

Vanilla Sky 1

Vanilla Sky van Cameron Crowe is een prima remake van de film Abre Los Ojos (1997) van Alejandro Amenábar. In beide films was Penélope Cruz in één van de hoofdrollen te zien. Vanilla Sky is een film die zich weg laten kijken als een soort van surrealistische droom. Ben je een liefhebber van films zoals Donnie Darko en The Butterfly Effect, dan mag je cineastische pareltje zeker niet missen.

Vanilla Sky 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Angry Birds themapark in China geopend

China, het land van de ongekende mogelijkheden, de reizende zon en het land waar je vanaf nu ook je ei kwijt kan. Tenminste, dat kunnen Angry Birds liefhebbers. Angry Birds is daar nog steeds zo hip dat ze maar een themapark rondom de hype hebben gebouwd.

Het park ligt in Haining, Zhejiang Province. Al eerder ging een Angry Birds themapark open in China maar die, zoals Chinezen vaak doen, was een kopie van de eerste Europese Angry Birds Land themapark die in Tampere (Finland) staat.

Je kan er vast Angry Birds spelen, slecht nagemaakte knuffels kopen, een muziekhal en vast nog wel meer leuke dingen.  Op Weibo, de Chinese versie van twitter, zijn ze in ieder geval zo blij met de komst van het park dat iedere familie hun blije kind op het net gooit. 

Op naar de snackbar

Kick de birdie

Blije Chinees

Wei Wei kan nog niet in alle attracties, maar dat geeft niet. Ze ziet er erg content uit.

Ultieme Injustice ook naar pc, PS4 en Vita

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment kondigen vandaag de lancering aan van Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition. Deze versie is verkrijgbaar vanaf 29 november 2013. De game wordt uitgebracht voor PlayStation 4, PlayStation 3 , PlayStation Vita, Xbox 360 en voor pc.

Injustice: Gods Among Us Ultimate Edition bevat alle originele gamecontent en alle downloadable content (DLC). Deze editie, met een waarde van meer dan € 89,00, heeft een consumentenadviesprijs van €59,99 voor PlayStation 3 en PlayStation 4 en Xbox 360, terwijl je €39,99 voor de pc- en PlayStation Vita-versie moet neerleggen.

De DLC bestaat uit Lobo, Batgirl, General Zod, Martian Manhunter, Zatanna en Scorpion. Daarnaast bevat deze editie meer dan veertig extra skins en zestig S.T.A.R. Labs Missions, eerder aangeboden als DLC, en nu vanaf het begin van de game beschikbaar.

De PlayStation 4-versie is geremastered voor next-gen technologie door High Voltage en bevat een Touchpad-functionaliteit, mogelijkheden voor het delen van een video en streaming en linkt naar de PlayStation Network Feed van spelers tijdens wedstrijd wrap-ups en pauze menu’s. High Voltage maakt ook de pc-versie van de game.

De PlayStation Vita-versie, die is aangepast voor een handheldervaring door Armature Studio, bevat touchcontrols voor mini-games in de story-modus en S.T.A.R. Labs Missions, ad-hoc en Wi-Fi multiplayer, verzamelbare heldenkaarten en alle verkrijgbare DLC tot nu toe.

Rijdende drugssupermarkt onderschept

De politie heeft op een parkeerplaats langs de A12 bij Woudenberg een 46-jarige man aangehouden die met verschillende soorten drugs onderweg was naar een afnemer in Duitsland. In zijn auto trof de politie ongeveer anderhalve kilo hasj, ruim veertig gram cocaïne, drie kilo amfetamine en ongeveer anderhalve kilo xtc-pillen aan.

Tegen de recherche zei de man dat de drugs voor eigen gebruik waren, maar dat vindt de officier van justitie van het landelijk parket 'volkomen ongeloofwaardig'. Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte uit Woerden ontdekte de politie een vuurwapen zonder kolf en munitie, meldt het Openbaar Ministerie.

De man werd vrijdagavond aangehouden met zijn drugssupermarktje. De rechter-commissaris in Utrecht heeft zijn hechtenis maandag met twee weken verlengd.

Krajicek en Kerkhove bereiken hoofdtoernooi in Joue-Les-Tours

Michaëlla Krajicek en Lesley Kerkhove hebben zich geplaatst voor het hoofdtoernooi in het Franse Joue-Les-Tours(ITF-50k). In de derde ronde van de kwalificaties won Krajicek(WTA-395) van de als eerste geplaatste Kristina Barrois (WTA-235): 6-2 en 6-4.

De als tweede geplaatste Kerkhove(WTA-259) had drie sets nodig tegen de Deense Karen Barbat (WTA-588). Het werd 6-2, 4-6 en 6-2. De tegenstander van beide dames in de eerste ronde van het hoofdtoernooi is nog niet bekend.

'Telecombedrijven investeren te veel in 4G'

Het is nog maar de vraag of Europese telecomaanbieders hun miljardeninvestering in het eigen 4G-netwerk gemakkelijk gaan terugverdienen. Dat concludeert de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van gesprekken met verschillende telefoonaanbieders. Hoge investeringen en gebrek aan kennis bij consumenten zouden de oorzaak zijn.

Nederlandse aanbieders gaven eind vorig jaar 3,8 miljard euro uit aan de frequenties voor het aanbieden van 4G. Daarnaast hebben de bedrijven onder meer hun telecommasten moeten aanpassen, uitbreiden of vervangen. Investeringen in 4G zullen volgens onderzoek van handelsorganisatie GSMA in 2015 hun piek bereiken.

In vergelijking met bedrijven in Azië en Noord-Amerika zijn Europese aanbieders relatief laat met het aanbieden van 4G. Volgens de krant hebben Europese bedrijven flink geïnvesteerd in het tien jaar oude 3G-netwerk voordat er überhaupt vraag naar was. Dit gevaar dreigt nu weer.

"Consumenten snappen op dit moment het verschil niet tussen 3G en 4G", zei topman Frank Cadoret van de Franse telecomaanbieder SFR. Het is voor telefoonbedrijven noodzakelijk consumenten 'te laten zien waarom zij het nodig hebben'. Daarnaast kennen Europese aanbieders veel concurrentie.

KPN denkt in het voorjaar klaar te zijn met de uitrol in Nederland, terwijl Vodafone op dit moment dekking biedt in de vier grote steden in de randstad. T-Mobile lanceert zijn 4G-netwerk 18 november, terwijl Tele2 nog druk bezig is met de aanleg.

Xbox One neemt automatisch achievements op

Volgens Adam Pollington, productmanager van Xbox Australie, neemt de Xbox One niet alleen continu de laatste vijf minuten gameplay op, maar ook elke keer als je een achievement haalt. Tevens neemt de Kinect meteen de spelers reactie op welke je kan delen met je vrienden.

Adam Pollington geeft aan dat dit een functie die developers kunnen gebruiken. Deze filmpjes kun je dan uploaden via Xbox One Upload Studio en verder bewerken. Of gebruikers deze functie zelf ook aan of uit kunnen zetten is nog niet bekend gemaakt.

Ook Monic Hendrickx heeft last van bezuinigingen

Monic Hendrickx heeft in haar werk last van de bezuinigingen op cultuur. De 46-jarige actrice won vrijdagavond haar derde Gouden Kalf, ditmaal voor haar rol in het tweede seizoen van de tv-serie Penoza. Ook zij maakt echter dagelijks mee dat filmprojecten waaraan ze verbonden is worden afgeblazen of voor onbepaalde tijd worden uitgesteld. "Ik weet niet wat ik na november doe."

"Die aanhoudende bezuinigingen brengen een soort schraalheid teweeg", gaat Hendrickx verder voor de camera van Novum Nieuws. "Er zitten momenteel heel veel goede acteurs thuis. Terwijl we net een beetje een filmindustrie met diversiteit hadden opgebouwd. Er moet overal bezuinigd worden, dus ik snap wel dat er geld vanaf moet, maar het hakt er in deze sector wel extreem hard in."

De actrice denkt dat ze er zelf, ondanks haar enorme staat van dienst, maar weinig aan kan doen. "We kunnen op de barricades springen, maar ik besef wel dat demonstreren meestal weinig zin heeft. Ik kan mooie films blijven maken, dus dat probeer ik ook. Maar het wordt wel steeds moeilijker."

Dat wil niet zeggen dat Hendrickx niet extreem gelukkig is met haar onderscheiding. "Ik geniet natuurlijk met volle teugen van deze avond. Ik ben heel trots dat ik dit Kalf heb gewonnen, maar ben vooral trots op de serie. Die verdient gewoon een groot publiek. Daar zal dit Kalf vast bij helpen."


Ook Monic Hendrickx heeft last van bezuinigingen (Foto: Novum)

Pierre Bokma: je moet niet te vroeg een Kalf winnen

Volgens acteur Pierre Bokma kan het gevaarlijk zijn voor een acteur om al vroeg in zijn carrière een Gouden Kalf te winnen. "Zo iemand loopt het risico nooit meer aan de bak te komen omdat hij denkt dat het allemaal vanzelf gaat", zegt Bokma voor de camera van Novum Nieuws. Vrijdagavond won hij een Gouden Kalf won voor zijn rol in de miniserie De Prooi. Daarmee heeft hij in totaal vier Kalveren op zijn naam staan.

"Het Gouden Kalf is de belangrijkste filmprijs van Nederland", gaat Bokma verder. "Volgens mij is het beter als je al het een en ander hebt gedaan als acteur voordat je zo'n onderscheiding krijgt. Ik zou prijzen voor beginners zelfs afschaffen."

"Sommige winnaars hebben toch de indruk dat ze er zijn", legt Bokma uit. Volgens hem komen ze zo 'nooit uit de startblokken'. "Na zo'n prijs begint vaak het echte werk pas, want dan moet je bewijzen dat je die prijs waard bent."

Voor de 57-jarige Bokma is een Gouden Kalf echt een aanmoedigingsprijs. "Als je er, zoals ik, wat meer hebt gehad, dan is het een bevestiging dat je de lat telkens iets hoger hebt gelegd. En de lat hebt gehaald. Elke prijs is weer opnieuw een prestatie. Ik word daar dus ook zeker niet blasé van, integendeel."

"Deze avond is natuurlijk fantastisch en ik ga lekker met al mijn vrienden en kennissen feest vieren. Maar ik weet ook dat ik morgen weer gewoon aan het werk moet", zegt Bokma. "Er is geen enkele reden voor mij om op mijn lauweren te rusten."


Pierre Bokma: je moet niet te vroeg een Kalf winnen (Foto: Novum)

Ferrer opnieuw naar World Tour Finals

David Ferrer mag voor de vijfde keer in zijn carrière meedoen aan de ATP World Tour Finals. De 31-jarige Spanjaard heeft door zijn kwartfinaleplaats vorige week bij het toernooi van Beijing voldoende punten verzameld, maakte de ATP maandag bekend. Eerder verzekerden Novak Djokovic, Rafael Nadal en Andy Murray zich al van deelname.

Ferrer leverde zijn beste prestatie bij de ATP World Tour Finals direct bij zijn debuut in 2007. Pas in de finale wist Roger Federer de Spanjaard toen af te stoppen. Het eindejaarstoernooi, waaraan alleen de beste acht tennissers van het seizoen mogen deelnemen, wordt dit jaar begin november gehouden.

Rode kaart Demouge geseponeerd

Frank Demouge wordt niet geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart van zaterdag in de wedstrijd tegen PEC Zwolle (0-0). De aanvaller van Roda JC werd door scheidsrechter Dennis Higler uit het veld gestuurd vanwege een vermeende elleboogstoot, maar de aanklager vindt dat sprake is van onvoldoende bewijs.

Net als Demouge moest ook zijn ploeggenoot Roly Bonevacia in Zwolle met rood naar de kant. De verdediger ontving een schikkingsvoorstel van één duel wegens het neerhalen van een doorgebroken speler. Club en speler hebben tot 15.30 uur de tijd om te reageren.

DNB: NL waarschijnlijk uit recessie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal waarschijnlijk uit de recessie geklommen. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag gezegd. "Het duurt alleen nog anderhalve maand voor we de cijfers hebben om het bewijs te leveren", zei hij.

Knot is "redelijk positief" over de Nederlandse economie. "Ik denk dat heel veel seinen op groen staan", zei hij. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt medio november met economische cijfers over het derde kwartaal. "Het kan bijna niet anders dan dat die cijfers positief zullen zijn", aldus Knot.

Zoals bijna altijd komt het economisch herstel vanuit de export. Knot wees erop dat de voor Nederland relevante exportlanden al in het tweede kwartaal een lichte economische groei vertoonden. Ook de wereldhandel trekt aan.

Een ander positief punt is dat in ieder geval in sommige regio's een einde lijkt te komen aan de daling van de huizenprijzen. "Het is niet in het hele land gelijk, en erg robuust is het allemaal nog niet, maar de eerste indicatie is dat de markt aan het uitbodemen is", zei Knot.

De grootste bedreiging voor het economisch herstel is volgens Knot de politieke situatie. "Het zal toch niet zo zijn dat we het economisch herstel waar we acht kwartalen naar gesmacht hebben, in de waagschaal gaan stellen door politiek onvermogen om datgene te doen wat nodig is om de overheidsfinanciën beheersbaar te houden", zei hij.

Het kabinet praat momenteel met de oppositie over plannen om 6 miljard euro extra te bezuinigen. Knot benadrukte dat die besparingen volgend jaar niet leiden tot een verbetering van de overheidsfinanciën, maar slechts voorkomen dat het begrotingstekort verder oploopt.

DNB: Nederland waarschijnlijk uit recessie
DNB: Nederland waarschijnlijk uit recessie (Foto: ANP)

'Tienduizend extra leerbanen voor jongeren'

Het bedrijfsleven creëert ruim tienduizend extra leerbanen voor jongeren. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag bekendgemaakt tijdens een 'jeugdtop' in de haven van Rotterdam. De leerwerkplekken zijn het resultaat van maanden overleg tussen het kabinet, gemeenten, scholen, bedrijven en 'ambassadeur jeugdwerkloosheid' Mirjam Sterk.

Voormalig CDA-Kamerlid Sterk en de sectoren hebben in de aanloop naar de top afspraken gemaakt over de nieuwe arbeidsplaatsen voor werkloze jongeren. Het akkoord moet volgens minister Asscher laten zien dat het bedrijfsleven bereid is om jongeren 'perspectief' te bieden. Eerder maakte het kabinet al tachtig miljoen beschikbaar voor het bestrijden van jeugdwerkloosheid.

"Het gaat erom dat alle partijen hun bijdrage leveren om jongeren perspectief te bieden op werk, nu en in de toekomst", zo zei de bewindsman tijdens de bijeenkomst, waar ook minister-president Mark Rutte aanwezig was. "Jongeren verdienen onze aandacht, we moeten voorkomen dat jongeren werkloos thuis zitten of op straat hangen."

De werkloosheid onder jongeren is de laatste jaren fors gestegen. Waar in 2011 nog 9,8 procent van jongeren tussen 15 en 25 jaar zonder werk zat, is dat in augustus van dit jaar opgelopen tot 15,9 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw.

[NHL] Philadelphia Flyers nog steeds puntloos

De Philadelphia Flyers zijn het seizoen slecht begonnen. Na drie wedstrijden heeft het team nog geen enkele overwinning op haar naam staan. Vannacht waren de Carolina Hurricanes met 2-1 te sterk.

De Flyers hebben vooralsnog veel problemen met scoren dit seizoen. In drie gespeelde wedstrijden hebben ze slechts drie goals weten te maken. Ze hebben er wel al negen moeten incasseren. Na acht minuten in de eerste periode was het al raak voor de Hurricanes. Jay Harrison scoorde van geruime afstand door de benen van goalie Steve Mason. Mason zag er hierbij niet goed uit.

In de tweede periode maakten de Flyers al snel gelijk via Luke Schenn, maar vijf minuten later keken ze opnieuw tegen een achterstand aan nadat ook Radek Dvorak wist te scoren, na een grote fout in het uitverdedigen van de Flyers. Daar bleef het verder bij. De Hurricanes pakten hiermee hun eerste overwinning, terwijl de Flyers nog steeds wachten op de eerste punten.

Overige uitslagen:

 

Thuis Uit Score
Calgary Flames Vancouver Canucks 4 - 5 (na overtime)
Winnipeg Jets Anaheim Ducks 2 - 3

'Samsung werkt aan eigen Google Glass'

Samsung werkt naar verluidt aan een eigen versie van Google Glass. Het draagbare beeldscherm, dat gedragen wordt alsof het een bril is, moet volgens de Russische marktanalist Eldar Murtazin in april onthuld worden. Murtazin noemt de bril de Gear Glass. Samsung heeft het bestaan van het draagbare beeldscherm niet bevestigd.

De onthulling van de Gear Glass zou samen kunnen vallen met Samsungs jaarlijkse onthulling van nieuwe telefoons. Elk voorjaar brengt het Koreaanse concern zijn Galaxy S-telefoons op de markt.

Murtazin geeft niet aan hoe hij aan zijn informatie komt. De analist heeft al vaker goede voorspellingen gedaan. De marktanalist liet in 2011 weten dat Microsoft de telefoontak van Nokia wilde overnemen. Vorig maand maakten Nokia en Microsoft de overname bekend.

Wanneer Samsung daadwerkelijk aan een eigen bril werkt, wordt dat het tweede draagbare product van het Koreaanse bedrijf. Twee weken geleden kwam de Galaxy Gear, een horloge dat via Bluetooth verbonden wordt met een smartphone, op de markt.

Op dit moment heeft Google zijn Google Glass alleen beschikbaar voor een beperkt aantal gebruikers. Googles bril moet volgend jaar in de winkel komen te liggen. Naast Google en Samsung zouden ook LG en Olympus bezig zijn met een draagbaar beeldscherm.

[MLB] Pittsburgh Pirates op voorsprong tegen de St. Louis Cardinals

De Pittsburgh Pirates hebben zichzelf een goede uitgangspositie verschaft voor de National Series door de St. Louis Cardinals met 5-3 te verslaan. De Pirates staan nu 2-1 voor in de series met nog een homegame te gaan.

De Pirates kwamen al snel op voorsprong in de wedstrijd door twee runs te slaan in de eerste inning. St. Louis deed er daarna alles aan om terug te komen in de wedstrijd, maar de bevrijdende runs lieten op zich wachten. Pas in de vijfde inning wisten de Cardinals de defensie van de Pirates te doorbreken en de stand gelijk te trekken.

Het antwoord van de Pirates liet echter niet lang op zich wachten. In de zesde inning pakten ze opnieuw de voorsprong, ditmaal slechts met een verschil van één. Carlos Beltran zette de Cardinals opnieuw naast de Pirates in de achtste inning, maar de Pirates trokken in dezelfde inning de overwinning naar zich toe door runs van Josh Harrison en Russell Martin.

De vierde en mogelijk beslissende wedstrijd in deze serie begint om 21.00 uur Nederlandse tijd.

Los Angeles Dodgers - Atlanta Braves

De Los Angeles Dodgers versloegen de Atlanta Braves vannacht met ruime cijfers. In Los Angeles werd het 13-6 voor de Dodgers. 

De Dodgers nemen hiermee een voorsprong in de serie van 2-1. De vorige wedstrijden tussen beide teams gingen gelijk op, maar de Dodgers namen vannacht een ruime afstand. Binnen vier innings stonden ze al op tien runs. Deze voorsprong gaven ze in het vervolg van de wedstrijd niet meer weg.

De Braves zullen er alles aan moeten doen om de volgende wedstrijd in Los Angeles om te zetten tot een overwinning. De Braves begonnen de serie als het hoger geplaatste team, maar staan nu voor de moeilijke opgave om nog verder te gaan in de playoffs.

Duikers zoeken weer naar lichamen bij Lampedusa

Duikers van de Italiaanse kustwacht zijn maandag bij het eilandje Lampedusa opnieuw op zoek gegaan naar de lichamen van slachtoffers van de scheepsramp vorige week donderdag. Het officiële dodental stond maandag nog altijd op 194, maar aangenomen wordt dat er nog lichamen in het gezonken schip worden aangetroffen.

Volgens Filippo Marini van de kustwacht zijn de afgelopen dagen vooral lichamen geborgen die bij het schip werden aangetroffen. Duikers gaan nu proberen het schip binnen te gaan.

Het schip maakte donderdag water en vloog in brand toen de opvarenden andere schepen met vuur wilden waarschuwen. De boot kapseisde en alle naar schatting vijfhonderd schepelingen raakten te water. Honderdvijfenvijftig mensen overleefden de ramp.

Explosie in Spaans stadje

Het gemeentehuis van het stadje Beade in het noordwesten van Spanje is maandagochtend vroeg beschadigd door een explosie. Ramen en deuren werden vernield, maar er vielen geen gewonden.

Volgens de Guardia Civil was aan de explosie geen waarschuwing voorafgegaan en heeft niemand de verantwoordelijkheid opgeëist.

Vorige week claimde een kleine anarchistische groep een lichte bomexplosie in een kathedraal in het noordoosten van Spanje. De groep legde een verband met het fascistische verleden van Spanje. Dat verband is er mogelijk ook in Beade; Senen Pousa, de man die al 39 jaar burgemeester van het stadje is, heeft zijn bewondering voor wijlen dictator Francisco Franco nooit onder stoelen of banken gestoken.

Man overleden na steekpartij bij coffeeshop Hoorn

In Hoorn is maandag een 26-jarige man overleden die kort daarvoor twee mensen had neergestoken bij een coffeeshop in Hoorn. Hij stak ook zichzelf na de steekpartij en is daarna in het water gesprongen. De man uit Hoorn is gereanimeerd, maar overleed in een ziekenhuis, meldt een politiewoordvoerder.

De twee slachtoffers maken het naar omstandigheden redelijk. Een van hen wist zelf naar het ziekenhuis te gaan en de ander is aanspreekbaar. Zij hadden rond het middaguur ruzie gekregen in coffeeshop Zuiderzee aan de Dubbele Buurt. Een van hen werd binnen gestoken, de ander buiten. De aanleiding van het conflict is nog onduidelijk.

Campagne tegen straatroven in uitgaansgebieden

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en Koninklijke Horeca Nederland gaan samenwerken om het aantal straatroven in uitgaansgebieden verder terug te dringen. Met een campagne worden cafébezoekers erop gewezen dat ze een makkelijk doelwit voor straatrovers zijn.

Politie en horeca gaan er bovendien gezamenlijk aan werken om straatroven en overvallen te voorkomen. Daarvoor worden pilots gehouden in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Almere, Haarlem en Breda.

Een groot deel van de straatroven vindt plaats in en rond horecagelegenheden, laat het ministerie van Veiligheid en Justitie maandag weten. Het is de daders vooral om mobiele telefoons te doen.

Politie zoekt serieaanrander in Amsterdam

In Amsterdam is een aanrander actief. Zedenrechercheurs zijn op zoek naar een blanke man van rond de 40 jaar oud. Hij draagt een pet en soms een zonnebril en verplaatst zich op een fiets, meldt de politie maandag.

De man pleegt zijn aanrandingen voornamelijk in Amsterdam-Zuid en -West. Hij benadert jonge, fietsende vrouwen van achteren, betast ze in het kruis of toucheert hun borsten.

Hoeveel slachtoffers de man heeft gemaakt is niet duidelijk. Het onderzoeksteam vraagt iedereen alert te zijn direct 112 te bellen bij een nieuwe aanranding. Het team vraagt vrouwen die zoiets hebben meegemaakt en dat nog niet hebben gemeld dat alsnog te doen.

Twaalf jaar voor moord op buurvrouw (91)

Een 20-jarige Amsterdammer is veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs voor de moord op zijn 91-jarig buurvrouw in mei vorig jaar. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam maandag bepaald, conform de eis van justitie. Daarbij is hij veroordeeld voor het bezit van kinderporno.

De man wist met een smoesje het huis van de hoogbejaarde vrouw binnen te komen. Hij verklaarde zin te hebben in seks, maar geen puf te hebben om ver te reizen.

In de rechtbank beweerde de Amsterdammer de vrouw na haar dood te hebben verkracht, maar dat acht de rechtbank niet bewezen. Het is volgens de rechters niet duidelijk of hij de vrouw voor of na haar dood verkrachtte. In dat laatste geval is geen sprake van verkrachting.

Dijsselbloem hervat overleg met oppositie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft maandagmiddag het overleg hervat met de oppositie over de begroting voor volgend jaar. Dijsselbloem begon rond 13.30 uur aan overleg met de financieel specialisten uit de Tweede Kamer.

Dijsselbloem spreekt op zijn ministerie met de financieel woordvoerders van de coalitiepartijen VVD en PvdA en van de oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Het CDA staakte vorige week de gesprekken met het kabinet.

"We hebben de voorfase nu gehad, het is tijd om tot actie over te gaan. De tijd begint te dringen", zei ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten voor aanvang van het overleg. Volgens een ingewijde schuiven later op de dag minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) en de woordvoerders sociale zaken aan. Dan staan hervormingen op de arbeidsmarkt op de agenda.

Het versnellen van de versoepeling van het ontslagrecht en het verkorten van de WW-duur zijn belangrijke eisen van D66. GroenLinks ziet er daarentegen niets in, zei Kamerlid Jesse Klaver voor aanvang. "Er zijn genoeg andere manieren om te zorgen dat we voor meer werkgelegenheid zorgen."

De woordvoerders van de coalitiepartijen wilden niet zeggen wat zij de oppositie kunnen bieden. "We gaan vandaag spreken over het Belastingplan en de begrotingen. Ik heb er zin in en ik zie het zitten", verklaarde PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Schaars haakt af bij Oranje, Fer opgeroepen

Stijn Schaars heeft zich bij bondscoach Louis van Gaal afgemeld voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Hongarije en Turkije. De middenvelder van PSV heeft een knieblessure. Eerder haakte ook Jonathan de Guzman al af. Leroy Fer van Norwich City is opgeroepen als vervanger.

Fer kwam twee keer eerder uit voor het Nederlands elftal. Zijn laatste optreden dateert van dertien maanden geleden. Toen viel hij geblesseerd uit in de met 2-0 gewonnen interland tegen Turkije.

De selectie bestaat nu in totaal uit 22 spelers. Oranje speelt vrijdag in Amsterdam tegen Hongarije, vier dagen later is in Istanbul Turkije de tegenstander. Nederland heeft zich al geplaatst voor het WK van volgend jaar in Brazilië.

[NFL] Denver Broncos winnen enerverend duel van Dallas Cowboys

De Denver Broncos hebben hun winstreeks naar 5-0 verlengd door zich te ontdoen van de Dallas Cowboys. In het AT&T Stadium in Arlington werd het na een absolute kraker 48-51 in het voordeel van de Broncos.

De Cowboys begonnen geïnspireerd aan de wedstrijd. Quarterback Tony Romo eiste direct een hoofdrol voor zich op door de eerste drive direct te laten eindigen in een touchdown. Direct daarna zorgde hij voor de 14-0 voorsprong door de bal te geven aan running back DeMarco Murray die 45 yards overbrugde voor de tweede touchdown.

De Cowboys konden tenslotte de aanvalsdrang van de Broncos niet meer houden en Broncos’ quarterback Peyton Manning kwam uiteindelijk in zijn ritme. Dit demonstreerde hij met een handige pass naar Julius Thomas die een 4-yard touchdown maakte. 

De Cowboys eindigden het eerste kwart met een voorsprong, maar in het tweede kwart werden ze totaal overlopen door de Broncos. Door middel van drie touchdowns, waaronder één van Manning zelf, gingen de Broncos met een voorsprong de rust in. 

De aanval van Dallas kreeg na de rust weer een opleving, nadat uitblinker Romo een waanzinnige 82-yard pass gooide die door Terrance Williams gevangen en tot touchdown geconverteerd werd. Dez Bryant scoorde daarna nog een touchdown voor de Cowboys, en Matt Prater scoorde ondertussen een field goal voor de Broncos. Dit zorgde ervoor dat de stand aan het begin van het vierde kwart al op 33-38 stond.

Manning ging vervolgens de fout in toen hij een interception gooide. Dit onderbrak zijn recordreeks van twintig touchdownpasses achter elkaar. De Cowboys maakten er gretig gebruik van en kwamen door middel van een touchdown en een 2-point conversion opnieuw aan de leiding. Prater scoorde opnieuw een field goal om de stand weer gelijk te trekken. Daarna was Romo echter weer aan de beurt. Een 79-yard pass naar Bryant gaf hem de gelegenheid om daarna Cole Beasly een touchdown te laten scoren. Er waren toen nog minder dan acht minuten te spelen. Peyton Manning kreeg het toch nog voor elkaar om een touchdown voor zijn team te forceren. De stand was opnieuw gelijk.

Diep in eigen gebied ging Tony Romo tenslotte toch de fout in. Hij gooide een interception wat de Broncos de kans gaf om de wedstrijd te beslissen. De Broncos lieten deze kans niet onbenut en scoorden in de allerlaatste seconde van de wedstrijd nog een field goal om de overwinning toch mee naar huis te nemen. Ondanks alles mag Romo terugkijken op een bijzondere avond. Hij gooide 506 passing yards, waarmee hij de eerste quarterback in de historie van de Cowboys is die dat voor elkaar kreeg. Tevens was de score van 48-51 de gedeeld vijfde hoogste score in de NFL ooit.

Overige uitslagen: 


Thuis Uit Score
Cleveland Browns Buffalo Bills 37 - 24
Chicago Bears New Orleans Saints 18 - 26
Cincinnati Bengals New England Patriots 13 - 6
Green Bay Packers Detroit Lions 22 - 9
Indianapolis Colts Seattle Seahawks 34 - 28
Miami Dolphins Baltimore Ravens 23 - 26
New York Giants Philadelphia Eagles 21 - 36
St. Louis Rams Jacksonville Jaguars 34 - 20
Tennessee Titans Kansas City Chiefs 17 - 26
Arizona Cardinals Carolina Panthers 22 - 6
San Francisco 49ers Houston Texans 34 - 3
Oakland Raiders San Diego Chargers 27 - 17

Geen schade aan hamstring Siem de Jong

De hamstringblessure van Siem de Jong valt mee. De aanvoerder van Ajax, die net is herteld van een klaplong, werd zondag al vroeg in de wedstrijd tegen FC Utrecht uit voorzorg gewisseld. Onderzoek wees maandag uit dat De Jong geen nieuwe schade heeft opgelopen. Wel volgt hij deze week een aangepast trainingsschema.

De Jong kreeg vrijdag op de training last van zijn hamstring. Toen hij zondag tegen FC Utrecht opnieuw iets voelde, werd besloten geen enkel risico te nemen. Door de interlandweek heeft de middenvelder bijna twee weken de tijd om fit te worden voor de komende competitiewedstrijd. Ajax moet dan op bezoek bij koploper FC Twente.

Net als De Jong werken ook Lerin Duarte en Niklas Moisander een aangepast programma af. Beide spelers kampen met knieklachten.

Nobelprijs geneeskunde voor Amerikanen en Duitser

De Nobelprijs voor fysiologie en geneeskunde 2013 is toegekend aan de Amerikanen James Rothman en Randy Schekman en de Duitser Thomas Südhof.

Zij krijgen de prijs voor hun ontdekkingen op het gebied van het transportsysteem van lichaamscellen, zegt de Nobelvergadering van het Karolinska Instituut in Stockholm.

Aan de prijs is een som van acht miljoen Zweedse kroon (917 duizend euro) verbonden.

De drie prijswinnaars hebben volgens de Nobelvergadering het mysterie opgelost hoe een cel zijn transportsysteem organiseert. Iedere cel is een soort fabriek die zijn eigen cellen produceert en exporteert, bijvoorbeeld insuline dat in de bloedsomloop komt, of neurotransmitters die van de ene zenuwcel naar de andere worden gestuurd. Deze moleculen worden vervoerd in kleine pakketjes, zogenoemde vesikels. Rothman, Schekman en Südhof hebben de moleculaire principes ontdekt die regelen dat deze lading op de juiste tijd op de juiste plek in de cel wordt bezorgd.

Een vesikel is een klein blaasje dat stoffen bevat en omgeven is door een membraan. De functie van een vesikel is het opslaan of het transporteren van bepaalde stoffen in de cel. De buitenkant van een vesikel, de membraan, kan fuseren met de membraan van de cel. Hierdoor worden de stoffen die aanwezig zijn in de vesikel afgegeven aan de omgeving van de cel.

Schekman ontdekte een set genen die voor het vesikelverkeer nodig waren; Rothman ontrafelde de eiwittenmachinerie die de vesikels laat opgaan in hun doelcellen om de vracht over te dragen; Südhof onthulde hoe signalen de vesikels hun lading met precisie loslaten.

Met hun ontdekkingen hebben de drie onderzoekers het buitengewoon precieze controlesysteem voor het transport en de aflevering van cellulaire vracht blootgelegd. Storingen in dit systeem kunnen een funeste uitwerking hebben en bijdragen tot neurologische aandoeningen, diabetes en verstoringen van het immuunsysteem.

Rothman, uit 1950, studeerde in 1976 af aan Harvard Medical School, deed onderzoek aan het Massachusetts Institute of Technology en verhuisde in 1978 naar Stanford University in Californië, waar hij zijn onderzoek naar de vesikels begon. Rothman was ook verbonden aan Princeton Uhiversity, het Memorial Sloan-Kettering Cancer Institute en Columbia University. Sinds 2008 is hij hoogleraar celbiologie aan Yale University.

Schekman is geboren in 1948. Hij studeerde aan de Universiteit van Californië in Los Angeles en aan Stanford. Hij is sinds 1976 werkzaam aan de Universiteit van Californië in Berkeley en onderzoeker aan het Howard Hughes Medical Institute.

Südhof werd in 1955 geboren in Göttingen, waar hij in 1982 afstudeerde aan de Georg-August-Universität. In 1983 verhuisde hij naar het medisch centrum van de University of Texas in Dallas. In 1991 werd hij onderzoeker aan het Howard Hughes Medical Institute en in 2008 werd hij aangesteld als hoogleraar moleculaire en cellulaire fysiologie aan Stanford University.

De prijs voor geneeskunde is de eerste van de Nobelprijzen die dit jaar worden toegekend. Dinsdag wordt bekendgemaakt wie de prijs voor natuurkunde wint, woensdag de prijs voor scheikunde, vrijdag de vredesprijs en komende maandag de economieprijs. De datum voor de literatuurprijs is nog niet bekend.

De prijzen worden op 10 december uitgereikt.

Ajacied Klaassen voor eerst bij Jong Oranje

Davy Klaassen is voor het eerst opgeroepen voor Jong Oranje. De Ajacied kwam in beeld nadat coach Albert Stuivenberg te maken kreeg met meerdere afzeggingen. Ook Thomas Bruns (Heracles) en Timo Letschert (Groningen) ontvingen alsnog een uitnodiging. Jong Oranje bereidt zich voor op de interlands tegen Georgië en Oostenrijk.

Ajacied Ruben Ligeon en PSV'er Jürgen Locadia bleken zondag bij aankomst in het trainingskamp te ernstig geblesseerd om deze week in actie te kunnen komen. Maandag kon ook de naam van Yassin Ayoub worden doorgestreept. De middenvelder van FC Utrecht heeft last van zijn knie en is niet op tijd fit voor de EK-kwalificatiewedstrijd van donderdag in Tbilisi.

Bruns en Letschert kwamen beiden één keer eerder uit voor Jong Oranje. De 20-jarige Klaassen, die eerder wel diverse andere nationale selecties doorliep, kan zijn debuut maken.

Geen vervolging voor Lubbers en Van Agt

Oud-premiers Ruub Lubbers en Dries van Agt worden niet vervolgd voor het onthullen of schenden van staatsgeheimen. De CDA-prominenten praatten in juni hun mond voorbij over de opslag van Amerikaanse kernwapens in Nederland. Justitie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in omdat niet kan worden nagegaan of de uitspraken überhaupt kloppen.

Lubbers deed zijn uitspraken over de aanwezigheid van 22 kernbommen op de vliegbasis in Volkel in een programma op National Geographic. Even later bevestigde Van Agt dat in het radioprgramma Dit is De Dag. Dat er atoombommen liggen, was al jaren een publiek geheim en werd ook nog eens bevestigd door documenten die via Wikileaks uitlekten.

Het Openbaar Ministerie kondigde naar aanleiding van de uitspraken van Lubbers en Van Agt een verkenned feitenonderzoek aan. Om dat te kunnen vaststellen dat er inderdaad sprake is van staatsgeheimen moesten de uitspraken eerst worden gecontroleerd, maar de regering werkt 'op basis van bondgenootschappelijke afspraken' niet mee aan het onderzoek. Justitie zag daardoor geen aanknopingspunten om door te gaan met een strafrechtelijk onderzoek. In de zaak is volgens het OM geen aangifte gedaan.

Dienstregeling NS aangepast om herfstweer

De NS rijdt vanaf maandag vanwege de herfst met een licht aangepaste dienstregeling op een aantal trajecten. Door vertrek- en aankomsttijden met een paar minuten te wijzigen kunnen vertragingen beter worden opgevangen. Ook hebben machinisten daardoor iets meer ruimte om rustig op te trekken en te remmen, waarmee ze schade aan de wielen kunnen voorkomen.

Later deze week is het gedaan met het nazomerweer. In de herfst kan het spoor glad worden door vochtige bladeren. De NS en Prorail nemen elk jaar diverse maatregelen om ongemak te voorkomen. Zo wordt op sommige sporen een speciale gel gespoten om het spoor stroef te maken. Ook worden bomen en struiken langs het spoor extra gesnoeid.

Op de trajecten die zijn aangepast vertrekken de treinen maximaal twee minuten eerder of later. Het gaat onder meer om de trajecten tussen Utrecht en Amersfoort, Arnhem en Zutphen, Almelo en Deventer en Haarlem en Amsterdam. De aangepaste tijden gelden tot en met 14 december.

De maatregelen hebben ook gevolgen voor het wegverkeer. Dat moet langer wachten omdat spoorbomen dicht worden gelaten tot alle reizigers zijn in- en uitgestapt en de trein weer is vertrokken. Dit om ongelukken te voorkomen als treinen bij een station 'doorglijden' door de gladheid.

Ondertussen bereiden de NS en Prorail zich ook al voor op de winter. Zo is vorige maand begonnen met het controleren van de wisselverwarmingen. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) vindt dat de NS en Prorail de komende winter beter moeten presteren. Ze wil onder meer dat de NS langere treinen inzet bij winterse omstandigheden, iets wat de afgelopen winter onvoldoende is gelukt.

Vijftig tinten blond (slot)

"In het kastje bovenin", wijst Lilly met haar glimmende, zwartleren handschoen. Sabine loopt op haar hoge hakken naar de hoek van de kamer. Haar heupen langzaam wiegend. Lilly checkt ondertussen of ik nog goed vastgebonden lig. Dat lig ik. Ik kan geen kant op. Ze trekt de riemen om mijn polsen en enkels nog strakker aan. Ik kreun. "Volgens mij komt hij bij", Lilly klinkt opgewonden.

Vrouw overlijdt na stierenrennen Spanje

Een vrouw is maandag in een ziekenhuis in het Spaanse Albacete overleden nadat ze zondag op de hoorns was genomen door een stier. De 58-jarige vrouw deed mee aan de stierenrennen in Ferez. De vrouw had ernstige verwondingen aan haar buik opgelopen.

Bij de stierenrennen raakten drie anderen gewond, onder wie de dochter van de overleden vrouw. Verdere details werden niet vrijgegeven.

'Intern geheugen PlayStation 4 is niet prettig'

Sony is al door diverse ontwikkelaars geprezen om het gebruik van GDDR5 geheugen in PlayStation 4. Microsoft daarentegen is helemaal niet zo kapot van GDDR5 en geeft haar voorkeur nog steeds aan de opzet van Xbox One.

De specifieke reden waarom bepaalde ontwikkelaars de voorkeur geven aan de acht gigabyte GDDR5-geheugen in PlayStation 4 is omdat dit type geheugen simpelweg veel sneller is dan de acht gigabyte DDR3 geheugen dat Microsoft gebruikt in Xbox One. Het verschil zit echter in de details, doordat Xbox One ook gebruik maakt van ESRAM zijn de verschillen blijkbaar toch niet zo zwart wit.

Microsoft geeft ook aan dat door de combinatie van ESRAM en DDR3 er een betere balans is. "Als je in termen van het verkrijgen van de best mogelijke combinatie van prestaties, geheugen en voeding gaat kijken dan neemt GDDR5 je mee naar een beetje ongemakkelijke plek. Gebruikmaken van ESRAM kost juist heel weinig energie en heeft de mogelijkheid om je een zeer hoge bandbreedte te geven. Hierdoor kun je de bandbreedte verminderen op het externe geheugen, waardoor je veel energieverbruik kunt besparen. Doordat commodity-geheugen goedkoper is kun je dus ook meer veroorloven. Je hebt gelijk als je zegt dat als je een hoge geheugencapaciteit, relatief laag vermogen en veel bandbreedte wil, dat er niet veel manieren zijn om dat op te lossen”, aldus Nick Baker, director of Xbox Console Design Architecture.

Mark Cerny, hoofdarchitect van PlayStation 4, verdedigde in juli juist het gebruik van GDDR5 door te stellen dat de latency van GDDR5 niet bijzonder hoger is dan de latency in DDR3.

Xbox One

Tyfoon treft oosten van China

Een tyfoon heeft maandag het zuidoosten van China getroffen. De tyfoon bracht harde wind en zware regenval met zich mee. Twee mensen kwamen door het noodweer om het leven en op sommige plekken viel de stroom uit. Vluchten liepen vertraging op en ook het treinverkeer ondervond hinder.

De tyfoon, Fitow, kwam aan land bij de stad Fuding, in de provincie Fujian. De wind bereikte snelheden tot 151 kilometer per uur en in sommige delen van de provincie viel tot 29 centimeter regen. Uiteindelijk zwakte Fitow af tot een tropische storm, aldus het Chinese Nationaal Meteorologisch Centrum.

Voordat de storm aan land kwam, waren meer dan een half miljoen mensen geëvacueerd en waren tienduizenden vissersboten teruggeroepen van zee.

Armin van Buuren wil nieuwe paden blijven betreden

Armin van Buuren komt met zijn A State of Trance-wereldtoers soms op plekken waar trance nog redelijk onbekend is. "Het is een missie om elke keer weer nieuwe paden te betreden en er ligt nog genoeg terrein open", vertelt de dj in Spits. De Leidenaar kondigde vorige week aan dat hij volgend jaar in ieder geval in Nederland, Rusland, Argentinië, Indonesië en de Verenigde Staten staat met A State of Trance.

Volgens de 36-jarige Van Buuren is er bijvoorbeeld nog 'veel te winnen' in Brazilië en China. Vorig jaar stond de dj voor het eerst in Kuala Lumpur. "Daar stond zomaar dertigduizend man op een racecourse. Hallelujah, dat had ik nog nooit meegemaakt. Azië is nu echt aan het opkomen."

Van Buuren heeft naar eigen zeggen veel te danken aan zijn radioprogramma A State of Trance, waarmee hij twaalf jaar geleden begon en dat is uitgegroeid tot een van de best beluisterde internationale radioshows. "Ik kan elke week nieuwe platen testen bij mijn fans, dat geeft me een ontzettende voorsprong op andere dj's."

Man schiet gat in hand met wandelstok

Een 67-jarige man uit het Zuid-Hollandse Rockanje heeft zichzelf per ongeluk in de hand geschoten met een vuurwapen dat eruit zag als een wandelstok. Het slachtoffer verklaarde dat hij in zijn hand gezaagd had, maar voor de politie was het snel duidelijk dat er sprake was van een schotwond.

In de woning van de man aan de Vleerdamsedijk werd vervolgens de 'wandelstok' gevonden. De politie trof nog diverse andere vuurwapens aan, waaronder een kogelgeweer en diverse pistolen. Ook lag er munitie en een demper in het huis.

De man is in een ziekenhuis geopereerd aan zijn verwondingen. Zodra hij in staat is tot een gesprek, krijgt hij bezoek van agenten, meldt de politie. De man wordt verdacht van vuurwapenbezit.

Ninja's zijn stiller dan Navy SEALS

Er zijn vragen die iedereen wel eens kwellen. Is er leven na de dood? Wat is het doel van het leven? En natuurlijk: wie is er stiller, een ninja of een lid van de Amerikaanse elite-eenheid Navy SEALs? De eerste twee kwesties zullen nog lang onbeslist blijven, maar op de derde vraag hebben we nu gelukkig een antwoord.

Toen de moeder van Walker Greentree  hem vroeg om 'zo stil te zijn als een SEAL' brak een discussie uit omdat een vriendje meende dat ninja's stiller zijn. Walker besloot de vraag te stellen aan iemand die het zeker zou weten: admiraal William McRaven, commandant van de Special Operations Command en daarmee de grote baas van alle Amerikaanse elite-eenheden.

McRaven, zelf een voormalig Navy SEAL, deed wat onderzoek en kwam tot een voorzichtige conclusie. "Ninja's zijn waarschijnlijk stiller dan SEAL's," zo meent de admiraal. "Maar," zegt hij: "wij zijn betere zwemmers en we hebben ook betere vuurwapens en wij blazen dingen op."

Voor mensen die graag Navy SEAL willen worden, heeft hij ook nog een paar goede tips: "Gehoorzaam je ouders en wees vriendelijk tegen andere kinderen." Of Walker het advies aanneemt, weet hij nog niet. Hij is er namelijk nog niet uit of hij Navy SEAL wil worden, of toch liever een ninja.

Ook Webber hekelt Pirelli-banden

Red Bull-coureur Mark Webber heeft het helemaal gehad met de Pirelli-banden. De Australiër werd gisteren in Zuid-Korea slachtoffer van de klapband van McLaren-coureur Sergio Perez en kon hierna zelf weer de pits opzoeken met een lekke band.

"Coureurs zijn niet echt belangrijk. Zo is het nu. Het gaat om wat anderen willen. De banden slijten veel en ontploffen nog wel eens. Pirelli moet dat eens uitzoeken." Niet dat Webber verwacht dat er iets zal gaan gebeuren. "Zij geven het blokkeren van Perez bij het aanremmen ongetwijfeld aan als oorzaak voor zijn klapband, maar de reden dat een coureur blokkeert is omdat de banden niet meer goed zijn."

Dat de Australiër de finish niet zag kwam doordat Force India-coureur Adrian Sutil de controle over zijn bolide verloor en de Red Bull torpedeerde. Hierbij scheurde een olieradiator, waardoor er olie op de hete uitlaten terechtkwam en de auto van Webber in de brand vloog.

Amerikaan Zabriskie (34) stopt met wielrennen

David Zabriskie heeft zijn wielercarrière beëindigd. De Ronde van Lombardije van zondag was de laatste koers van de 34-jarige Amerikaan, laat hij weten aan de website cyclingnews.com. Zabriskie was prof sinds 1999. In het geruchtmakende USADA-rapport biechtte hij vorig jaar op in het verleden doping te hebben gebruikt.

Zabriskie boekte zijn grootste succes in 2005 met zijn proloogwinst in de Tour de France, waardoor hij een dag in de gele trui mocht rijden. Ook won de Amerikaan een rit in de Giro, de Vuelta en een zilveren medaille op het WK tijdrijden. Na zijn dopingbiecht werden zijn belangrijkste overwinningen echter uit de boeken geschrapt.

Dit seizoen kwam Zabriskie door blessures nauwelijks meer in actie. "Mijn lichaam vertelt me dat het tijd is geworden om te stoppen. Ik heb daar vrede mee", vertelde de 'Z-Man', die de laatste zes jaar van zijn carrière voor Garmin reed. Eerder kwam hij uit voor Team CSC en voor het US Postal van kopman Lance Armstong.

HambŁchen ziet Epke liever stoppen

Fabian Hambüchen heeft het liefst dat zijn goede vriend Epke Zonderland stopt met turnen, zo meldt hij aan de NOS. De Duitser werd gisteren op het wereldkampioenschap in Antwerpen achter de Fries tweede op het onderdeel rekstok. Vorig jaar was dit tijdens de Olympische Spelen in Londen ook al het geval.

Hambüchen nam zijn verlies sportief op en deed lachend zijn verhaal. "Ik ben heel blij voor Epke en voor mezelf. Epke heeft nu alle titels. Hij heeft olympisch, Europees en wereldgoud. Ik heb hem verteld dat hij nu wel kan stoppen, zodat ik alleen richting de Zomerspelen in Rio kan gaan. Maar hij zei dat hij dat niet zou doen."

[Darts] PDC pompt 7 miljoen in circuit

Tijdens de jaarlijkse spelersbijeenkomst in Dublin heeft de voorzitter van de Professional Darts Corporation (PDC) Barry Hearn de visie van zijn bond voor de komende jaren geschetst. Wat het prijzengeld betreft, is Hearn van plan nog dieper in de buidel te tasten en verwacht de komende jaren maar liefst 7 miljoen pond in het circuit te investeren.

Voornamelijk in de major toernooien wordt er flink geïnvesteerd: World Matchplay (£400,000 naar £450,000), World Grand Prix (£350,000 naar £400,000), Grand Slam of Darts (£400,000 naar £450,000), Players Championship Finals (£250,000 naar £300,000), UK Open (£200,000 naar £250,000) en World Cup of Darts (£150,000 naar £200,000).

Eerder was al bekend dat het prijzengeld van het wereldkampioenschap is verhoogd. Vanaf het volgend WK zal de winnaar dus £250.000,- ontvangen, welke de hoogste individuele prijs is in de geschiedenis van de sport.

Hearn legt de investeringen uit: "Dit is gebaseerd op de mogelijkheden van de spelers. Onze markt breidt zich wereldwijd uit. Als mensen darts op tv zien, willen ze dat ook in het echt zien. Wij hebben al meer dan 40.000 tickets voor het WK verkocht en meer dan 100.000 tickets voor de Premier League 2014. We zijn een wereldwijde en grote sport en we moeten trots zijn op wat we hebben bereikt."

Neonazi's doen weer gooi naar raadszetels

De Nederlandse Volks-Unie (NVU) gaat weer meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen. De extreemrechtse (of zo u wilt, extreemlinkse) partij doet dit keer mee in de gemeenten Arnhem, Purmerend en Westland, zo bleek afgelopen weekeinde op het ledencongres.

In 2010 lukte het de neonazi's in geen enkele gemeente om ook maar één procent van de stemmen te behalen. Behalve in Arnhem werden toen ook meegedaan in Overbetuwe, Nijmegen en Heerlen. De gemeenteraadsverkiezingen zijn volgend jaar op 19 maart.


Ex-NVU'er Stefan Wijkamp over de PVV en democratie (RTVN)

Sijsling nadert Haase op wereldranglijst

Robin Haase voelt op de wereldranglijst de hete adem van Igor Sijsling in zijn nek. Sijsling klom dankzij zijn finaleplaats vorige week bij het challengertoernooi in het Belgische Bergen van de 75e naar de 67e plaats. Haase staat nog steeds op plaats 62 en blijft daarmee voorlopig de beste Nederlander.

De belangrijkste verschuiving vond plaats aan de top van de ranglijst. Zoals zaterdag al bekend werd, lost Rafael Nadal Novak Djokovic af als nummer één van de wereld. Andy Murray en David Ferrer zijn de nummers drie en vier. Juan Martin del Potro stijgt van de zevende naar de vijfde plaats.

Bij de vrouwen doet Jelena Jankovic goede zaken. De verliezend finaliste van het toernooi van Beijing klimt van de elfde naar de achtste plaats. Boven haar verandert er niets. Serena Williams voert de ranglijst aan, voor Viktoria Azarenka, Maria Sharapova, Agnieszka Radwanska, Na Li, Sara Errani en Petra Kvitova.

Kiki Bertens blijft de beste Nederlandse tennisster. De Wateringse, die dit jaar wegens een enkeloperatie niet meer in actie komt, zakt van de 82e naar de 84e plaats. Richel Hogenkamp volgt als nummer 176 op ruime afstand. Arantxa Rus steeg veertien plaatsen van 217 naar 203.

Pensioenstelsel NL blijft op 2e plek

Nederland handhaaft zijn tweede plek op de ranglijst van beste pensioenstelsels ter wereld, hoewel de bestendigheid van het pensioensysteem in ons land wel iets is verslechterd. Dat blijkt uit de wereldwijde pensioenindex van adviesbureau Mercer, die maandag is gepubliceerd.

Denemarken, dat vorig jaar de eerste plek van Nederland overnam, blijft op nummer 1 staan. Australië handhaaft de derde plek en Zwitserland komt nieuw binnen op nummer 4, vanaf de 5e plek. De Zwitsers wisselen daarmee stuivertje met Zweden.

Het totale rapportcijfer van het Nederlandse stelsel is vergeleken met vorig jaar gedaald van 78,9 naar 78,3. "Dat is nog altijd een uitstekend rapportcijfer, maar de trend is neerwaarts en een aantal zaken is verslechterd", stellen de onderzoekers.

Mercer vergelijkt jaarlijks de pensioenstelsels van 20 landen.

200.000 mensen bestolen van betaalgegevens

Meer dan tweehonderdduizend Nederlanders waren vorig jaar slachtoffer van identiteitsfraude bij een betaalautomaat of op internet. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Vooral 'skimmen', het kopiëren van een bankpas, kwam relatief veel voor. Bijna zeven op de tien slachtoffers werden op die manier van zijn persoonlijke gegevens bestolen.

In de overige gevallen ging het om 'phishing', diefstal van betaalgegevens via het internet. Dat gebeurde vaak via een gehackte computer of door een slachtoffer naar een website te lokken die achteraf gehackt, nep of onbetrouwbaar bleek te zijn. Beide gevallen van gegevensdiefstal vonden vooral binnen Nederland plaats.

Onder hoger opgeleide Nederlanders was het aantal slachtoffers in verhouding hoger dan onder lager opgeleiden, zo meldt het CBS. Ook was de schade bij burgers tussen 25 en 65 jaar oud hoger dan bij jongeren en ouderen. Hoewel het merendeel van de slachtoffers melding maakte van het skimmen of phishen bij hun bank, deden zij dat nauwelijks bij de politie.

De Guzman mist interlands Oranje

Jonathan de Guzman moet de interlands van het Nederlands elftal tegen Hongarije en Turkije aan zich voorbij laten gaan. De middenvelder van Swansea City heeft nog te veel last van de liesblessure die hem zondag in de competitie ook al aan de kant hield. Dat staat op zijn persoonlijke website.

Het is nog niet duidelijk of bondscoach Louis van Gaal een vervanger zal oproepen voor De Guzman. De internationals melden zich maandagmiddag in Noordwijk.

Kerry: oppakken terrorist LibiŽ legaal

De arrestatie van Al-Qaida-kopstuk Abu Anas al-Libi in Libië door Amerikaanse elitetroepen was in lijn met de Amerikaanse wet. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zondag gezegd. Klachten over de operatie, van onder meer Libië, zijn volgens Kerry dan ook ongegrond.

Volgens Kerry was Al-Libi een 'wettig doelwit' van het Amerikaanse leger. De Al-Qaida-leider wordt berecht en Kerry benadrukte dat het belangrijk is om niet te 'sympathiseren' met gezochte terroristen. "Ik hoop dat wereldwijd de perceptie is dat mensen die terreurdaden begaan en die op de juiste wijze zijn aangeklaagd weten dat de Verenigde Staten er alles aan doen wat juridisch en anderszins mogelijk is om de wet te handhaven en onze veiligheid te waarborgen", zei Kerry op een persconferentie.

Libië heeft de Verenigde Staten zondag om opheldering gevraagd over de kwestie. Volgens de Libische regering komt de arrestatie van Al-Libi neer op ontvoering. Kerry ontkent dat echter.

De operatie tegen Al-Libi had zaterdag plaats in Tripoli. Al-Libi werd gezocht voor betrokkenheid bij aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Daarbij kwamen meer dan 220 mensen om het leven.


Kerry eerder over de acties in Libië en Somalië (beeld: regering VS)

Utrechters willen Henk Westbroek als burgemeester

Als het aan de inwoners van Utrecht ligt, wordt Henk Westbroek hun nieuwe burgemeester. Dat is de uitkomst van een referendum dat AD Utrechts Nieuwsblad zaterdag hield. De zanger kreeg 28 procent van de stemmen. Voormalig FNV-topvrouw Agnes Jongerius eindigde als tweede.

"Ik voel me trots dat deze uitslag breed gedragen is in de stad", reageert Westbroek. "Ik breng dit vrijdag in het gesprek met de commissaris zeker ter sprake, want ik wil dolgraag burgemeester worden." De zanger licht vrijdag zijn kandidatuur toe bij de commissaris van de koning.

In totaal brachten 7400 Utrechters hun stem uit. De krant besloot het referendum te organiseren om inwoners van Utrecht een stem te geven in een procedure die normaal achter gesloten deuren plaatsvindt. Vrijwilligers en verslaggevers van het AD trokken de stad in om stemmen op te halen.

Op de vacature van burgmeester van Utrecht hebben in totaal 26 kandidaten gereageerd. De 61-jarige Westbroek maakte zijn sollicitatie wereldkundig. De lijst van het AD werd aangevuld met kandidaten van wie het waarschijnlijk is dat ze hebben gesolliciteerd en die aan het profiel voldoen.


Henk Westbroek is zelf best te porren voor Tom Staal en Neukbaar Utrecht

Voetganger doodgereden op A1

Op de A1 bij Amersfoort is maandagochtend iemand doodgereden. Het slachtoffer liep op de snelweg toen hij of zij werd aangereden door een auto, laat de politie weten. Het is nog niet duidelijk wat de man of vrouw te voet op de weg deed.

Door het ongeluk werd de weg van Amsterdam in de richting van Apeldoorn bij Amersfoort-Noord afgesloten. Rond 09.00 zijn twee rijstroken vrijgegeven, meldt de ANWB. Het verkeer stond toen vanaf Soest nog over negen kilometer vast.

'Boulahrouz tekent contract bij BrÝndby'

Khalid Boulahrouz zet zijn carrière voort in Denemarken. De 31-jarige verdediger staat op het punt om een contract te tekenen bij Brøndby, meldt De Telegraaf. Boulahrouz zou maandagochtend naar Kopenhagen zijn gevlogen voor de medische keuring en wordt naar verwachting later op de dag officieel gepresenteerd.

Boulahrouz liet afgelopen zomer zijn contract bij Sporting Portugal ontbinden en was daardoor transfervrij. De 35-voudig international van Oranje droeg eerder het shirt van Sevilla, Chelsea, Hamburger SV en RKC Waalwijk.

De komst van Boulahrouz naar Brøndby hing al een tijdje in de lucht. De huidige nummer tien van Denemarken maakte vorige maand op de clubsite bekend met de verdediger in gesprek te zijn.

FOK!filmblik: The Trollenberg Terror (1958)

In het FOK!filmblik van vandaag treffen we weer een fijne horrorfilm uit de vijftiger jaren aan. The Trollenberg Terror was een fijne combinatie van ouderwetse horror met sciencefiction, die geheel in de traditie van de betere b-film was gemaakt.

The Trollenberg Terror

In de film van Quentin Lawrence draait het om de zusters Anne (Janet Munro) en Sarah Pilgrim (Jennifer Jayne) die samen op weg zijn naar Genève en in de trein een ontmoeting hebben met Alan Brooks (Forrest Tucker). Door omstandigheden komen de twee echter in het Zwitserse dorpje Trollenberg terecht. In de herberg horen ze dat er regelmatig mensen op onverklaarbare wijze verdwijnen. Alan Brooks blijkt te zijn uitgenodigd door professor Crevett (Warren Mitchell) die onderzoek doet naar een radioactieve wolk die boven het dorpje hangt en die een connectie lijkt te hebben met de verdwijningen en onthoofdingen in het dorpje.

Ik zie je wel hoor!
Ik zie je wel hoor!

The Trollenberg Terror was een heerlijke Britse sciencefictionfilm, geregisseerd door Quentin Lawrence. De film was een soort van opvolger van de gelijknamige tv-serie uit 1956, waarvan de zes afleveringen uit het enige seizoen spoorloos zijn verdwenen. Net als The War of the Worlds, Them! en Invaders from Mars was ook The Trollenberg Terror die duidelijk was geinspireerd door de Koude Oorlog situatie van die tijd. The Trollenberg Terror werd ook uitgebracht onder de titels Creature from Another World, The Creeping Eye, The Flying Eye en The Crawling Eye.

[Video] Gewonden bij zware crash Franchitti

De Britse autocoureur Dario Franchitti en diverse toeschouwers zijn zondag gewond geraakt bij een crash tijdens de IndyCar-wedstrijd in Houston. Het ging in de laatste ronde mis bij een inhaalmanoeuvre. De auto van Franchitti vloog door de lucht. Mensen op de tribunes werden geraakt door rondvliegende brokstukken. Zeker 13 mensen liep verwondingen op. Twee van hen moesten naar het ziekenhuis.

Franchitti, drievoudig winnaar van de Indianapolis 500, heeft bij de crash zijn enkel gebroken en liep een breuk in de wervelkolom op. Hij kwam in contact met de Japanse rijder Takuma Sato. Ook zijn auto liep schade op, maar hij kon zonder problemen uit zijn bolide stappen.


Zware crash van Fanchitti in beeld. (Bron: YouTube)

Johnny Knoxville als foute opa in Amsterdam

Johnny Knoxville is maandag in Amsterdam te spotten als foute opa. De acteur, vooral bekend van het nietsontziende stuntprogramma Jackass, is in de hoofdstad om zijn nieuwste film Jackass Presents: Bad Grandpa te promoten.

Knoxville is de gehele film vermomd als hitsige, grofgebekte oude man. Met zijn kleinzoon, gespeeld door Jackson Nicoll, neemt hij nietsvermoedende en doorgaans goedbedoelende mensen op de hak. Net als in Jackass wordt met meerdere verborgen camera's gefilmd.

De film draait om een oude man die samen met zijn kleinzoon zijn overleden vrouw naar de andere kant van de Verenigde Staten wil brengen om haar netjes te begraven. Het lijk ligt echter in een opgerolde deken in de achterbak van de auto en het moet in ieder motel uiteraard onhandig en op klaarlichte dag naar binnen worden gesjouwd.

Ook is in de film bijvoorbeeld te zien hoe de opa, laveloos in een winkelwagentje met een sixpack bier, door zijn kleinzoon wordt geduwd, angstvallig gadegeslagen door passanten.

Jackass Presents: Bad Grandpa draait vanaf 24 oktober in de Nederlandse bioscopen.

'Komst kankercentra op losse schroeven'

De komst van vier kankercentra is onzeker doordat zorgverzekeraars weigeren de behandeling te vergoeden die er moet worden gegeven. De verzekeraars hebben twijfels over het effect van de behandelwijze en willen daarom maar met één centrum een contract sluiten, schrijft de Volkskrant maandag.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is volgens de krant van plan een aantal academische ziekenhuizen nog deze maand een vergunning te geven voor een nieuwe vorm van bestraling. Bij deze protonentherapie wordt een tumor gerichter bestraald, waardoor de gezonde delen van het lichaam minder schade oplopen.

De plannen voor de centra zijn in vergevorderd stadium. Ze moeten gebouwd worden in Amsterdam, Groningen, Maastricht en langs de A13 tussen Delft en Rotterdam. De bouw van de vier centra kost volgens de krant ongeveer 350 miljoen euro. Een behandeling kost enkele tienduizenden euro's per patiënt.

De verzekeraars zien het niet zitten in tijden van 'grootschalige bezuinigingen' een nog onbewezen techniek in te voeren. Medisch adviseur bij Achmea Ben Crul noemt de centra 'de Fyra van de zorg'. "Straks investeren we tientallen miljoenen en staan de centra grotendeels leeg omdat er alweer betere behandelingen zijn", zegt hij in de krant. Ook niet alle artsen staan achter de de therapie.

KNMI waarschuwt voor mist

Weggebruikers moeten maandagochtend in het grootste deel van het land rekening houden met mist. Het KNMI waarschuwt in alle provincies behalve Noord-Holland en Zeeland voor mistbanken.

In vrijwel het hele land komt dichte tot soms zeer dichte mist voor. Op veel plaatsen is het zicht volgens weeronline.nl minder dan tweehonderd meter. Plaatselijk loopt het zicht terug tot minder dan vijftig meter.

De mist houdt de hele ochtendspits aan en verdwijnt naar verwachting aan het einde van de ochtend. In de middag is er vervolgens veel ruimte voor de zon. Maandagavond- en nacht ontstaat waarschijnlijk weer mist.

Kabinet en oppositie praten verder over begroting

De onderhandelingen van het kabinet met D66, ChristenUnie, GroenLinks en de SGP over de begroting van volgend jaar gaan maandag verder. Vanaf 13.30 uur praten de partijen verder op het ministerie van Financiën van Jeroen Dijsselbloem (PvdA). CDA en 50Plus haakten vorige week al af.

Het kabinet wil volgend jaar zes miljard euro extra bezuinigen, om problemen met de Europese begrotingstsaar Olli Rehn te voorkomen. Ook hecht het sterk aan rust in de polder door het sociaal akkoord dat met werkgevers en werknemers werd gesloten.

Dat strookt niet met de verlangens van enkele van de partijen aan tafel. D66 zegt juist steeds sneller hervormingen op de arbeidsmarkt te willen, terwijl GroenLinks opstapt als het kabinet vasthoudt aan die zes miljard euro extra bezuinigingen.

De onderhandelingen zijn nodig omdat parlementaire steun voor de begroting van 2014 onzeker is. Hoewel de coalitie van VVD en PvdA in de Tweede Kamer een meerderheid heeft, onbeert ze die in de Eerste Kamer. De hoop is dat steun van oppositiepartijen in de Tweede Kamer hun tegenhangers in de senaat over de streep kan trekken.

De algemene financiële beschouwingen moeten door het uitblijven van een akkoord waarschijnlijk weer een week worden verplaatst. Het Kamerdebat over de begroting staat nu nog - na een eerdere verplaatsing - voor dinsdag op de agenda.

'Van der Sloot wacht psychologisch onderzoek'

Joran van der Sloot moet eerst nog een psychologisch onderzoek in de gevangenis ondergaan voordat hij kan trouwen met zijn vriendin Leidy Figueroa. Het Peruaanse tv-programma Domingo al Día meldde zondag dat hij vervolgens, mits al het papierwerk in orde is, binnen tien dagen kan trouwen.

Naast het psychologische onderzoek zijn er nog andere formaliteiten niet in orde, stelt een woordvoerder van het district Ancón in Lima. Daar bevindt zich de Piedras Gordas-gevangenis waar Van der Sloot een celstraf van 28 jaar uitzit voor de moord op de Peruaanse tiener Stephany Flores in mei 2010.

De advocaat van de nabestaanden, Edward Alvarez, vraagt zich in het programma af 'welke vrouw er met een psychopaat wil trouwen'. Hij denkt dat de aanstaande van Van der Sloot bij een huwelijk een risico loopt. Alvarez stelt dat de Nederlander wil trouwen om de Peruaanse nationaliteit te krijgen, wat een mogelijke uitlevering naar de VS zou moeten voorkomen.

Strafrechtdeskundigen achten de kans echter klein dat dit werkelijk een belemmering zal zijn voor een uitlevering. De VS willen Van der Sloot berechten omdat ze hem ervan verdenken de moeder van de vermiste Natalee Holloway te hebben afgeperst.

Voor een kwart miljoen dollar zou hij haar cruciale informatie verschaffen over de vindplaats van haar dochter. Van der Sloot kreeg uiteindelijk een fractie van het geld, waarmee hij naar Peru vertrok. Het lichaam van de sinds 2005 vermiste tiener is nooit gevonden.

FOK! wat een weer... Onverwachte omslag

De titel is een beetje misleidend vandaag en dat deed ik uiteraard expres om jullie scherp te houden. Zonder dollen, in slechts 1,5 dag zijn de weerkaarten omgeslagen van droog en zacht naar nat en koud. Dit is echter pas vanaf woensdag het geval.

Ook ik stond er even van te kijken hoe de situatie volledig op zijn kop is gezet. Onder regie van een hogedrukgebied boven Ierland ontstaat er een lagedrukgebied boven de Noordzee en laat dat hogedrukgebied nu plotsklaps zich wat gaan terugtrekken, zodat het lagedrukgebied nu volop de ruimte krijgt om naar naar onze streken te gaan afzakken. Op woensdag valt er al wat regen, maar donderdag en vrijdag beloven uiterst kil te worden met maxima rond de 12 graden en stevige buien met onweer. Bovendien komt er een krachtige noordwestenwind te staan. Totaal anders dan de weerkaarten de afgelopen dagen lieten zien.

Tot woensdag is het nog rustig en droog met in de nacht en ochtend soms verkeersbelemmerende mist of hardnekkige wolkenvelden. In het westen zien we voornamelijk veel zonneschijn, net zoals gisteren. De temperaturen liggen de komende twee dagen nog rond de 17 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 GrMo

Met Monopoly zitten we vandaag in de trein vér in het hoge noorden. Nabij Roodeschool brak de zon tussen de wolken door. Hier in Haarlem was het echter helemaal onbewolkt... 

 Paddo1
Dumpiej zag dat de herfst zijn intrede heeft gedaan met een paar paddo's.

 Appeltjes
De appels in zijn tuin zijn bijna klaar om geplukt te worden.

 Plopje
En nog een paddo...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socialbesitas

Is er een award voor het lelijkste woord van het jaar? In dat geval suggereer ik bij dezen 'socialbesitas'. Hoewel de verslaving die de term beslaat zeer wel bestaat, moet het woord één van de lelijkste samentrekkingen zijn die we ooit hebben verzonnen. Socialbesitas, zo meldde een tv-reportage afgelopen week, is een te grote afhankelijkheid van moderne media als Facebook, Twitter, diverse blogsites, Whatsapp en wat niet al. 

Eerste clip uit Ender's Game

Er is een indrukwekkende eerste clip verschenen van de film Ender's Game. In de film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Orson Scott Card, zien we de belevenissen van Andrew "Ender" Wiggin, een begaafde jongeman die naar een militaire academie in de ruimte wordt gestuurd om zich voor te bereiden op een aanstaande buitenaardse invasie.

In de clip zien we hoe Kolonel Hyrum Graff (Harrison Ford) ontdekt dat Ender Wiggin's (Asa Butterfield) moeite heeft met de autoriteiten. De Kolonel weet wel een oplossing voor dit probleem en geeft hem zijn eigen leger. Ender's Game is geregisseerd door Gavin Hood, die eerder naam maakte met films als Tsotsi (2005) en X-Men Origins: Wolverine (2009). Naast Ford en Butterfield zien we een prima cast, met Abigail Breslin, Hailee Steinfeld, Ben Kingsley, Viola Davis, Moises Arias en Jimmy Pinchak in de belangrijkste rollen.

Ender's Game draait vanaf 31 oktober in de Nederlandse bioscopen.


Dit clipje smaakt naar meer!

Filmmaker Carlo Lizzani overleden

De Italiaanse filmmaker Carlo Lizzani is afgelopen zaterdag op 91-jarige leeftijd overleden. De cineast overleed nadat hij van een balkon op de derde verdieping van zijn appartement in Rome was gesprongen. Lokale media wisten te melden dat Lizzani een afscheidsbrief achterliet.

Lizzani schreef en regisseerde vele films met legendarische cineasten als Bernardo Bertolucci, Jean-Luc Godard en Marco Bellocchio. Met klassiekers als Chronicle Of Poor Lovers (1954), La Vita Agra (1964), The Violent Four (1968) en Love & Anger (1969) won de regisseur prijzen op de festivals van Cannes en Venetië. Bij dat laatste filmfestival had Lizzani van 1979 tot en met 1982 ook de touwtjes in handen. In 1987 was Lizzani lid van de jury van het filmfestival van Venetië, in 1994 was hij jurylid van de Berlinale.


Voor het scenario van de film Riso Amaro (Bittere Rijst)
ontving Lizzani in 1948 een Oscar-nominatie

FOK!toen: De kaping van de Achille Lauro

Op de 280ste dag van het jaar gaan we in FOK!toen 28 jaar terug in de tijd. Het was namelijk op maandag 7 oktober 1985 toen het telexbericht binnenkwam dat het Italiaanse cruiseschip Achille Lauro gekaapt was door Palestijnen. Het cruiseschip was die dag op weg van Alexandrië naar Port Said, toen het vlak bij de Egyptische kust in handen viel van de kapers.

De Willem Ruys

De Achille Lauro was een motorschip dat in de jaren 1938 tot 1947 werd gebouwd als passagierschip voor de rederij de Koninklijke Rotterdamsche Lloyd. Het schip was in 1938 besteld bij scheepswerf Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen, waar men op 25 januari 1939 de bouw begon, met het leggen van de kiel. Door de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog en schaarste aan materiaal in de naoorlogse jaren zou het onvoltooide schip zo'n zeven jaar op het droge blijven staan. De inwoners van Vlissingen waren trouwens wel blij met de aanwezigheid van het grote schip. Nadat in november 1944 de bevrijding van Vlissingen had plaatsgevonden werd er een paar weken dankbaar gebruik gemaakt van de zoetwaterinstallatie op het nog naamloze schip.

Uit het Samarangsch advertentie-blad De Locomotief van 3 december 1947
Uit het Samarangsch advertentie-blad De Locomotief van 3 december 1947

Op 1 juli 1946 werd het schip gedoopt en te water gelaten. Het motorschip werd vernoemd naar de in de oorlog gefusilleerde Lloyd-directeur Willem Ruys (1894-1942) en begon in september 1947 aan haar eerste proefvaarten. Op 2 december 1947 begon de Willem Ruys aan haar eerste reis naar "De Koningin van het Oosten" Batavia, de hoofdstad van Nederlands-Indië, het huidige Jakarta.

Uit het Gereformeerd Gezinsblad van 17 maart 1956
Uit het Gereformeerd Gezinsblad van 17 maart 1956

Het schip was 192 meter lang, 25 meter breed, had een diepgang van 8,9 meter en kon 840 passagiers en 60 bemanningsleden vervoeren. Tussen 1947 en 1958 zou de Willem Ruys in totaal 64 rondreizen maken tussen Nederland en Indonesië.

Uit de Telegraaf van 15 januari 1964
Uit de Telegraaf van 15 januari 1964

In januari 1964 werd de Willem Ruys voor 33,5 miljoen gulden verkocht aan de Italiaanse Lauro Line, die het schip verbouwde naar een luxe cruiseschip. Het schip luisterde vanaf dat moment naar de naam Achille Lauro, vernoemd naar de oprichter van de rederij, een omstreden politicus en één van de allerrijkste mensen van Italië. Vanaf 1966 ging de Achille Lauro weer varen met Rotterdam als haar vertrekhaven en konden de passagiers aan boord gaan genieten van alle luxe, zoals de drie comfortabele zwembaden, Napolitaanse nachtclubs, schoonheidssalons en een zeer uitgebreide internationale keuken.

Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 8 januari 1965
Uit het Nieuwsblad van het Noorden van 8 januari 1965

De kaping

Op 3 oktober 1985 was de Achille Lauro uit de haven van Genua vertrokken voor een 12-daagse cruise over de Middellandse Zee, waarbij naast Egypte en Israel ook Cyprus en de Griekse eilanden zouden worden aangedaan. Op 7 oktober komt het schip aan in de haven van Alexandrië in Egypte, waar zo'n 680 passagiers van boord gaan voor een excursie naar de hoofdstad Caïro. Het was de bedoeling dat deze groep over land naar Port Saïd zouden reizen, om aldaar weer aan boord van het cruiseschip te gaan. Terwijl het schip, met aan boord zo'n 60 tot 80 passagiers en 330 bemanningsleden, naar Port Saïd vaart, nemen rond 17.30 uur een viertal tot de tanden bewapende Palestijnen in naam van het Palestijnse Bevrijdingsfront de controle over het schip over.

De passagiers, waaronder ook een tweetal oudere Nederlandse echtparen, werden bijeen gebracht in de Arazzi-lounge, de grootste danszaal op het schip. De kapers laten weten dat ze bereid zijn om het schip op te blazen als er niet aan hun eisen wordt voldaan. Zo eisen de terroristen dat 50 Palestijnen worden vrijgelaten uit Israëlische gevangenissen en dreigen ze passagiers neer te schieten als er schepen te dicht in de buurt van de Achille Lauro durven te komen. De gegijzelden werden permanent bewaakt door drie van de vier Palestijnse commando's, die al snel de bijnamen 'de commandant', 'de snor' en 'de blauwe' kregen.

Bij de aanvang van de kaping was er opvallend weinig paniek geweest. Bij de aankomst in de haven van Alexandrië was een uitgebreide filmploeg bezig met opnames voor een speelfilm, waarbij ook met losse flodders werd geschoten. Één van de passagiers, die al vaker met dit schip had gevaren, vond dit zeer opmerkelijk omdat het schip afgemeerd was op militair terrein, waar normaliter geen opnames mochten worden gemaakt. Toen de Palestijnse commando's dan ook al schietende de eetzaal inkwamen, dachten de meeste passagiers dat dit bij die filmopnames hoorde en gingen in eerste instantie gewoon rustig door met het leegmaken van hun borden.

Leon Klinghoffer

De volgende ochtend zet het schip koers richting Syrië. Men wil met het schip aanmeren in de Syrische havenplaats Tartus, maar krijgt daar geen toestemming voor. De kapers eisen dat de in Syrië geaccrediteerde ambassadeurs van landen waarvan burgers tot de gegijzelden behoren, aan boord komen voor onderhandelingen. Ook wordt de hulp ingeroepen van de Internationale Rode Kruis. In een tijdsbestek van een half uur dreigen de kapers om twee passagiers neer te schieten. De Israelische regering laat echter weten dat ze nimmer voor de chantage van terroristen zal zwichten.

Syrië weigert het schip, dat zo'n 20 kilometer uit de kust ligt, toe te laten tot Tartus en de Palestijnen zien nog maar één mogelijkheid om hun woorden kracht bij te zetten. De 69-jarige Amerikaanse jood Leon Klinghoffer, die verlamd was en in een rolstoel zat, werd door één van de kapers met twee kogels doodgeschoten, één in de rug en één door het hoofd. De man werd daarna met rolstoel en al overboord gegooid. Aan zijn vrouw werd verteld dat de man naar de ziekenboeg van het schip was gebracht. Marilyn Klinghoffer zou pas na de bevrijding van de kapitein vernemen wat er werkelijk met haar man was gebeurd.

De bevrijding

Omdat men niet in Syrië aan land mocht gaan, besluiten de kapers om van doel te veranderen. In de loop van dinsdagmiddag zet de Achille Lauro koers richting Cyprus. Een Israelische radio-amateur vangt een bericht van het schip op dat alle opvarenden "in goede gezondheid" verkeren. Yasser Arafat, voorzitter van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO, probeert om de kapers over te halen om naar Port Saïd te varen. Ook stuurt de PLF de daaropvolgende dag hun leider, de Syriër  Mohammed "Abbu" Abbas, naar Caïro om met de kapers te onderhandelen. Er gaan al snel geruchten dat de gijzelaars snel vrij zullen komen.

Voor het eerst in twee dagen is er weer radiocontact met de kapers, die aangeven dat geen van de gijzelaars iets aangedaan is. Ook willen ze contact met de ambassadeurs van westerse landen in Caïro. Er volgen onderhandelingen tussen een Egyptisch-Italiaans-Palestijns team en de kapers. Rond 13.00 uur gaat er ook een vertegenwoordiger van de PLO aan boord van de Achille Lauro om de kapers te bewegen zich over te geven. De kapers stemmen daar mee in en geven zich rond 16.00 uur over en stappen aan boord van een Egyptisch marineschip. De Egyptische minister van buitenlandse zaken, Esmat Abdel-Maguid, verklaart dat de vier kapers een vrijgeleide hebben gekregen.

Uit de Leeuwarder Courant van 11 oktober 1985
Uit de Leeuwarder Courant van 11 oktober 1985

De bedoeling is dat de mannen met een Egyptisch vliegtuig naar Tunesië worden gebracht, maar ook dat land wenst opeens geen toegang te geven aan de Palestijnse terroristen. President Mubarak van Edypte zegt geen enkel idee te hebben waar de vier Palestijnen zijn en denkt dat de mannen het land met onbekende bestemming hebben verlaten. Dat blijkt later dus een enorme leugen te zijn. Diezelfde avond vertrekt er bij het invallen van de duisternis een gecharterde Boeing 737 van het vliegveld Al Maza bij Caïro, met als eindbestemming Algiers. Het vliegtuig wordt al snel onderschept door een aantal Amerikaanse F-14 gevechtsvliegtuigen en krijgt het 'vriendelijke verzoek' om te landen op Sigonella, het NATO vliegveld op Sicilië. Daar mochten de Amerikaanse soldaten en de Italiaanse politie uitvechten wie de kapers mochten arresteren.

De afloop van de zaak

De vier kapers werden uiteindelijk in Sicilië door de Italiaanse politie opgepakt, maar de carabinieri weigerden Abbas te arresteren omdat de bewijslast tegen hem te dun zou zijn. Ook beschikte Abbas over een Irakees diplomatiek paspoort. De Syriër werd uiteindelijk bij verstek tot vijf keer levenslang veroordeeld voor de kaping van het Italiaanse schip. In 1996 zou Abbas erkennen dat de kaping en de moord op Klinghoffer 'een vergissing' waren geweest, maar door de vrede met Israel behoorde het tot het verleden dat men maar beter kon vergeten.

In april 2003 werd Abbas door het Amerikaanse leger opgepakt in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Saddam Hoessein was net van de macht verdreven en de Amerikanen zagen hun kans schoon om de PLF-voorman er van te verzekeren dat ze hem nog zeker niet waren vergeten. Abbas was destijds vermomd als zeeman Italië uitgeglipt en was later via Joegoslavië in Irak terechtgekomen, waar hij meer dan zeventien jaar in vrijheid kon leven. Op 9 maart 2004 maakte het Pentagon bekend dat 'de moedige krijger' een dag eerder in een VS-gevangenis een natuurlijke dood stierf.

Uit de Leeuwarder Courant van 10 maart 2004
Uit de Leeuwarder Courant van 10 maart 2004

Het uiteindelijke lot van de mannen die werden veroordeeld voor de kaping is nogal uiteenlopend. Bassam al-Asker werd in 1991 voorwaardelijk vrijgelaten. Men dacht dat hij op 21 februari 2004 in Libanon was overleden maar dat bleek niet waar te zijn. De krant The Lebanon Times wist te melden dat Al-Asker het land had verlaten en naar Irak was verkast om daar terroristen op te leiden om te vechten tegen de Amerikaanse bezetters. In 2007 keerde de kaper terug naar Libanon, waar hij sindsdien in een vluchtelingenkamp leeft. Ahmad Marrouf al-Assadi verdween in 1991 van de radar toen hij op verlof mocht. De naam van Al-Assadi dook weer op in 1994, toen er een grote rechtzaak in Spanje bezig was tegen de steenrijke Syrische wapenhandelaar Monzer al-Kassar. Ibrahim Fatayer Abdelatif werd tot dertig jaar gevangenis veroordeeld, waarvan hij er 20 uitzat. Abdelatif werd in 2007 een detentiecentrum voor illegalen in Rome uitgezet en kreeg te horen dat hij twee weken de tijd had om weg te gaan uit Italië. Het is onbekend waar de man sindsdien is gebleven. Youssef al Molqi, de persoon die had bekend dat hij de moordenaar van Leon Klinghoffer was, mocht in februari 1996 op een 12-daags verlof en nam de benen naar Spanje, waar hij al snel in de kraag werd gevat en uitgewezen werd naar Italië. In mei 2009 werd Al Molqi vanwege goed gedrag vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis van Palermo. Hij kreeg van de Italiaanse regering een enkele reis Syrië aangeboden.

De ondergang van de Achille Lauro

Uit de Leeuwarder Courant van 1 december 1994
Uit de Leeuwarder Courant van 1 december 1994

Een paar maanden na de kaping werd de Achille Lauro weer in gebruik genomen als cruiseschip. In deze functie zou het schip in 1993 nog langs de kade van Vlissingen varen. Op 30 november 1994 voer het schip voor de kust van Somalië, toen er brand uitbrak in de machinekamer van het schip. Op het moment dat het brandalarm afging op het schip was een een groot galabal gaande en velen zullen op zijn minst even aan de ramp met de Titanic hebben gedacht. Bij de brand kwamen twee Nederlanders en twee Britten om het leven. Na twee dagen brand en een zware ontploffing verdween de Achille Lauro op 2 december 1994 in de golven van de Indische Oceaan. Na 47 jaar had het schip haar zeemansgraf gevonden.


De erfenis van de Achille Lauro

Over de kaping van de Achille Laura zijn diverse films gemaakt. Zo verscheen er in 1989 de tv-film The Hijacking of the Achille Lauro met Karl Malden en Lee Grant als het echtpaar Klinghoffer. Een jaar later verscheen er nog een tv-film, ditmaal met Burt Lancaster en Eva Marie Saint als het joodse echtpaar, getiteld Voyage of Terror - The Achille Lauro Affair. In 1991 verscheen er ook een controversiële opera getiteld The Death of Klinghoffer, van de Amerikaanse componist John Coolidge Adams. Adams werd beschuldigd van 'verheerlijking van terrorisme' en was in de ogen van veel Amerikanen ook nog eens een anti-semiet. In 2003 zou de operavoorstelling van Adams, in een uitvoering van het London Symphony Orchestra, door Penny Woolcock worden verfilmd.

'Beckingham Palace' verkocht

David en Victoria Beckham hebben hun gigantische huis in Hertfordshire bij Londen voor ruim veertien miljoen euro verkocht. De twee maakten flinke winst op het stulpje, ook wel Beckingham Palace genoemd. Ze kochten het veertien jaar geleden voor nog geen drie miljoen euro.

"David was heel verdrietig vanwege de verkoop", zei een ingewijde volgens Daily Mail tegen de Britse boulevardkrant The Sun. "Hij heeft veel goede herinneringen aan het huis." De Beckhams kochten het optrekje drie maanden na hun huwelijk. De nieuwe eigenaar krijgt voor veertien miljoen euro niet alleen Beckingham Palace, maar ook een aantal auto's en het vakantiehuis van de Beckhams in Frankrijk.

Naar verluidt hebben de 39-jarige Victoria en 38-jarige David hun oog laten vallen op een nieuw huis in het westen van Londen. Waarschijnlijk verhuizen de twee met hun vier kinderen na de kerst.

Staking bij Grolsch

Medewerkers van de Grolsch-bierbrouwerij in Enschede leggen woensdag voor twee uur hun werk neer uit protest tegen het vastlopen van de cao-onderhandelingen. Dat heeft FNV Bondgenoten maandag bekendgemaakt.

De werknemers accepteren het niet dat de eigenaar van Grolsch, SABMiller, maar driekwart procent structurele loonsverhoging biedt. De medewerkers moeten daarnaast drie vrije dagen (atv) inleveren.

De atv-dagen kunnen werknemers gedeeltelijk terugkrijgen in de vorm van maximaal twee procent loonsverhoging, maar alleen als Grolsch een bepaalde prestatienorm haalt. Hoe de werknemers invloed kunnen uitoefenen op het behalen van die norm is volgens de vakbond echter onduidelijk.

De medewerkers van Grolsch eisen van SABMiller een veel hogere structurele loonsverhoging, gezien de prestaties van afgelopen jaar en de inflatie. Grolsch zag de winst afgelopen jaar met veertien procent stijgen. "Hoewel het management hiervan profiteert via bonussen, krijgen de werknemers een prestatiebeloning uit eigen zak voorgesteld", zegt bestuurder bij FNV Bondgenoten Erik de Vries.

Vorige week werd een ultimatum door de brouwer afgewezen. "Het is onbegrijpelijk dat het bedrijf dit zo uit de hand laat lopen, alleen omdat het moederbedrijf deze bonusstructuur wil. Kennelijk moet de directie tot het gaatje gaan."

De acties woensdag vinden plaats tussen 13.00 en 15.00 uur. De hele brouwerij, inclusief de bottelarij en de verlading, wordt stilgelegd.

[Ligue 1] Tiental PSG voorbij naaste belager Marseille

Paris Saint-Germain heeft een knappe prestatie geleverd op bezoek bij Olympique Marseille. Een tiental Parijzenaren bogen een achterstand om (1-2). PSG en Marseille zijn momenteel de nummers twee en drie van de Ligue 1. AS Monaco is momenteel koploper, maar was vanavond te achterhalen door de club uit Parijs.

In het Stade Vélodrome van Marseille waren het de bezoekers die sterker waren, maar na een halfuur kwam een keerpunt in de wedstrijd. Thiago Motta haalde Mathieu Valbuena neer in het strafschopgebied, met als resultaat: een penalty en een rode print voor de Italiaanse controleur.

Motta kon gaan douchen en in het veld kreeg de thuisploeg de ultieme mogelijkheid om op voorsprong te komen. Andre Ayew nam de verantwoordelijkheid en ging achter de bal staan. Hij faalde niet. De middenvelder schoot hoog en overtuigend binnen: 1-0

Ondanks de man-meer-situatie bleef PSG gevaarlijk. Dit resulteerde vlak voor rust in de gelijkmaker. Gregory van der Wiel, die zich komende week gaat melden bij Oranje, legde de bal met veel gevoel op het hoofd van Maxwell, een andere oud-Ajacied. De Braziliaanse vleugelverdediger was doelman Steve Mandanda te snel af en scoorde: 1-1.

In de tweede helft ging het redelijk gelijk op. Beide teams namen weinig risico en Marseille wist tiental uit Parijs niet op de knieën te krijgen. In de 66' minuut werd het zelfs nog erger voor de thuisploeg. De arbiter legde de bal op de stip na een overtreding van Ayew op Marquinhos.

Zlatan Ibrahimovic ging achter de bal staan en faalde niet, net als zijn collega Ayew eerder in het duel. De Zweed zette de tien van PSG op voorsprong. In de laatste seconden van de blessuretijd kreeg Ayew via een vrije trap nog de kans om zijn fout goed te maken, maar de bal miste richting.

Vertrekkend Shell-topman heeft spijt van schaliegas

Topman Peter Voser heeft veel spijt van de investeringen van Shell in de grootschalige zoektocht naar schaliegas in de Verenigde Staten. Dat heeft de Zwitser, die over drie maanden terugtreedt, gezegd tegen de Financial Times. Ook de tegenslagen bij het zoeken naar olie voor de kust van Alaska vindt hij een grote teleurstelling.

Het bedrijf investeerde ten minste 24 miljard dollar (17,7 miljard euro) in de zoektocht naar naar nieuwe, onconventionele bronnen van olie en gas in Noord-Amerika. Maar het bedrijf heeft dat geld nog niet terugverdiend. "Het liep niet helemaal zoals gepland", zegt Voser daarover.

In augustus moest het bedrijf 2,1 miljard dollar afschrijven op zijn schaliegasactiviteiten in de VS. Zoals enkele andere spelers kwam Shell pas laat kijken, waardoor het bedrijf volgens sommige investeerders te veel heeft betaald voor de activiteiten.

Voser gaf ook toe dat er problemen waren in Alaska. Shell investeerde bijna vijf miljard dollar in proefboringen, maar heeft nog geen enkele bron in gebruik door problemen met techniek en met toezichthouders.

De Zwiterse topman wees op de problemen met een koepel die moest voorkomen dat olie naar de zeebodem lekte. De koepel raakte vorig jaar beschadigd tijdens een test. "Dat was voor mij persoonlijk een grote teleurstelling", aldus Voser tegen de krant. Shell zag zich door het ongeluk genoodzaakt boringen uit te stellen en Voser zei dat nog steeds niet is besloten of Shell 'in 2014 of 2015 teruggaat naar de wateren bij Alaska'.

Voser staat sinds 2009 aan het roer van Shell. Hij wordt na zijn vertrek volgend jaar opgevolgd door de Nederlander Ben van Beurden.

Dungeons & Dragons: Chronicles of Mystara

Dungeons & Dragons is natuurlijk een naam die ontzettend veel invloed heeft in de videogamesindustrie. Talloze RPG's zijn gebaseerd op verschillende principes binnen de varianten van deze tabletop RPG. RPG is echter niet het enige genre dat gebaseerd is op D&D, er is voor ieder wat wils en Capcom brengt twee klassieke Dungeons & Dragons nu opnieuw uit voor de downloadservices op PS3, 360 en Wii U. 

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #61
special
Random Pics van de Dag #799
special
AI Picture Gallery #60
special
Random Pics van de Dag #798
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
©FOK.nl e.a.