FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 oktober 2013

Ligeon en Locadia vallen af bij Jong Oranje

Jong Oranje-coach Albert Stuivenberg kan in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Georgië geen beroep doen op Ajacied Ruben Ligeon en PSV'er Jürgen Locadia. Bij aankomst in het trainingskamp zondagavond werd duidelijk dat beide spelers met blessures kampen en niet tijdig fit zijn voor de wedstrijd donderdag in Tbilisi. Stuivenberg voegt maandag twee vervangers aan de groep toe, meldt de KNVB zondag.

Ligeon heeft een kwetsuur aan zijn grote teen, die hij vorige week in de bekerwedstrijd van Ajax tegen FC Volendam opliep. Locadia kampt met aanhoudende liesklachten. De spits maakte eerder zondag tegen RKC vlak voor tijd nog wel de winnende goal. Locadia was als invaller in het veld gekomen.

Flecha houdt wielrennen voor gezien

Juan Antonio Flecha beëindigt deze maand na de Ronde van Peking zijn wielercarrière. Dat onthulde de 36-jarige Spanjaard zondag tegen de krant El Pais na afloop van de Ronde van Lombardije. "Ik neem afscheid na de Ronde van Peking", zei de Spanjaard. Flecha reed afgelopen jaar voor Vacansoleil, dat ophoudt te bestaan.

"Dertiende in mijn laatste klassieker, in mijn laatste jaar als profrenner, in 2013. Dat is niet slecht", zei Flecha over zijn eindklassering in Lombardije. "Ik kan niet wachten om half oktober te stoppen. Daarna ga ik naar Hawaii. Daar ga ik het asfalt verruilen voor het schuim van de golven en de fiets voor de surfplank."

Flecha's belangrijkste wapenfeiten zijn het winnen van een touretappe in 2003 en de winst van Omloop Het Nieuwsblad in 2010. Daarnaast stond hij driemaal op het podium van Parijs-Roubaix en eenmaal bij de Ronde van Vlaanderen.

De Spanjaard reed tussen 2006 en 2009 voor Rabobank en kwam via Team Sky in januari bij Vacansoleil terecht.

Spanjaarden protesteren tegen gasinstallatie

Duizenden Spanjaarden zijn zondag de straat opgegaan om te protesteren tegen een grote ondergrondse aardgasinstallatie voor de kust bij Les Cases d'Alcanar. Ze vrezen dat de aardgasinstallatie voor de oostkust de oorzaak is van een flinke toename van het aantal kleine aardbevingen.

Ongeveer vierduizend mensen droegen op de boulevard van Les Cases d'Alcanar spandoeken met zich mee waarin ze opriepen tot de sluiting of ontmanteling van de installatie. De installatie is nog niet operationeel, maar wordt momenteel getest. Bij de injectie van aardgas in het opslagsysteem, in Castellon, ontstaan trillingen.

Zaterdag maakte het Spaanse instituut voor geografie bekend dat het aantal aardbevingen is toegenomen. De afgelopen tien dagen werden 139 kleine aardbevingen waargenomen - een forse toename in vergelijking met voorgaande weken. Sommige bevingen hadden een kracht van meer dan 4,0.

De eerste keer dat alarm werd geslagen over de installatie was op 13 september, toen al driehonderd bevingen waren gemeten. De Spaanse autoriteiten vermoeden dat er een verband is tussen de aardschokken en de aardgasinstallatie. Zaterdag werd al bekend dat justitie heeft besloten een onderzoek in te stellen.

Kaarten Glastonbury in recordtempo weg

Alle kaarten voor het Britse festival Glastonbury zijn verkocht. "Na een uur en 27 minuten zijn alle kaarten weg, een recordtijd", schrijven Michael en Emily Eavis, die het festival organiseren, op Twitter. "We willen iedereen bedanken die een ticket heeft weten te bemachtigen."

Michael en Emily, vader en dochter, zeggen wederom versteld te staan van het tempo waarin de kaarten over de toonbank gingen. "Het spijt ons dat velen van jullie geen kaartje hebben kunnen kopen. We doen ons best om de kaartverkoop zo eerlijk mogelijk te laten verlopen."

De eerste vijftienduizend tickets werden donderdagavond al verkocht en de resterende 120.000 gingen zondagochtend in de verkoop. De website van See Tickets crashte al snel door de stormloop.

Het is nog niet bekend welke artiesten in juni op het podium staan, maar Eavis zei eerder dat hij al drie headliners heeft die nog nooit eerder op het podium stonden van Glastonbury. Volgens bookmakers is de kans groot dat Fleetwood Mac, Prince en David Bowie komen optreden.

[PD] Remise bij treffen tussen Athletic en Valencia

Athletic Bilbao en Valencia zijn zondag in hun onderlinge treffen een remise overeengekomen. Het werd 1-1. Mikel Rico maakte een kwartier voor tijd de gelijkmaker, nadat de score door Valencia-middenvelder Ever Banega vlak voor rust uit een strafschop was geopend.

Athletic en Valencia blijven op de ranglijst respectievelijk zesde en zevende. Het verschil bedraagt een punt. Sevilla won eerder op de dag met 2-1 van Almeria. De winnende goal werd in blessuretijd gemaakt door Ivan Rakitic.

Getafe zegevierde met 3-1 over Real Betis. Binnen een half uur leidde de thuisploeg al met 3-0 door goals van Pedro León (2) en Adrián Colunga. Ploeggenoot Rafa scoorde in de tweede helft nog een eigen goal.

Bezoekers ruim 1 uur vast in achtbaan

Circa 30 mensen hebben zondagmiddag ruim 1 uur in een achtbaan vastgezeten in het attractiepark Walibi in Aveniéres in het zuidoosten van Frankrijk. Door onbekende oorzaak was de achtbaan stil komen te staan.

Met behulp van een ladder en een helikopter wist de brandweer de inzittenden van de achtbaan uit hun benarde positie te halen, aldus Franse media. Door het incident zijn geen gewonden gevallen.

Bezoekers ruim 1 uur vast in Franse achtbaan
Bezoekers ruim 1 uur vast in Franse achtbaan (Foto: ANP)

[Serie A] Juventus in doelpuntrijk duel langs AC Milan

AC Milan is zondagavond verder op achterstand gekomen in de Serie A. De Milanezen verloren de topper bij Juventus met 3-2. Milan kende in Turijn een bliksemstart met een goal binnen een minuut van Sulley Muntari. Door treffers van Andrea Pirlo, Sebastian Giovinco en Giorgio Chiellini liep Juventus uit naar 3-1. In blessuretijd maakte Muntari nog zijn tweede treffer, maar verder kwamen de bezoekers niet.

Juventus nadert door de zege koploper AS Roma tot op twee punten. Milan staat met dertien punten achterstand op de koppositie inmiddels twaalfde.

Milan-verdediger Philippe Mexès kreeg zestien minuten voor tijd rood na een forse charge op Chiellini. Nigel de Jong werd bij Milan vijf minuten voor tijd vervangen. Urby Emanuelson bleef de gehele wedstrijd op de reservebank. Beide oud-Ajacieden waren dinsdag in het Champions Leagueduel tegen hun oude club wel van de partij. In die wedstrijd maakte Milan op de valreep de gelijkmaker: 1-1.

De subtopper tussen Lazio Roma en Fiorentina eindigde onbeslist. Er werd in Rome niet gescoord. Fiorentina is met twaalf punten de nummer zes. Lazio staat met een puntje minder een positie lager.

Bewaker Duitse ambassade in Jemen gedood

Gewapende lieden hebben zondag in de Jemenitische hoofdstad Sanaa een bewaker van de Duitse ambassade doodgeschoten. Dat heeft een bron bij de veiligheidsdiensten gezegd.

Twee gewapende mannen probeerden de Duitse man te ontvoeren toen hij een supermarkt in Sanaa uitkwam. Toen de Duitser zich verzette werd hij doodgeschoten. De schutters gingen er vandoor in een auto.

Elders in Sanaa werd een medewerker van VN-organisatie Unicef ontvoerd. Gewapende mannen trokken de Jemenitische chauffeur van de Unicef-medewerker uit Sierra Leone uit de auto en gingen er vervolgens met de auto vandoor, zeiden bronnen.

Kinderombudsman bezorgd om veranderingen jeugdzorg

Kinderombudsman Marc Dullaert maakt zich zorgen over de aanstaande veranderingen in de jeugdzorg. Hij vreest dat de kwaliteit achteruitgaat als de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg in 2015 wordt overgeheveld naar de gemeenten. Volgens hem moet de stelselwijziging worden losgekoppeld van de bezuinigingen op de jeugdzorg.

Dullaert verwijst daarbij tegenover de NOS naar de ervaringen in Denemarken. Daar werden de gemeenten al in 2007 verantwoordelijk voor de jeugdzorg. De eerste jaren na de hervorming kostte de jeugdzorg iets meer dan daarvoor. In Nederland wordt in vier jaar tijd juist vijftien vijftien procent bezuinigd.

Deense gemeenten kochten in het begin vooral goedkope zorg in. Dat moet volgens hem nu achteraf worden gerepareerd. "Het mag niet zo zijn dat jij als kind tussen wal en schip valt omdat de gemeente niet voldoende plek heeft ingekocht, of simpelweg niet voldoende geld heeft", zegt Dullaert daarover.

Bovendien kan volgens de kinderombudsman niet alleen de kwaliteit, maar ook de toegang tot de jeugdzorg uiteen gaan lopen. "Ik hoop dus niet dat ons gaat overkomen dat dat je straks beter af bent in Groningen dan in Maastricht."

Staatsecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zegt in een reactie tegenover de NOS dat de gemeenten zich al lang voorbereiden en nauw samenwerken. Daardoor zal de kwaliteit van de zorg volgens hem op peil blijven. Over de wijzigingen in de jeugdzorg moet nog worden gestemd in de Tweede Kamer.

Amerikanen gedood bij aanslag Afghanistan

Een aanslag met een bermbom in het zuiden van Afghanistan heeft zondag aan vier Amerikaanse militairen het leven gekost. Dat hebben de Amerikaanse en Afghaanse autoriteiten bekendgemaakt.

De aanslag vond plaats in de provincie Kandahar. De NAVO liet in een verklaring weten dat de vier omkwamen tijdens een gezamenlijke operatie met Afghaanse troepen. Verdere details zijn niet bekendgemaakt. Ook de Afghaanse autoriteiten weidden niet uit.

Honderdduizenden Chinezen vluchten voor tyfoon

De Chinese autoriteiten hebben honderdduizenden mensen in het zuidoosten van het land geëvacueerd in verband met een naderende tyfoon. Vissersboten zijn teruggeroepen naar de kust. Dat hebben de autoriteiten in de provincies Zhejiang en Fujian gezegd.

Meer dan 65.000 boten waren zondagmiddag al teruggekeerd naar de havens. Tyfoon Fitow komt naar verwachting maandagochtend aan land tussen Zhejiang en Fujian.

De Chinese weerdienst verwacht dat de tyfoon in vijf provincies, en in Shanghai en Taiwan drie dagen lang hevige regenval veroorzaakt. In sommige gebieden langs de kust valt mogelijk meer dan 25 centimeter regen.

Familie dode gevangene geeft gevangenis de schuld

De familie van de 23-jarige man die eind juli werd doodgestoken in een gevangenis in Nieuwegein stelt de gevangenis daarvoor aansprakelijk. Dat bevestigt hun advocaat zondagavond na berichtgeving door De Telegraaf. Volgens de familie had de leiding van de gevangenis de messentrekker en het slachtoffer uit elkaar moeten halen.

Tussen de 31-jarige verdachte van de steekpartij en zijn slachtoffer waren al spanningen, zegt advocaat Yehudi Moszkowicz namens de nabestaanden. Bovendien had hij een verleden van geweldsdelicten. De gevangenis greep echter niet in, waardoor sprake zou zijn van nalatig handelen.

De raadsman verwijst ook naar eerdere, soortgelijke incidenten in de gevangenis in Nieuwegein. Een jaar geleden raakte bijvoorbeeld een gedetineerde lichtgewond na een steekpartij in de gevangenis. Het slachtoffer had toen ruzie gekregen met twee andere gevangenen en was met een scherp voorwerp gestoken.

Na de dodelijke steekpartij eind juli schreef staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aan de Kamer dat de gevangenis niet kampte met overbezetting en dat er voldoende personeel aan het werk was. Wel zouden gedetineerden hebben gevonden dat de afdeling waarop de twee zaten te groot was. Om de rust te herstellen werden vijf gevangenen overgeplaatst.

Zware blessure voor turnster Netteb

Turnster Chantysha Netteb heeft zaterdag in de sprongfinale van het WK in Antwerpen de voorste kruisband van haar rechterknie gescheurd. Dat is zondag bij onderzoek in het Amsterdamse AMC gebleken. De 16-jarige Amsterdamse WK-debutante liep ook nog een scheurtje in haar buitenmensicus op. Dat meldde Hans Gootjes, topsportmanager van gymnastiekbond KNGU. Netteb ondergaat dinsdag een kijkoperatie.

Netteb kwam verkeerd terecht bij haar eerste sprong en werd per brancard afgevoerd. Ze ging eerst naar een ziekenhuis in Antwerpen waar geen breuken werden geconstateerd. Nader onderzoek was pas zondag mogelijk met het slechte nieuws als resultaat. "Ik kan van hieruit niet beoordelen hoe lang het herstel vergt, maar dat is in dit soort gevallen doorgaans een langdurig traject", aldus Gootjes.

Wouters: "Onszelf niet beloond"

FC Utrecht verloor zondag met 3-0 bij Ajax. Trainer Jan Wouters baalde en vond dat het niet had gehoeven. Wouters zei na afloop van Ajax - Utrecht tegen de NOS dat hij baalde van meerdere dingen. "Dat je, zeker de eerste helft, een prima wedstrijd speelt, dat je jezelf niet beloont, dat je goed voor de dag komt en dan toch verliest. Eigenlijk hetzelfde verhaal als tegen Feyenoord (1-0 verlies, red.)", aldus de trainer.

"Het tegendoelpunt valt wel heel knullig. Eerst een misverstand van twee spelers van ons op 't middenveld, die om de bal knokken. Daarna twijfelt Robin de Ruiter en verwerkt Timothy Derijck 'm helemaal verkeerd. Dat is gewoon een doelpunt weggeven en voor rust is dat wel een gevoelige tik."

Wouters wilde niet spreken van een structureel probleem. "Als je geen kansen creëert is dat wél zo, maar we creëeren ze en dan aan het einde, in de zestien, hangt het ervan af hoe scherp je bent. Dat lukt de ene keer wel en dan weer niet, maar de foutjes die je maakt als je goals weggeeft, dat vind ik een probleem."

Wouters zegt zijn ploeg op die foutjes te zullen wijzen, al zullen de spelers het volgens hem goed beseffen. "Er is zware teleurstelling. In het verleden zijn we hier prima voor de dag te komen. De teleurstelling is dat je verliest, misschien ietwat geflateerd. Het gevoel dat je jezelf niet beloont", aldus de trainer.

Waarschuwing kost Pic en Bianchi gridstraf

Caterham-coureur Charles Pic en Marussia-rijder Jules Bianchi hebben in Zuid-Korea hun derde waarschuwing van het seizoen opgelopen en zullen in Japan tien plaatsen naar achteren moeten starten. Beide coureurs remden niet genoeg af voor gele vlaggen.

Pic kreeg op vrijdag al de tweede waarschuwing van het seizoen toen hij tijdens de vrije training het rode licht voor de weging over het hoofd zag. Bianchi ging tijdens de kwalificatie al in de fout door Paul di Resta op te houden. De Fransman kreeg hiervoor niet alleen een gridstraf, maar ook een waarschuwing. De reprimandes van vandaag betekende voor beiden een extra straf.

Ook Giedo van der Garde kreeg een waarschuwing, omdat hij sneller reed dan de door de stewards opgegeven minimumtijd voor een ronde. Max Chilton deed hetzelfde en kreeg ook een reprimande. McLaren-coureur Sergio Perez kreeg geen straf voor de aanrijding met Felipe Massa en ook niet voor het van de baan dwingen van Paul di Resta. Ook Adrian Sutil kwam zonder straf weg voor het torpederen van Mark Webber, nadat de Duitser de controle over zijn Force India verloor.

[WK Kwalificatie] Michu vervangt Villa bij Spaanse selectie

Swansea-spits Michu maakt zijn debuut in de selectie van het Spaanse nationale voetbalelftal. De 27-jarige aanvaller is zondag opgeroepen als vervanger van de geblesseerde David Villa, de topscorer aller tijden van Spanje. Michu maakt sinds vorig jaar zomer furore bij Swansea.

Spanje staat op de drempel om zich te plaatsen voor het WK in Brazilië. De ploeg van bondscoach Vicente del Bosque heeft momenteel de koppositie van groep I in handen. De regerend Europees en wereldkampioen speelt nog twee thuiswedstrijden, tegen Wit-Rusland en Georgië, en heeft aan vier punten genoeg om een startbewijs te veroveren.

Van den Brom vreest niet voor baan bij Anderlecht

John van den Brom vreest niet voor ontslag bij Anderlecht. De Nederlandse coach ging met zijn elftal zondag thuis tegen Kortrijk al voor de vierde keer dit seizoen onderuit. De achterstand op koploper Standard Luik bedraagt negen punten.

Aan een ontslag denkt Van den Brom echter niet. "Daar maak ik me nooit zorgen over", zegt hij tegen Sporza. "Puur op basis van de resultaten zou ik misschien moeten vrezen, maar we weten waarmee we bezig zijn."

"De ene match zijn we goed, maar de andere niet", vervolgt Van den Brom. "Dat is een pijnlijke vaststelling, maar het is de harde conclusie die bij een ploeg in opbouw hoort. Dat is misschien moeilijk te accepteren, maar dit hoort er nu eenmaal bij. We zullen nog wedstrijden verliezen, geloof me."

Gelukkig voor Van den Brom liep de achterstand op Standard Luik niet verder op. De koploper van de Belgische competitie verloor zijn foutloze status door de negende competitiewedstrijd bij Zulte Waregem te verliezen.

[Upd] Aangeklaagd om gift aan bedelaar

Vlamingen zijn rasechte Bourgondiërs. Daarbij hoort ook goed eten: Vlaanderen staat niet voor niets bekend om z'n mosselen, frieten, chocolade en bier. Maar toen een bakkerijmedewerkster uit Zottegem die gastronomische liefde deelde met een bedelaar, kwam dat haar duur te staan.

Marleen de Lombaert werkte als winkelbediende in een bakkerij. Even voor sluitingstijd waren er nog een aantal koffiekoeken over, waarvan ze er zes aan een bedelaar gaf. Een tijdje later keerde de bedelaar terug en hij gaf Marleen wat groenten als dank. De baas bekeek daarop de videobeelden, waarop te zien was dat Marleen de bedelaar de koeken gaf.

Volgens de baas was dit ruilhandel en Marleen werd direct ontslagen. Ze vindt echter dat ze niet ontslagen had mogen worden en is naar de arbeidsrechtbank gestapt. Als reactie heeft haar ex-baas haar aangegeven wegens diefstal. Marleen schaamde zich dood: "Bij de politie namen ze zelfs mijn vingerafdrukken, alsof ik een dief was."

Marleen blijft volhouden dat ze slechts een barmhartige daad stelde. De bakker ziet dat anders, zo zegt hij bij monde van zijn advocaat: "Waar gaan we naartoe als een winkelbediende enkele minuten voor sluitingstijd zélf beslist wat er met de onverkochte koopwaar dient te gebeuren?"

Update 20.45 uur

Een oplettende user heeft een verklaring gevonden die opgesteld is door de advocaat van bakkerij Marysse. Daarin stelt advocaat Kristof De Mulder dat de Lombaert de media heeft gezocht met een 'eenzijdige voorstelling van de feiten'. De Lombaerts gift zou helemaal geen goede daad zijn, maar de zoveelste in een reeks van malafide handelingen.

Volgens de verklaring ging het helemaal niet om een hongerige bedelaar, maar om een gierige klant die tegen sluitingstijd goedkoop wilde inslaan. Hij gaf de Lombaert zijn telefoonnummer en wilde met haar afspreken, de Lombaert gaf daarop gratis waren weg. Ook gaf de klant tijdens verhoor toe dat het niet de eerste keer maar mogelijk al de tiende keer was dat hij groenten in ruil gaf.

Ook zou de Lombaert gefraudeerd hebben met stempelkaarten. Na haar ontslag kwamen verschillende klanten reclameren omdat ze geen gratis brood kregen bij een halfvolle stempelkaart, terwijl ze dat van de Lombaert wel kregen.

De bakker benadrukt dat hij de Lombaert niet lichtzinnig heeft ontslagen, maar 'in eer en geweten de stap heeft gezet na kennisname van de feiten'. De vervolging wegens diefstal vindt hij volledig terecht: "Het gratis weggeven van handelswaar kan niet." Hij hoopt wel dat de mediastorm gaat liggen, zodat het gerecht onbevooroordeeld en zonder mediadruk te werk kan gaan.

7-jarige ontvoerde jongen weer terug in Nederland

Een 7-jarige jongen die vrijdag in Paramaribo door zijn vader uit school werd meegenomen, is weer terug in Nederland. Dat meldt programmamaker en journalist John van den Heuvel zondagmiddag. De jongen ging in 2010 met zijn moeder op vakantie naar Suriname, maar keerde niet terug. Van den Heuvel stond de vader ter zijde bij de pogingen zijn zoon terug te krijgen.

De vader was volgens Van den Heuvel vrijdagmiddag met zijn zoon naar de Nederlandse ambassade in Paramaribo gegaan, waar hij een paspoort voor zijn zoon kreeg. Daarna staken ze over land de grens met Frans-Guyana over, waar ze op een vlucht naar Europa stapten.

Volgens Surinaamse media hadden grensposten te horen gekregen dat de vader het land niet mocht verlaten met zijn kind. Van den Heuvel zegt desgevraagd dat ze aan de grens van Suriname en Frans-Guyana helemaal niet werden gecontroleerd.

De jongen was in 2010 met zijn inmiddels overleden moeder op vakantie in Suriname. Volgens Surinaamse media zouden de ouders van de moeder toen hebben ontdekt dat ze regelmatig ernstig werd mishandeld. Ze keerde dan ook niet terug naar Nederland.

Na het overlijden van de moeder zouden de grootouders van de jongen in Suriname de voogdij hebben gekregen. Volgens de Surinaamse krant De Ware Tijd heeft de politie in het land een onderzoek ingesteld naar de kwestie.

Van den Heuvel herhaalde zondag eerdere uitspraken dat de vader wel degelijk in zijn recht staat. De journalist probeert in zijn televisieprogramma Ontvoerd ouders te helpen bij het terugkrijgen van hun kinderen.

E. Koeman: "Dit is gewoon klassenjustitie"

RKC Waalwijk-trainer Erwin Koeman was na afloop trots op zijn spelers, maar had geen goed woord over voor scheidsrechter Ed Janssen. Sander Duits kreeg in de 85' minuut zijn tweede gele kaart en nog geen drie minuten later maakte Jurgen Locadia de 2-1 voor PSV.

"Ik vind het gewoon heel zielig", zei Koeman voor de camera's van FOX Sports. "Sander vertraagde het spel even twee seconden. Om hier een tweede gele kaart voor te geven, is schandalig."

De Nederlandse oefenmeester voelde zich na afloop 'genaaid' en schuwde het niet om dat uit te spreken tegenover aanwezige de pers. "Andersom had hij het niet gedaan. Daar ben ik heilig van overtuigd. Dit is gewoon klassenjustitie", aldus Koeman.

Van Barneveld wint Player Championship Dublin

Raymond van Barneveld heeft zondagmiddag de tiende Player Championship op zijn naam geschreven. De 46-jarige Hagenaar won in Dublin de finale werd Peter Wright met 6-3. Wright won in de halve finales nog van Michael van Gerwen.

De eindzege leverde Van Barneveld tienduizend pond op, zo´n twaafduizend euro. De vijfvoudig wereldkampioen bezocht vorige week het ziekenhuis om een hartfilmpje te laten maken. Uiteindelijk bleek de Nederlander niets te mankeren.

Barney gooide sterk en won op weg naar de finale van Kevin Painter en Wayne Jones met 6-1. Alleen Jamie Caven stribbelde echt tegen: 6-5. Vincent van der Voort en Jelle Klaasen strandden in de derde ronde. De winnaar van zaterdag Adrian Lewis vloog er eveneens in de derde ronde uit. 

Van Barneveld, Klaasen en Van Gerwen strijden vanaf maandag in Dublin om de World Grand Prix. Mighty Mike is daar de titelverdediger. Klaasen speelt in de eerste ronde tegen Gary Anderson, Van Barneveld is gekoppeld aan Stuart Kellett en Van Gerwen begint zijn toernooi tegen John Part. Mochten Van Barneveld en Van Gerwen winnen, dan spelen ze in de tweede ronde tegen elkaar.  

Bosz bezorgd over knie Theo Janssen

Theo Janssen kon tegen Feyenoord de negentig minuten niet vol maken, als gevolg van een knieblessure. Peter Bosz maakt zich zorgen. "Het ziet er niet best uit." Bosz vreest dat hij routinier Janssen voorlopig kwijt is. "Hij heeft al een zwakke knie en dit zag er niet best uit", zei Bosz tegen FOX Sports, om daar aan toe te voegen: "Theo is geen pieperd".

Janssen ondergaat maandag een MRI-scan, dan zal blijken hoe lang Vitesse hem daadwerkelijk moet missen. Vitesse verloor zondag met 2-1 van Feyenoord. Dat verlies kon Bosz maar moeilijk verkroppen. "Ik ben er doodziek van dat ik met lege handen sta. In de eerste helft ging het mis bij een corner en daarna krijg je te snel de tweede tegen. Daarna bleven we erin geloven en kregen we kansen. In de slotfase hadden we genoeg mogelijkheden om minimaal gelijk te spelen. We hadden meer verdiend", aldus de trainer.

Door het verlies, raakt Vitesse achterop in de top van de Eredivisie. Woensdag had het op bezoek bij ADO Den Haag nog de koppositie van FC Twente kunnen overnemen, maar na de speelronde van dit weekend is het verschil met de club uit Enschede vier punten.

[Ligue 1] Belangrijke zege voor Bordeaux

Girondins Bordeaux heeft belangrijke zaken gedaan in het rechterrijtje van de Ligue 1. De Bordelais wonnen met 4-1 van FC Sochaux en nemen zo afstand van de onderste plekken.

Bordeaux kwam na zeventien minuten op achterstand, toen Roy Contout trefzeker was voor Sochaux. De nummer negentien uit de Ligue 1 had voor aanvang van het duel vijf punten en Bordeaux zeven. De thuisploeg moest dus winnen om zich wat lucht te verschaffen.

Henri Saivet zorgde vier minuten na de 0-1 voor de gelijkmaker. Vanaf elf meter faalde de Fransman niet. Op aangeven van Mariano zette Jussiê nog voor rust Bordeaux op voorsprong. Na rust viel er lang geen doelpunt, totdat Rolan tweemaal Diabaté bediende en Bordeaux zo simpel uitliep naar een 4-1 zege.

De zege voor Bordeaux is extra waardevol omdat omliggende ploegen op de ranglijst, zoals Ajaccio, Lorient, Evian en dus Sochaux, dit weekend zonder punten bleven. Een belangrijke slag in de voorlopige strijd tegen degradatie.

50Plus: 'Het is een complot!'

De pensioenenkwestie rondom de Gay Krant is bewust naar buiten gebracht om voormalig 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol ten val te brengen. Dat zei medeoprichter en Eerste Kamerlid van 50Plus Jan Nagel zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Volgens Nagel had de kwestie al veel eerder openbaar gemaakt kunnen worden. "Toen hij Statenlid werd is dat niet gebeurd en ook niet toen hij fractievoorzitter in de Kamer werd. Het is bewust op dit moment gebeurd, als ze je beentje willen lichten."

Krol suggereerde in zijn afscheidsverklaring ook al dat hij bewust ten val is gebracht. Hij schreef onder meer dat zijn 'vijanden' gewonnen hadden. De partijleider van 50Plus stapte op nadat de Volkskrant had geschreven dat hij als directeur van de Gay Krant geen pensioenpremies voor zijn personeel had afgedragen.

Nagel wilde Krol in Buitenhof overigens niet de hand boven het hoofd houden maar benadrukte wel dat Krol het goed gedaan heeft voor 50Plus. "Ik ben het ermee eens dat hij fouten heeft gemaakt, maar hij heeft ook gescoord", aldus Nagel. Op de vraag of Krol gebruik gaat maken van wachtgeld, wilde Nagel geen antwoord geven.

Ondanks een flinke daling in de peilingen denkt Nagel niet dat het nu gedaan is voor 50Plus. "Dit soort affaires zijn in ieder geval niet goed, dat is duidelijk. Maar een aftreden betekent niet dat de partij reddeloos verloren is." Nagel gaat naar eigen zeggen alles in het werk stellen om het 'onderlinge gekrakeel' binnen de partij te stoppen.

Nagel heeft vertrouwen in de nieuwe fractievoorzitter Norbert Klein. "Hij is een andere voetballer. Hij kan het wel. Ik geloof van harte, ook in het belang van de ouderen, dat het goed komt met 50Plus."

De Boer: "Professioneel uitgespeeld"

Ajax was zondag eindelijk weer eens te sterk voor FC Utrecht (3-0). Frank de Boer zag echter ook slechte zaken. "We leden af en toe knullig balverlies. In de eerste 25 minuten hadden we het een paar keer lastig", gaf De Boer toe op de persconferentie na afloop. "We leden af en toe knullig balverlies en dan weet je dat zij daar overheen denderen. We maken soms verkeerde keuzes", vervolgde de trainer.

Ook gaf De Boer toe dat Ajax in de derde minuut door het oog van de naald was gekropen, toen Cedric van der Gun een opgelegde kans verzuimde te benutten. "Het eerste half uur zijn we  zonder kleerscheuren doorgekomen, rechtte Ajax daarna de rug. Toen hebben we eigenlijk geen problemen meer gehad."

Het kritische Ajax-publiek begon tijdens de wedstrijd tegen Utrecht de eigen spelers uit te fluiten. De Boer vond dat zijn team daar goed mee omging. "Als het publiek gaat fluiten, moeten de spelers zich niet van de wijs laten brengen. Je moet geduld hebben, dat hebben we uiteindelijk goed gedaan. We hebben het professioneel uitgespeeld."

Lennox tegen seksuele optredens

Annie Lennox is niet gelukkig met de seksueel getinte optredens en muziekvideo's die ze de afgelopen tijd ziet bij een aantal popartiesten. De 58-jarige zangeres, vooral bekend van Eurythmics, is naar eigen zeggen verbijsterd. Lennox zegt niet specifiek welke artiesten ze bedoelt.

"Jullie weten over wie ik het heb", schrijft de zangeres op Facebook. "Het lijkt voor de hand liggend dat bepaalde platenmaatschappijen porno verkopen in combinatie met muziek. Alsof jonge meisjes niet al genoeg worden beïnvloed door een vloedgolf aan seksueel getinte beelden."

Lennox gelooft in vrijheid van meningsuiting, maar vindt dat bepaalde grenzen worden overschreden met de clips en optredens. "Het is deprimerend om te zien hoe graag bepaalde artiesten zichzelf op deze manier naar beneden halen", aldus de zangeres, die vindt dat sommigen zich tegelijkertijd gedragen als 'pooier en prostituee'.

Lennox doelt waarschijnlijk op zangeressen als Miley Cyrus, die regelmatig halfnaakt op het podium staat, naakt in haar nieuwe videoclip verscheen en seksueel uitdagend danste bij de Video Music Awards van MTV. Eerder uitten Cher en Sinéad O'Connor hun zorgen over de 20-jarige Cyrus. Zo waarschuwde O'Connor de zangeres in een open brief voor 'seksuele exploitatie door muziekindustriebonzen die verder schijt aan haar hebben'.

'Prins Harry en Cressida Bonas gaan trouwen'

Cressida Bonas heeft haar angsten om lid te worden van de Britse koninklijke familie overwonnen. Volgens vrienden van de 24-jarige Bonas is de kans groot dat er een huwelijk komt tussen Bonas en de Britse prins Harry.

"Cressie gaat met Harry trouwen", zei een van Bonas' bekenden tegen de Britse krant The Telegraph. "Harry heeft het constant over trouwen en kinderen krijgen en zij is inmiddels gewend geraakt aan het idee. Waarschijnlijk vindt het huwelijk volgend jaar plaats."

De 29-jarige Harry werd de afgelopen jaren met verschillende vrouwen in verband gebracht. Zo zou hij relaties hebben gehad met zangeres Mollie King en model Florence Brudenell-Bruce. De prins had jarenlang een knipperlichtrelatie met Chelsy Davy. Begin dit jaar werd hij voor het eerst zoenend gespot met Cressida Bonas, hoewel er toen al lange tijd geruchten gingen dat de twee een setje vormden.

Feest en ellende in Egypte

Het Egyptische leger herdenkt zondag op feestelijke wijze de eerste aanval op Israël in de oorlog van 1973. Hoewel de oorlog eindigde in een patstelling, worden de aanvankelijke successen in die oorlog gevierd als een overwinning. Niet alleen duizenden aanhangers van het leger, maar ook aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi - die het leger als de vijand zien - gingen de straat op en op verschillende plaatsen in het land kwam het tot geweld. Daarbij vielen zeker vijftien doden, meldde het ministerie van volksgezondheid.

Op het Tahrirplein in Caïro stonden duizenden aanhangers van het leger feest te vieren: ze dansten, zwaaiden met vlaggen en hadden portretten bij zich van legerleider Abdel-Fatah el-Sissi, de man die drie maanden geleden Morsi afzette. Een legerband verzorgde de muzikale begeleiding bij de feestelijkheden. Het feest werd aan het begin van de dag ingeluid door ruim twintig F-16-gevechtsvliegtuigen, die in formatie over Caïro vlogen.

Duizenden aanhangers van Morsi gingen elders in Caïro de straat op om hun ongenoegen kenbaar te maken. Zij eisen nog altijd dat Morsi terugkeert als president. "Het volk heeft één eis: verwijder El-Sissi en de president", scandeerden de islamistische betogers. Sommigen probeerden het Tahrirplein te bereiken. Militairen, die het plein eerder deze week al barricadeerden met prikkeldraad en pantservoertuigen, zetten traangas in en schoten in de lucht om de Morsi-aanhangers op afstand te houden.

In het stadje Dalga, in de zuidelijke provincie Minya, liep een demonstratie al snel uit de hand. De politie opende het vuur op een groep Morsi-aanhangers nadat de groep de politie had beschoten, zeiden de autoriteiten. Zeker een betoger kwam hierbij om. In Suez, bij de Rode Zee, raakten twaalf mensen gewond bij gevechten tussen Morsi-aanhangers en inwoners van de stad die het leger steunen, zeiden bronnen bij de veiligheidsdiensten. In de havenstad Alexandrië werden 35 aanhangers van de afgezette president opgepakt.

Interim-president Adly Mansour riep Egyptenaren zaterdag in een toespraak op televisie op de straat op te gaan om feest te vieren en 'het leger te steunen'. Zijn voorlichter zei dat eenieder die tijdens de feestelijkheden tegen het leger demonstreert in dienst is van 'buitenlandse agenten'.

Vrouw steekt nieuwe vriendin ex in gezicht

Een 42-jarige vrouw uit het Limburgse Onderbanken heeft zondagmiddag de nieuwe vriendin van haar ex in het gezicht gestoken. De vrouw wilde er daarna vandoor gaan met de auto waar haar ex en zijn nieuwe vriendin in zaten. Omdat ze even daarvoor de banden van het voertuig lek had gestoken, kwam ze niet ver.

Het incident deed zich zondag rond 14.00 uur voor in Heerlen. De wraakzuchtige vrouw stak met een mes eerst twee banden lek van de auto's van haar ex-vriend. Daarna stak ze alle vier de banden lek van de auto waar haar ex met zijn nieuwe vriendin op dat moment in zaten.

Toen de man uitstapte, schoot de vrouw snel op de bestuurdersstoel en stak zijn nieuwe relatie in het gezicht. Het slachtoffer wist uit de auto te komen en te vluchten. De verdachte probeerde ervandoor te gaan, maar moest door de lekke banden al snel te voet verder. Ze kon snel worden aangehouden.

Het slachtoffer, een 42-jarige vrouw uit Amstenrade, raakte bij het incident gewond. Ze werd aanvankelijk naar een ziekenhuis in Heerlen gebracht en later overgebracht naar een ziekenhuis in Maastricht.

Velthuizen: "Zo kan het voetbal zijn"

Vitesse kon woensdag nog koploper worden in Den Haag, maar kijkt vandaag terug op twee nederlagen in een week tijd. Piet Velthuizen baalt. "We zijn helemaal niet slecht bezig."

"Ik baal ervan dat we de punten hebben laten liggen, want als er een ploeg vandaag verdiend heeft om de punten in eigen huis te houden, waren wij het wel", was doelman Velthuizen zondag stellig, in gesprek met Fox Sports. De keeper kreeg, toen hij in de slotfase mee naar voren ging een kans, maar collega-doelman Erwin Mulder stond in de weg.

"Jammer dat Erwin vandaag een sta-in-de-weg was. Alles werd recht op hem gekopt en hij stond er goed, complimentje voor hem", aldus Velthuizen. De sluitpost baalt dat hij met Vitesse vorige week nog de koppositie kon grijpen en nu zevende staat.

"We zijn helemaal niet slecht bezig, we kunnen juist voortborduren op deze wedstrijd, omdat we goed spel hebben getoond en dat we daar vertrouwen uit moeten halen. Het is zonde dat je woensdag zo'n rotwedstrijd moet spelen (ADO Den Haag-uit op een dramatisch veld, red.) en daar punten laat liggen en nu weer. Zo kan het voetbal ook zijn: de ene week kan je de koppositie halen en de andere week sta je weer in de middenmoot."

8600 ruimtevaartliefhebbers naar Estec

Het ruimtevaartcentrum Estec in Noordwijk heeft zondag op zijn open dag 8600 bezoekers ontvangen. De bezoekers kregen onder meer informatie over de projecten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Ook astronaut André Kuipers was aanwezig. Vorig jaar trok de open dag 8500 bezoekers. Het ging toen om de eerste open dag in negentien jaar.

In vergelijking met vorig jaar was de route voor de bezoekers iets vrijer. Desondanks stonden op diverse plekken toch wachtrijen, zo meldt de organisatie. Zo moesten bezoekers bij het testcentrum een halfuur tot een uur in de rij staan voor ze een glimp konden opvangen van een ruimtevaartuig dat de planeet Mercurius een aantal van zijn geheimen moet ontfutselen.

Astronaut Kuipers werd volgens Estec onthaald als een 'rockster'. Verder kregen de bezoekers van Estec, omschreven als het 'technologische hart' van de ESA, allerhande informatie over de projecten en missies van de ruimtevaartorganisatie.

[PL] WBA stuit zegereeks Arsenal

De zegereeks van Arsenal in de Premier League is zondag gestuit door West Bromwich Albion. Na vijf opeenvolgende overwinningen kwamen de Gunners zondag bij de ploeg van coach Steve Clarke niet verder dan 1-1. Jack Wilshere redde een punt voor Arsenal, nadat WBA via Claudio Yacob in de eerste helft op voorsprong was gekomen.

Arsenal kwam door de remise op gelijke hoogte met koploper Liverpool. De voorsprong op Chelsea en Southampton, de gedeelde nummers drie, bedraagt twee punten.

Tottenham Hotspur leed een fors thuisverlies in de stadsderby tegen West Ham United. De Hammers zegevierden met 0-3. Winston Reid, Ricardo Vaz Te en Ravel Morrison sloegen tussen de 66e en 79e minuut toe voor de nummer dertien van de ranglijst. Tottenham, waar oud-Eredivisiespelers Christian Eriksen, Moussa Dembélé en Jan Vertonghen een basisplaats hadden, staat met dertien punten zesde.

Smog zit sporters in Beijing dwars

De hevige smog zit sporters in Beijing behoorlijk dwars. Tijdens het grote tennistoernooi van Beijing en de Reignwood Classic, een nieuw vrouwengolftoernooi, hadden spelers last van de luchtverontreiniging. Enkele golfsters speelden met een mondkapje, terwijl de tennissers en tennissters tussen de games door een shirt voor hun mond hielden. Ook toeschouwers voelden zich niet prettig.

In sommige delen van Beijing was het zicht zaterdagavond en zondagochtend minder dan 500 meter. Volgens China's Nationaal Meteorologisch Centrum hangt de smog boven een groot deel van Noord-China. De Amerikaanse ambassade kwalificeerde de luchtverontreiniging als gevaarlijk en raadde Amerikanen in de Chinese hoofdstad aan binnen te blijven.

Sporters hebben het vaker moeilijk in Beijing. Ieder najaar wordt daar de wielerkoers Ronde van Beijing verreden waarbij de renners ook regelmatig klagen over de slechte luchtkwaliteit. De volgende editie staat van 11-15 oktober op de kalender.

Einde nog niet in zicht voor shutdown VS

Hoewel een groot deel van de Amerikaanse ambtenaren die vorige week met onbetaald verlof werden gestuurd deze week weer aan het werk gaan, is er nog altijd geen zicht op een oplossing voor de zogenoemde shutdown van de overheid. En met het bereiken van het schuldenplafond op 17 oktober wordt de inzet steeds hoger.

Minister van defensie Chuck Hagel liet dit weekeinde weten dat bijna alle 350.000 ambtenaren van zijn ministerie die met onbetaald verlof moesten binnenkort weer aan het werk gaan. Hagel baseert zich voor deze beslissing op de Pay Our Military Act, een wet die kort voor de shutdown werd aangenomen door het Congres en ondertekend door president Barack Obama.

De Amerikaanse overheid ging dinsdag op slot, omdat de Republikeinen en Democraten het niet eens konden worden over het financieren van de overheid. De Republikeinen eisten dat de invoering van de zorgwet van Obama, die in de volksmond Obamacare wordt genoemd, wordt uitgesteld. De Democraten hebben deze eis vanaf dag het begin absurd genoemd.

Hoewel de sluiting van de overheid schadelijk is voor de Amerikaanse economie valt de huidige situatie in het niet vergeleken bij het niet-verhogen van het schuldenplafond. De verhoging van het schuldenplafond is noodzakelijk, omdat de Verenigde Staten zich anders niet verder in de schulden kunnen steken en openstaande rekeningen dus niet kunnen voldoen.

Het niet-verhogen van het schuldenplafond zal volgens experts verstrekkende gevolgen hebben, niet alleen voor de VS maar voor de gehele wereldeconomie. En de waarschuwingen komen niet alleen van mensen binnen de Amerikaanse regering, zoals van minister van financiën Jack Lew, die de mogelijke gevolgen 'catastrofaal' noemde. Volgens Lew zal de waarde van de dollar kelderen en zullen de rentetarieven omhoog schieten.

Ook IMF-directeur Christine Lagarde zei deze week dat het een bedreiging voor de hele wereldeconomie zou zijn als het schuldenplafond niet wordt verhoogd. "Het is van kritiek belang dat hier zo snel mogelijk een oplossing voor komt", aldus Lagarde. Zakenbank Goldman Sachs waarschuwde deze week dat als het schuldenplafond niet wordt verhoogd de overheid de uitgaven zo drastisch zou moeten terugschroeven dat dat negen procent van het bruto binnenlands product zou kosten.

De Democraten, met president Barack Obama voorop, hebben de afgelopen week meermaals gezegd dat ze niet bereid zijn te onderhandelen met de Republikeinen over door hen gewenste bezuinigingen zolang zij daarvoor het schuldenplafond 'gijzelen'. Obama zegt daarover pas te willen praten nadat het schuldenplafond is verhoogd. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, sloot een verhoging van het plafond zonder voorwaarden zondag echter uit. "We gaan het schuldenplafond niet verhogen zonder voorwaarden. Ik heb de president verteld dat dat er niet in zit."

[Serie A] Napoli ruim langs Livorno

Napoli heeft zondag in de Serie A een ruime zege geboekt op Livorno. De Zuid-Italianen wonnen met 4-0 en staan op negentien punten. Dat zijn er twee minder dan koploper AS Roma, dat na zeven wedstrijden nog altijd foutloos is.

Goran Pandev, Gökhan Inler, Marek Hamsik en José Callejón scoorden voor de Napolitanen. Oud-PSV'er Dries Mertens had een basisplaats en leverde al na drie minuten een assist voor de 1-0 van Pandev.

Hellas Verona blijft sterk presteren. De ploeg won met 4-1 bij Bologna en staat met dertien punten vijfde. De ervaren Luca Toni was een van de doelpuntenmakers. Udinese boekte tegen Cagliari zijn derde seizoenszege. De 2-0 overwinning kwam tot stand door goals van Danilo en Antonio Di Natale.

Parma won met 3-1 van Sassuolo, terwijl Catania en Genoa een remise overeenkwamen :1-1. Ook het treffen tussen Sampdoria en Torino eindigde onbeslist: 2-2.

Europa wint Seve Trophy ondanks verlies Luiten

Europa heeft zondag de Seve Trophy gewonnen door Groot-Brittannië en Ierland met 15-13 te verslaan. Joost Luiten verloor op de laatste dag zijn matchplay-wedstrijd van Tommy Fleetwood met 3&2, maar was slechts een van drie Europeanen die verloor. Luiten had zijn eerdere vier partijen in winst omgezet.

Het is pas de tweede keer dat het Europese vasteland het toernooi wint. De eerste keer was tijdens de eerste editie van het toernooi in 2000. De zes edities daarna gingen naar de golfers van de Britse eilanden. Luiten debuteerde in het toernooi. De eerste Nederlander was hij niet. In 2005 ging Maarten Lafeber hem voor.

Volleyballers winnen ook van Roemenië

De Nederlandse volleyballers hebben hun laatste wedstrijd op het WK-kwalificatietoernooi in Almere ook gewonnen. In het Topsportcentrum werd Roemenië met 3-0 verslagen: 25-18, 25-23 en 25-16. Nederland won vier van de vijf wedstrijden en was al zeker van het behalen van de derde en laatste WK-kwalificatieronde.

De derde WK-kwalificatieronde wordt begin januari afgewerkt. Als Nederland ook die laatste horde neemt, ligt er een ticket klaar voor het WK van volgend jaar. Dat wordt in september in Polen afgewerkt.

Overvaller tankstation krijgt spijt

Een 24-jarige overvaller van een benzinestation in Zuidlaren kon zondagmiddag snel worden ingerekend. De man dook nauwelijks een kwartier na de overval weer op in de buurt van de shop van het tankstation. Hij had naar zeigen zeggen spijt van zijn daad, meldt de politie. Die had via Burgernet alarm geslagen.

De overval op het tankstation aan de Verlengde Stationsweg in de Drentse plaats vond rond 13.15 uur plaats. De overvaller bedreigde het personeel van de shop met een mes en wilde geld en sigaretten zien. Daarna ging hij er met de buit vandoor. De politie zette meteen een zoekactie op, onder meer met een oproep via Burgernet.

Een kwartier later zagen personeel en agenten de man vlak bij de tankshop lopen. Hij was op weg terug, zo zei hij, omdat hij spijt had gekregen. Volgens de politie kon de man daarna probleemloos worden gearresteerd.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 9

Afgelopen weekend stond de negende speelronde in de Nederlandse Eredivisie op het programma. Op vrijdag verlengde FC Twente de koppositie met minimaal een week door in Leeuwarden SC Cambuur te verslaan met 0-1.

FC Twente blijft aan kop, PSV en Ajax volgen. 

FC Twente is ook na dit weekend de koploper in de Eredivisie. Al op vrijdagavond wonnen ze met 0-1 van SC Cambuur door een doelpunt van Luc Castaignos. Nummer twee PSV volgde Twente door moeizaam van RKC Waalwijk te winnen (2-1). De derde ploeg die voorafgaand aan dit weekend op 15 punten stond, sc Heerenveen, kwam niet in actie doordat de wedstrijd tegen ADO Den Haag afgelast werd.

Ajax steeg door een overwinning op FC Utrecht (3-0) naar de derde plaats. Voor het eerst in zeven eredivisieduels wisten de Ajacieden weer te winnen van Utrecht. Feyenoord rukte op naar de vierde stek op de ranglijst door in Arnhem te winnen van Vitesse (1-2). PEC Zwolle en Roda JC wisten op zaterdag voor de vijfde maal niet te winnen. In Kerkrade bleef het 0-0. De wedstrijd werd vlak voor het einde stilgelegd vanwege spreekkoren en op het veld gegooide spullen. Roda eindigde de wedstrijd met negen spelers.

Hekkensluiter N.E.C. staat dit seizoen nog op nul zeges. In de Adelaarshorst kwam de ploeg tegen Go Ahead Eagles terug van 3-0 naar 3-3, maar door een eigen doelpunt in de hectische slotfase gingen de Nijmegenaren met legen handen naar huis. Door de zege stijgen de Eagles naar de tiende plaats.


Door een eigen doelpunt zette Jahanbakhsh (N.E.C.) de eindstand in de wedstrijd tegen GA Eagles op 4-3. (Foto: Pro Shots)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
SC Cambuur FC Twente 0-1
ADO Den Haag SC Heerenveen afgelast
Go Ahead Eagles N.E.C. Nijmegen 4-3
Roda JC Kerkrade PEC Zwolle 0-0
NAC Breda  Heracles Almelo 2-1
Ajax FC Utrecht 3-0
FC Groningen AZ 2-1
Vitesse Feyenoord 1-2
PSV RKC Waalwijk 2-1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Twente 9 5 3 1 18 22 - 5
2 PSV 9 5 3 1 18 21 - 8
3 Ajax 9 5 2 2 17 22 - 13
4 Feyenoord 9 5 1 3 16 20 - 15
5 sc Heerenveen 8 4 3 1 15 21 - 16
6 PEC Zwolle 9 4 3 2 15 14 - 9
7 Vitesse  9 4 2 3 14 16 - 13
8 FC Groningen 9 4 2 3 14 19 - 20
9 AZ 8 4 1 4 13 14 - 16
10 NAC Breda 9 3 3 3 12 13 - 10
11 Go Ahead Eagles 9 3 3 3 12 14 - 21
12 Heracles Almelo 9 3 1 5 10 13 - 17
13 Roda JC Kerkrade 9 2 4 3 10 14 - 19
14 SC Cambuur 9 2 3 4 9 7 - 8
15 FC Utrecht  9 2 3 4 9 9 - 18
16 ADO Den Haag 8 2 1 5 7 10 - 17
17 RKC Waalwijk 8 1 2 5 6 12 - 22
18 N.E.C. Nijmegen 9 0 4 4 4 11 - 24


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 10 7
Graziano Pellè Feyenoord 10 9
Kolbeinn Sigthórsson Ajax 5 9
Dusan Tadic FC Twente 5 8
Mattias Johansson AZ 5 9
Georginio Wijnaldum PSV 4 6
Kelvin Leerdam Vitesse 4 8
Michael Higdon  N.E.C. Nijmegen 4 8
Steve de Ridder FC Utrecht 4 9
Krisztián Németh Roda JC Kerkrade 4 9


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
Go Ahead Eagles Feyenoord 19 okt 2013 18.45
RKC Waalwijk Roda JC Kerkrade 19 okt 2013 19.45
FC Groningen PSV 19 okt 2013 19.45
FC Utrecht NAC Breda 19 okt 2013 19.45
FC Twente Ajax 19 okt 2013 20.45
Heracles Almelo N.E.C. Nijmegen 20 okt 2013 12.30
sc Heerenveen Vitesse 20 okt 2013 14.30
PEC Zwolle ADO Den Haag 20 okt 2013 14.30
AZ SC Cambuur 20 okt 2013 16.30

Uitslag PSV - RKC Waalwijk

Om 16.30 uur begon de laatste wedstijd van dit Eredivisieweekend. In Eindhoven speelde PSV tegen RKC Waalwijk, waar de wedstrijd eindigde in 2-1. Op slag van rust maakte Robert Braber van Waalwijk de gelijkmaker nadat Ola Toivonen PSV in de 23e minuut op voorsprong had gezet.

Na de theepauze ging het gelijk op, totdat in de 89e minuut Jürgen Locadia de beslissende treffer maakte. Vlak daarvoor kreeg Sander Duits (RKC) zijn tweede gele kaart waardoor zijn ploeg met tien man verder moest. Door de overwinning staat PSV op de tweede plaats in de Eredivisie. RKC bezet de zeventiende plaats.

PSV

2 - 1

RKC Waalwijk

 23' Toivonen
 89' Locadia
   45' Braber 
 
 Gele kaart: Hendrix (PSV), Beauguel (RKC Waalwijk)
 Rode kaart: Duits (85/2xg) (RKC Waalwijk) 
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 32.200
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Aria
Bruma
Hendrix (Jørgensen/59)
Willems
Toivonen
Schaars
Maher (Locadia/84)
Bakkali (Jozefzoon/76)
Matavz
Depay
  Seda
Apau
van Hoevelen
Ivens
Amieux
Duits
Tavares
Braber
Castelen (Slager/66)
Joachim (Anderson/73)
Beauguel (Lamey/80)

Joost Eerdmans trekt lijst Leefbaar Rotterdam

Joost Eerdmans is de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Dat hebben de leden van de partij zondagmiddag besloten op een speciale ledenvergadering. Eerdmans werd gekozen nadat twee kandidaten voor het lijsttrekkerschap zich hadden teruggetrokken, zo meldt de partij.

Eerdmans, nu nog wethouder in buurgemeente Capelle aan den IJssel, wil dat Rotterdam zich als eerste stad van Nederland uit de crisis knokt. Volgens hem is die alleen te bestrijden met Leefbaar Rotterdam aan de knoppen. De partij, die groot werd met Pim Fortuyn, keert zich onder meer tegen de fors gestegen lokale lasten.

Verder komen volgens de de partij mensen in de bijstand amper aan het werk, door de lakse houding van het stadsbestuur en door de instroom van werknemers uit Oost-Europa. Ook zouden in sommige wijken de verloedering en de onveiligheid weer toenemen.

Leefbaar Rotterdam werd bij de verkiezingen in 2010 de tweede partij van de Maasstad. De lijst werd toen aangevoerd door Marco Pastors. De PvdA haalde evenveel zetels, maar wist net iets meer stemmen op haar naam te schrijven. Leefbaar Rotterdam belandde buiten het gemeentebestuur.

Eerdmans zat tussen 2002 en 2006 in de Tweede Kamer voor de Lijst Pim Fortuyn. Daar werd hij bekend als een goed debater, waarbij hij zich hard maakte voor strengere straffen. Naast zijn huidige wethouderschap presenteert Eerdmans sinds 2011 ook elke werkdag het programma Avondspits op Radio 1 van omroep WNL.


Eerdmans over de vrijlating van de moordenaar van Fortuyn (RTV Rijnmond)

FOK!toen: Duck Hunt

Na de videogamecrash van 1983 had Nintendo de lastige taak om hun spelcomputer te introduceren aan het grote publiek. Ze kozen ervoor om de het apparaat weg te zetten als speelgoed voor de hele familie. De Japanse naam is niet voor niets Famicom, van family computer.

Om het weg te zetten als speelgoed tijdens de Amerikaanse lancering in oktober 1986 moest er meer zijn dan enkel een console en een controller. Nintendo bedacht een aantal accessoires die hiervoor moesten zorgen. Er was een robot die met bepaalde games werkte, de Robotic Operating Buddy (R.O.B.), en een lichtpistool waarmee we eenden uit de lucht konden schieten in Duck Hunt, de Zapper.

 
Links de Zapper, rechts R.O.B. (Foto's: Wikipedia)

In Nederland was R.O.B. niet zo bekend en populair, maar de Zapper des te meer. Vele NES-gamers kochten of kregen de NES Action Pack waar een dubbelcartridge meegeleverd werd waarop zowel Super Mario Bros. als Duck Hunt stonden. In de game Duck Hunt moest je met je hond op jacht te gaan naar eenden.

In elke ronde was het de bedoeling om genoeg eenden neer te schieten en zo het volgende level te halen. Het enige dat veranderde gaandeweg de levels was de snelheid van de eenden. Het uiterlijk van de game was altijd hetzelfde. In totaal waren er 99 levels en als je de game rondspeelde verschenen er zoveel bugs dat je automatisch game over ging. 

Je trouwe assistent, de hond, hield na een succesvolle ronde altijd de eenden trots in de lucht. Lukte het je in een ronde echter niet om een eend neer te schieten, dan kwam hij lachend uit de struiken vandaan. Menig kogel ging vervolgens verloren aan het tevergeefs afreageren op diezelfde hond.

Ook was het mogelijk om te kiezen voor kleiduiven schieten, maar dat was toch minder leuk. 

 
Links Duck Hunt, rechts kleiduiven 

De techniek achter de Zapper was vrij simpel. Op het moment dat je de trekker overhaalt wordt er een signaal naar de tv gezonden die het beeld één frame compleet zwart maakt, op de eenden na. Deze werden een wit vlak. Registreerde de Zapper dat witte vlak, dan schoot je raak. De techniek werkt overigens enkel op een crt-tv, op moderne HD-tv's kun je geen Duck Hunt meer spelen helaas. Gamers konden gemakkelijk de game voor de gek houden door op een wit vel of witte muur te richten. De Zapper dacht op die manier dat je het witte vlak van de eend raakte en telde dit als een hit.

Hoewel Duck Hunt een behoorlijk succes was vanwege de nieuwe ervaring zijn er niet veel games voor de Zapper verschenen. Inclusief Duck Hunt waren er slechts 18 games die al dan niet verplicht ondersteuning boden aan het pistool van Nintendo. Voor de Super Nintendo verscheen nog een bazooka, de Super Scope, maar dat was weer teveel van het goede. De Zapper was toch net even wat toffer en vooral handzamer.


Monkey see, monkey do

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door het begrip ‘cultuur’. Voornamelijk culturele verschillen vind ik interessant. Ik heb het dan niet eens zozeer over de verschillen tussen Nederlanders en “buitenlanders”. Nee, ik vind de verschillen tussen de Nederlandse streken onderling al enorm fascinerend. Groningers versus Friezen, Brabanders versus Limburgers, Rotterdammers versus Amsterdammers, Hagenezen versus de rest van de wereld, Tukkers, Volendammers, de Nederlandse biblebelt enzovoorts et cetera. De lijst van subculturen binnen de autochtone Nederlandse bevolking is immens.

Libië boos op VS om oppakken Al-Qaidaleider

De Libische regering heeft de Verenigde Staten om opheldering gevraagd over de arrestatie van een Al-Qaidaleider in de Libische hoofdstad Tripoli. De regering verklaarde dat elke Libiër zou moeten worden berecht in eigen land.

De Al-Qaidaleider, Anas al-Libi, werd zaterdag door Amerikaanse elitetroepen opgepakt en meegenomen. Hij werd gezocht in verband met de bomaanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania. Bij die aanslagen kwamen 220 mensen om het leven.

Al-Libi wordt volgens het Pentagon 'op wettige wijze op een veilige locatie vastgehouden door het Amerikaanse leger'. De Libische regering eist opheldering en verklaarde te hopen dat de strategische betrekkingen met de VS door de kwestie niet in gevaar komen.


Libië wil opheldering, reportage (Sky)

y0JmXcO5qlo

Eerste zege Van Marwijk na galavoorstelling

Bert van Marwijk heeft zondag op overtuigende wijze zijn eerste zege als coach van Hamburger SV binnengesleept. De Deventenaar loodste zijn ploeg naar een eclatante 5-0 uitzege op FC Nürnberg. Rafael van der Vaart was met een goal en twee assists de grote man. Vorige week debuteerde Van Marwijk met een remise tegen Eintracht Frankfurt.

Van der Vaart opende na zeventien minuten de score. In de tweede helft bereidde de Nederlandse spelmaker de 0-2 en 0-3 van Pierre-Michel Lasogga voor. De Duitser completeerde even later zijn hattrick. Het slotakkoord werd verzorgd door Tolgay Arslan.

HSV steeg door de zege naar de veertiende stek, met acht punten uit evenzoveel duels. Nürnberg staat met drie punten minder zestiende.

De 61-jarige Van Marwijk werd anderhalve week geleden gepresenteerd in Hamburg als opvolger van de ontslagen Thorsten Fink. De oud-bondscoach was in Duitsland eerder werkzaam bij Borussia Dortmund.

Zonderland pakt wereldtitel op de rekstok

Epke Zonderland heeft na de olympische titel ook de wereldtitel gewonnen aan het onderdeel rekstok. Hij deed dat vanmiddag bij de wereldkampioenschappen turnen in Antwerpen.

Zonderland turnde een moeilijke oefening die met een uitgangswaarde van 7,700 de hoogste moeilijkheidsgraad had van alle deelnemers. In de oefening zaten een paar foutjes, maar de afsprong was perfect wat resulteerde een score voor de uitvoering van 8,300 en een totaalscore van 16,000. De Duitser Fabian Hambüchen turnde een betere oefening, maar zijn moeilijkheidsgraad was lager en ook de afsprong was niet perfect, dat resulteerde een score van 15.933, net te weinig om Zonderland van de titel af te houden. De Japanner Kohei Uchimura pakte het brons (15.633).

[JL] Jong PSV verliest bij rentree Narsingh

Jong PSV heeft zondag de rentree van Luciano Narsingh na bijna een jaar blessureleed geen luister bij kunnen zetten. In Groesbeek gaven de Eindhovenaren een 2-0 voorsprong uit handen om met 3-2 te verliezen van Achilles '29. Freek Thoone scoorde tweemaal voor Achilles, Kursad Surmeli eenmaal. De Eindhovense goals werden door Menno Koch en Mohamed Rayhi gemaakt.

Excelsior boekte een 3-1 zege op Jong Ajax. De ploeg van trainer Jon Dahl Tomasson kwam via Jeff Stans al snel op voorsprong, maar na rust bracht Vincent Vermeij Jong Ajax langszij. Jordan Botaka zette de Kralingers echter weer op voorsprong en verzorgde diep in blessuretijd ook de 3-1.

Rodriguez wint Ronde van Lombardije opnieuw

Joaquin Rodriguez heeft zondag voor het tweede jaar op rij de Ronde van Lombardije gewonnen. De Spanjaard, vorige week nog tweede op het WK, demarreerde op tien kilometer van de meet en kwam solo over de finish. Landgenoot Alejandro Valverde werd op zeventien seconden tweede, terwijl de Pool Rafa? Majka derde werd.

Thomas Voeckler sierde de regenachtige 107e editie van de Ronde van Lombardije. Hij ontbond met nog een kleine zestig kilometer te gaan zijn duivels. De aanvalslustige Fransman kreeg een voorsprong van meer dan drie minuten, maar werd aan de voet van slotklim Villa Vergano ingerekend.

Even later, op zo'n tien kilometer van de finish, greep Rodríguez het steile bergje aan om te demarreren. Hij kreeg een drietal achtervolgers achter zich aan. Van dat drietal zette Alejandro Valverde in de slotkilometers alleen de jacht op Rodriguez in.

Die tweestrijd was frappant, aangezien vorige week over de rolverdeling binnen de Spaanse WK-ploeg nog veel te doen was. Omdat Valverde en Rodriguez niet op een lijn zaten, ging Rui Costa met de wereldtitel aan de haal. De Portugees klopte Rodriguez in de sprint.

Een week later nam Rodriguez revanche. Valverde werd tweede, terwijl Majka even later de derde plaats opeiste. Dan Martin kon door een val in de laatste bocht niet sprinten om de ereplaatsen. Robert Gesink was op de tiende plaats de beste Nederlander.

Sijsling buigt voor Stepanek in Bergen

Igor Sijsling is er zondag niet in geslaagd het challengertoernooi in het Belgische Bergen te winnen. In de eindstrijd moest de Amsterdammer zijn meerdere erkennen in Radek Stepanek. De Tsjech had in beide sets aan één break voldoende: 6-3 en 7-5. De als eerste geplaatste Stepanek is de nummer 43 van de wereld. Sijsling staat 75e. Hij was als derde ingeschaald.

De eerste breakkansen in de wedstrijd waren voor Sijsling. Twee keer kreeg hij een mogelijkheid om Stepanek op achterstand te zetten, maar de Tsjech werkte beide kansen weg. In de achtste game sloeg Stepanek zelf wel toe. In het tweede bedrijf had Stepanek het initiatief, maar tien games lang ging het gelijk op. Toen was het weer Stepanek die brak en de wedstrijd naar zich toe trok.

Malala's boek over Taliban-aanslag is af

Zeven dagen nadat ze door de Taliban in het hoofd was geschoten werd het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai verward wakker in een onbekende omgeving. Ze wist alleen dat ze niet thuis was. "Allah zij dank, ik ben niet dood", was haar eerste gedachte. Malala, die door haar campagne voor meisjesonderwijs in Pakistan een doelwit van de Taliban werd, beschrijft haar relaas in een boek dat deze week uitkomt. Het is woensdag precies een jaar geleden dat Talibanstrijders Malala probeerden te vermoorden.

The Sunday Times publiceerde zondag fragmenten uit het boek. Daarin beschrijft de nu 16-jarige Malala dat ze met haar vriendinnetjes in een busje onderweg was naar school toen ze staande werden gehouden door twee mannen. Een van hen was de schutter die Malala van dichtbij in het hoofd schoot.

"Ik werd wakker op 16 oktober, een week na de schietpartij", schrijft Malala. "Het eerste wat ik dacht was 'Allah zij dank dat ik niet dood ben'. Maar ik had geen idee waar ik was. Ik was niet in mijn vaderland. De verpleegsters en artsen spraken Engels, hoewel ze allemaal uit verschillende landen leken te komen."

Langzaam maar zeker kwam Malala er achter dat ze van Pakistan naar Birmingham was gebracht, om behandeld te worden door specialisten. Ze schrijft in het boek hoe haar zicht langzaam maar zeker herstelde, hoe ze haar stem terugkreeg en hoe ze uiteindelijk werd herenigd met haar ouders.

Malala, die vrijdag is voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede, was verbaasd toen ze hoorde dat zo'n achtduizend mensen haar steunbetuigingen hadden gestuurd in het ziekenhuis. "De imam Rehanna zei dat miljoenen mensen en kinderen uit heel de wereld me steunden en voor me hadden gebeden", schrijft ze. "Ik ben om een reden gespaard. Ik realiseerde dat mijn campagne wereldwijd aandacht heeft gekregen door wat de Taliban hebben gedaan."

Malala mag koningin Elizabeth II tot haar bewonderaars rekenen. Buckingham Palace maakte zondag bekend dat de Pakistaanse is uitgenodigd om op 18 oktober een receptie op het Britse paleis bij te wonen.

Het boek Ik ben Malala: het meisje dat zich sterk maakte voor onderwijs en werd neergeschoten door de Taliban ligt dinsdag in de winkel.


De reden waarom 'ze dood moest', reportage vóór de aanslag (2011)

Zonderland vijfde op brug op WK

Epke Zonderland heeft op de brug met gelijke leggers geen WK-medaille kunnen veroveren. De Fries zette in het Antwerpse Sportpaleis een score van 15,300 punten neer. De Chinees Chaopan Lin en Kohei Uchimura uit Japan deelden met 15,666 punten het goud, John Orozco uit de Verenigde Staten haalde 15,533 punten.

Zonderland kwam als vierde in actie en had toen Lin en Uchimura al voor zich. De drie turners na hem, onder wie de Griekse topfavoriet Vasileios Tsolakidis, schakelden zichzelf met fouten uit. De Amerikaan John Orozco verdrong Zonderland tenslotte van het podium. Daarna was ook Hao You uit China (15,500) nog beter dan de Nederlander.

Zonderland komt later zondag nog in actie op de rekstok. Op dat onderdeel werd hij vorig jaar in Londen olympisch kampioen.

[PL] Chelsea laat langs Norwich City

Chelsea heeft zondag een moeizame uitzege geboekt op Norwich City. De Londenaren wonnen door late treffers van Eden Hazard en Willian met 3-1. Oscar had in de vierde minuut de score geopend, maar na 68 minuten kwam Norwich langszij via Anthony Pilkington. De assist werd daarbij geleverd door de Nederlander Ricky van Wolfswinkel, die net als Leroy Fer een basisplaats had.

Southampton won met 2-0 van Swansea City. De goals werden gemaakt door Adam Lallana en Jay Rodriguez. Bij Swansea had Michel Vorm een basisplaats en bleef Dwight Tiendalli de gehele wedstrijd op de reservebank. Ook Jos Hooiveld mocht bij Southampton niet op speelminuten rekenen.

Southampton staat nu samen met Chelsea gedeeld derde, twee punten achter Liverpool. Swansea en Norwich nemen met zeven punten respectievelijk de veertiende en zeventiende stek in.

FOK!filmtips vd dag: Commando (1985) & Raw Deal (1986)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Commando

We beginnen zo langzaam te vermoeden dat RTL7 alle oude films met Arnold Schwarzenegger opgekocht heeft. Niet dat we daar ook maar enigszins mee zitten. Het geeft ons alleen maar weer een reden om weer een fijne dubbele FOK!filmtip van de dag te leveren. De filmavond begint om 20.00 uur met de klassieker Commando. Schwarzenegger is in de film te zien als de voormalige commando John Matrix, wiens dochter Jenny (Alyssa Milano) wordt ontvoerd door een Zuid-Amerikaanse dictator genaamd Arius (Dan Hedaya). Deze wil Matrix op deze wijze dwingen om een aanslag te plegen op de president van zijn land. Arius komt er al snel achter dat John Matrix een man is die niet met zich laat spotten.

Commando 1

Cooke: "You scared, motherfucker? Well, you should be, because this Green Beret is going to kick your big ass!"
Matrix: "I eat Green Berets for breakfast. And right now, I'm very hungry!"
Cindy: "I can't believe this macho bullshit..."

Commando 2

Een heerlijke film uit het VHS-tijdperk, geregisseerd door Mark L. Lester, die eerder al naam had gemaakt met klassiekers als Class of 1984 (1982) en Stephen King's Firestarter (1984). Commando zou oorspronkelijk worden geregisseerd door John McTiernan, maar deze trok zich voortijdig terug uit het project. McTiernan kreeg later de kans om Predator te regisseren en zou die keer wel toehappen.

Raw Deal

Om 22.00 uur vervolgen we de avond op RTL7 met de tweede FOK!filmtip van de dag. Raw Deal is een Amerikaanse actiefilm uit 1986 onder regie van John Irvin. Mark Kaminsky (Schwarzenegger) is een FBI-agent die uit het korps wordt getrapt als hij een verdachte wat te hardhandig aanpakt. De FBI heeft haar zinnen gezet op de arrestatie van de grote gangsterbaas Luigi Patrovita en heeft daar de hulp van Kaminsky voor nodig. Men zet zijn dood in scène zodat Kaminsky in de bende kan infiltreren als Joseph P. Brenner.

Raw Deal 1

"This must be when they mean by poetic justice."

Raw Deal 2

Een heerlijk harde actiefilm zoals we die gewend zijn van Conan the Governator. Niet teveel geneuzel maar gewoon veel actie en hard geweld, in deze rolprent van John Irvin. Neem daarbij de prima soundtrack met onder meer The Rolling Stones en Grace Jones en je weet dat je een prima film te pakken hebt. Van de film verscheen destijds een leuke making-off die je hieronder kunt bekijken.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Israël klaagt Belg aan om spionage

Israël heeft zondag een Belgisch-Iraanse man aangeklaagd wegens spionage voor Teheran. Dat heeft het Israëlische ministerie van justitie bekendgemaakt.

De verdachte, Ali Mansouri, nam volgens het ministeries foto's van de veiligheidscontroles bij de luchthaven Ben Gurion in Tel Aviv. Ook maakte hij foto's van de Amerikaanse ambassade en een veiligheidsinstallatie in de stad.

Vorige week maakte de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet de arrestatie van Mansouri bekend. Volgens de dienst is Mansouri door Iran gerekruteerd en naar Israël gestuurd als spion. Hij werd op 11 september op de luchthaven in de kraag gevat. De advocaat van Mansouri noemt de beschuldigingen ongegrond.

Eigenaar snackbar vast voor drijven wiethandel

Een 33-jarige eigenaar van een Haagse snackbar is vrijdagavond aangehouden voor het dealen van drugs vanuit zijn zaak. Dat laat de politie zondag weten. Ook de broer van de eigenaar en vier klanten van de zaak aan de Pletterijstraat werden gearresteerd. De politie had een anonieme tip gekregen dat vanuit de snackbar werd gedeald.

De politie controleerde vrijdag enkele klanten die de snackbar, die werd uitgebaat als koffiehuis, verlieten. Vier klanten, in de leeftijd van 16 tot 22 jaar, hadden wiet op zak. Twee van hen zeiden dat ze de softdrugs in de snackbar hadden gekocht. Daarop werd besloten de zaak te doorzoeken en de eigenaar aan te houden.

In de snackbar werd volgens de politie weinig bijzonders gevonden. In de woning van de eigenaar, waar ook diens 23-jarige broer woonde, werd echter tegelijkertijd een kleine hoeveelheid cocaïne en wiet aangetroffen, net als gestolen elektronica.

De eigenaar en zijn broer zitten nog vast. De politie wil met de gemeente bekijken of het mogelijk is de snackbar te sluiten.

Duikers vinden lichamen bij Lampedusa

Duikers hebben zondag nog eens 32 lichamen geborgen van migranten die donderdag bij een ramp met een overvolle boot bij het Italiaanse eiland Lampedusa om het leven kwamen. Dat hebben de Italiaanse autoriteiten gezegd. In totaal zijn nu 143 lichamen geborgen. Er worden nog zo'n tweehonderd mensen vermist.

Reddingswerkers hervatten zondagochtend de zoektocht naar de slachtoffers. Duikers vonden bij het scheepswrak de lichamen van zestien migranten. De lichamen werden naar de kust gebracht en vervolgens overgebracht naar een tijdelijk mortuarium op het vliegveld. Leonardo Ricci van de Italiaanse politie verklaarde dat de zoektocht naar slachtoffers doorgaat 'zolang de zee kalm is en het licht is'.

De zoektocht lag de afgelopen twee dagen stil vanwege slechte weersomstandigheden. Duikers konden door de ruwe zee het scheepswrak niet bereiken.

Het schip maakte donderdag water en vloog in brand toen de opvarenden andere schepen met vuur wilden waarschuwen. De boot kapseisde en alle naar schatting vijfhonderd schepelingen raakten te water. Er worden nog ruim tweehonderd mensen vermist. Van de vijfhonderd vluchtelingen overleefden 155 mensen de ramp.

Uitslagen Eredivisie 06/10/2013

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord won in Arnhem met 1-2 van Vitesse terwijl FC Groningen in eigen huis met eveneens 2-1 te sterk was voor AZ.

Vitesse

1 - 2

Feyenoord

 83' Havenaar    18' De Vrij 
 20' Pellé 
 
 Gele kaart: Leerdam, (Vitesse), De Vrij, Mulder, Pellé, (Feyenoord)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 18.200
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Velthuizen
Leerdam
Kashia
v.d Heijden
v.d Struijk (Atsu/77)
Propper
Qazaishvili (Kakuta/46)
Janssen (Vejinovic/78)
Ibarra
Havenaar
Piazón
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Martins Indi
Nelom
Vormer
Clasie
Vilhena
Armenteros
Pellé
Boetius (Schaken/61)


Feyenoord-speler Graziano Pelle en Vitesse-speler Jan-Arie van der Heijden (Foto: Pro Shots)

FC Groningen

2 - 1

AZ

 52' Viergever (e.d)
 71' Zivkovic
   58' Gudmundsson 
 
 Gele kaart: Kostic, (FC Groningen), Wuytens, Gouweleeuw, (AZ)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 18.109
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Magnasco
Letschert
Botteghin
Wijnaldum
Kieftenbeld
Chery
Hiarriej (Lindgren/77)
Adorjan (Zivkovic/70)
v.d. Velden (Kirm/88)
Kostic
  Esteban
M. Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortiz
Elm (Overtoom/56)
Gudmundsson
A. Jóhansson (Avdic/66)
Martens

Oktoberfest van München tot Ramallah

Meer dan 6 miljoenen mensen hebben de afgelopen twee weken Oktoberfest gevierd in de Duitse stad München. Het traditionele bierfeest wordt ook op minder voor de hand liggende plaatsen gevierd. Rond het zwembad van een hotel in de Palestijnse stad Ramallah vloeide het bier afgelopen weekend rijkelijk en genoten duizenden Palestijnen en toeristen van Beierse hoempamuziek.

Het Palestijnse Oktoberfest werd georganiseerd door de brouwerij van Taybeh, een christelijk plaatsje op de Westelijke Jordaanoever. De afgelopen jaren werd de Palestijnse variant van het bierfeest daar gehouden, maar vanwege onenigheid tussen de organisatoren en het dorpshoofd werd uitgeweken naar Ramallah. Dat had wel tot gevolg dat er deze keer geen Israëlische gasten waren; de stad is voor hen te gevaarlijk.

De initiatiefnemer hoopt dat er volgend jaar wel weer Israëli's bij zullen zijn. "Bier brengt mensen nader tot elkaar", zei hij.

Ook in Nederland heeft het Oktoberfest de afgelopen jaren een opmars gemaakt. Komende maand wordt het Beierse festijn van dirndljurken en bierpullen onder meer in Tilburg, Sittard en Rockanje nagebootst.

Oktoberfest van München tot Ramallah
Oktoberfest van München tot Ramallah (Foto: ANP)

Skiër Albrecht beëindigt carrière

De Zwitserse skiër Daniel Albrecht heeft zijn carrière beëindigt. De 30-jarige liet dat zondag op zijn website weten. In 2007 werd hij wereldkampioen op de supercombinatie en vier keer won hij een wereldbeker.

In januari 2009 kwam Albrecht zwaar ten val in de training van de afdaling in Kitzbühel. Hij liep daarbij letsel aan zijn hersenen en longen op en lag ruim twee weken in een kunstmatig coma.

Na een lang herstel keerde Albrecht terug in het World Cupcircuit. Aan het begin van het vorige seizoen liep hij tijdens een afdalingstraining in het Canadese Lake Louise weer een zware blessure op. Hij scheurde enkele kniebanden in zijn linkerknie en moest geopereerd worden. De laatste van zijn 138 World cupraces skiede Albrecht in maart 2012 in Kranjska Gora.

Degenkolb wint laatste rit Tour de l'Eurométropole

John Degenkolb heeft zondag de Tour de l'Eurométropole succesvol afgesloten. De Duitse sprinter van Argos-Shimano schreef de afsluitende vierde etappe op zijn naam. Degenkolb klopte na een rit van 153 kilometer in Doornik de Belg Jens Debusschere en Tyler Farrar uit de Verenigde Staten. Voor Degenkolb was het zijn tweede etappezege.

Het eindklassement werd een prooi voor Debusschere. De coureur van Lotto-Belisol won de eerste rit en gaf vervolgens de leiderstrui niet meer uit handen. De Tour de l'Eurométropole ging tot 2011 door het leven als Circuit Franco-Belge.

S. Williams pakt tiende toernooizege in Beijing

Serena Williams heeft zondag het toernooi van Beijing op haar naam geschreven. In het olympisch tennisstadion van 2008 was ze met 6-2, 6-2 Jelena Jankovic de baas. Voor Williams is het haar tiende toernooizege van het jaar. De laatste persoon die daarin slaagde was Justine Henin in 2007.

Jankovic is een van twee actieve speelsters die Serena Williams vier of meer keer versloeg, maar in Beijing had ze weinig in te brengen. Twee breaks van de Amerikaanse bezorgden haar de zege in de eerste set.

In het tweede bedrijf was het Jankovic die als eerste een break pakte en op 2-1 kwam. Daarna schakelde Serena een tandje bij. Ze maakte de break direct ongedaan en denderde vervolgens door naar haar 73e zege van het jaar.

Bierpetitie bijna 90.000 keer getekend

Een petitie waarin mensen hun voor- of afkeur voor een accijnsverhoging op bier kunnen aangeven, is in ruim twee maanden tijd zo'n 90.000 keer getekend. Liefst 82 procent van de mensen die via de website www.stopdebierbelasting.nl hun stem lieten horen, zijn tegen de belastingverhoging.

De online petitie is een initiatief van bierbrouwers en -tapperijen, die vinden dat het genoeg is geweest met de verhoging van de belasting op bier. "Sinds 2002 is de accijns op bier bijna verdubbeld", stellen zij. Toen de petitie werd gestart op 1 augustus was het kabinet nog van plan om de belasting in 2014 opnieuw met 14 procent te verhogen.

Inmiddels is dat omlaag gebracht tot 5,75 procent, maar ook dat is volgens de Nederlandse Brouwers te veel. Dit najaar wordt de petitie aangeboden aan politici.

'Bierpetitie' bijna 90.000 keer getekend
'Bierpetitie' bijna 90.000 keer getekend (Foto: ANP)

Illegale housers allemaal opgepakt

Bij een illegale houseparty in Breda zijn zaterdagavond alle bezoekers opgepakt. Alle 27. Dat heeft de politie zondag laten weten.

De housers hadden een weiland uitgekozen om zich te vermaken. Daar hadden ze de boel met feesttenten en geluidsapparatuur opgetuigd. Helaas voor de feestgangers beklaagde de eigenaar van het weiland zich bij de politie over vernielingen. Daarop besloot de sterke arm dat het uit was met de pret en beëindigde de party.

De housepartygangers weigerden echter de schade te vergoeden. Daarom werden ze allemaal aangehouden en in de cel gezet. De eigenaar van het weiland heeft aangifte van vernieling gedaan. Wat er was stukgemaakt is niet bekend.


Brabantse housers, vernielingen? Kan wel raden wat ze tegen de politie zeiden.

Sahin mist duel met Nederlands elftal

Nuri Sahin is er niet bij als Turkije dinsdag 15 oktober Nederland ontvangt in de WK-kwalificatiecyclus. De middenvelder van Borussia Dortmund is geblesseerd. Dortmund kan twee à drie weken geen beroep doen op Sahin, die afgelopen winter terugkeerde in Dortmund na mislukte avonturen bij Real Madrid en Liverpool.

De middenvelder is weer een vaste waarde in het team van Jürgen Klopp, maar zaterdag haakte hij tijdens de wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach (2-0 verlies) af met een enkelblessure. Onderzoek heeft uitgewezen dat de oud-Feyenoorder de buitenband van zijn rechterenkel gedeeltelijk heeft afgescheurd. Dat houdt in dat hij meerdere weken aan de kant staat. Sahin mist niet alleen de competitieduels tegen Hannnover 96 en Schalke 04, maar ook twee kwalificatieduels.

Sahin was opgeroepen voor de komende interlands van het Turkse nationale team. Op 15 oktober staat een confrontatie met Turkije op het programma, maar deze moet de middenvelder laten schieten, net als de uitwedstrijd tegen Estland, vier dagen daarvoor.

Tafeltennissters degraderen op EK

De Nederlandse tafeltennissters zijn op het EK in het Oostenrijkse Schwechat gedegradeerd. De Europees kampioen van 2008 tot en met 2011 verloor zondag met 3-2 van Spanje en eindigt daardoor als elfde of twaalfde. Daarvoor wacht een strijd met Oekraïne. Beide ploegen degraderen echter naar het tweede niveau.

Tegen Spanje haalde Li Jiao beide punten binnen. Zij klopte Sara Ramirez en Yanfei Shen. Britt Eerland verloor haar enkelspelen tegen de twee Spaanse vrouwen. Galia Dvorak klopte Linda Creemers in de vijfde enkelpartij.

Rebellen Mali steunen vrede weer

Separatistische rebellen in het noorden van Mali hebben zaterdagnacht bekendgemaakt het vredesakkoord met de Malinese regering weer te eerbiedigen. Eerder beschuldigden zij de regering ervan zich niet te houden aan gemaakte afspraken, die tot doel hebben het land te herenigen, en trokken ze zich terug uit het akkoord.

Het besluit van de rebellen volgt op vrijlating van rond de twintig gevangenen door de Malinese autoriteiten enkele dagen geleden. De vrijlating was een van de afspraken uit het vredesakkoord dat in juni werd gesloten. De vrees bestond dat de opschorting van het akkoord zou leiden tot nieuw geweld in het noorden van het land. Zondag en maandag braken al vuurgevechten uit tussen rebellen en militairen in de noordelijke stad Kidal.

Volgens Mahamadou Djeri Maiga, vicevoorzitter van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van de Azawad (NMLA), is besloten om weer samen te werken met de Malinese regering 'omdat we anders op chaos af zouden stevenen'. In een verklaring schrijven de NMLA en twee andere organisaties die zich hadden teruggetrokken uit het akkoord dat ze de 'vrede en veiligheid in heel Mali en in het bijzonder in Azawad (de naam van de rebellen voor Noord-Mali, red.) willen bewaren'.

In juni werd een akkoord gesloten en wapenstilstand overeengekomen, zodat er presidentsverkiezingen konden worden gehouden. Ook werd afgesproken dat later dit jaar overleg zou worden gevoerd tussen de nieuwe president en de rebellen. Bert Koenders, hoofd van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali, is blij met de beslissing van de rebellen het akkoord weer te eerbiedigen. "De voorwaarden voor hervatting van de gesprekken zijn nu vervuld. De vrijlating van de gevangenen door de Malinese regering en de NMLA in het bijzonder hebben gezorgd voor nieuw vertrouwen tussen beide partijen", aldus Koenders.


BBC News over de broze vredesovereenkomst

Uitslag AFC Ajax - FC Utrecht

De voetbalzondag in de Eredivisie begon met het duel tussen AFC Ajax en FC Utrecht. Ajax won het duel met 3-0. De Amsterdammers staan nu tweede met één punt minder dan koploper FC Twente. PSV kan bij winst Ajax nog passeren op de rangijst. 

AFC Ajax

3 - 0

FC Utrecht

 45' Serero
 59' Klaassen
 90+1' Hoesen
   
 
 Gele kaart: Ayoub, Mårtensson (FC Utrecht)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49294
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v.Rhijn
v.d.Hoorn
Denswil
Blind
S.de Jong (Serero/25)
Poulsen
Klaassen
De Sa (Andersen/69)
Sigthórsson (Hoesen/81)
Fischer
  Ruiter
Markiet
Derijck
Heerings
v.d.Maarel
Mårtensson
Ayoub
Toornstra
Oar (Mulenga/62)
v.d.Gun
De Ridder (v.Velzen/75)

[PD] Atletico houdt gelijke tred met Barça

Atletico Madrid heeft zondag ook zijn achtste wedstrijd van het seizoen gewonnen. In eigen huis werd Celta de Vigo met 2-1 verslagen. Diego Costa scoorde in de 42e en de 62e minuut, Nolito deed in de 71e minuut iets terug namens de bezoekers uit Galicië.

Door de zege blijft Atletico dit seizoen nog zonder puntenverlies. Net als Barcelona heeft de ploeg 24 punten uit acht duels. Barça heeft echter een beter doelsaldo. Real Madrid is met negentien punten derde. Celta staat op de zestiende positie. Die ploeg sprokkelde pas zes punten bijeen, maar staat op doelsaldo boven de degradatiestreep.

Zoektocht slachtoffers scheepsramp hervat

De zoektocht naar slachtoffers van de ramp met een boot vol immigranten bij het Italiaanse eiland Lampedusa is zondag hervat. Volgens Leonardo Ricci van de Italiaanse politie zijn duikers zondagochtend weer op zoek gegaan naar lichamen bij het scheepswrak. De zoekactie gaat door 'zolang de zee kalm is en er licht is'.

De zoektocht lag de afgelopen twee dagen stil vanwege slechte weersomstandigheden. Duikers konden vanwege de ruwe zee het scheepswrak niet bereiken. Of de lichamen nog steeds op dezelfde plek liggen is niet duidelijk. Het is mogelijk dat ze door de stroming zijn meegevoerd.

Het schip maakte donderdag water en vloog in brand toen de opvarenden andere schepen met vuur wilden waarschuwen. De boot kapseisde en alle naar schatting vijfhonderd schepelingen raakten te water. Er worden nog 250 mensen vermist. Tot dusverre zijn 111 lichamen geborgen. Van de vijfhonderd vluchtelingen overleefden 155 mensen de ramp.


Volgens overlevenden veroorzaakte de kapitein de scheepsbrand (Al Jazeera)

'UEFA maakt van EK een alternatief WK'

Het Europees kampioenschap voetbal wordt mogelijk omgetoverd tot een alternatief WK. Er worden plannen besproken om landen als Argentinië, Brazilië, Mexico en eventueel zelfs Japan uit te nodigen op het EK in 2020. Deze plannen worden besproken door adviseurs die dicht bij UEFA-voorzitter Michel Platini staan. Dit meldt de Independent.

Een adviseur zegt: "De plannen zitten in de beginfase, maar in Zuid-Amerika nodigen ze al decennia teams uit voor de Copa America. Waarom zou het in Europa niet kunnen?" Sinds 1993 worden Mexico, Verenigde Staten en Costa Rica regelmatig uitgenodigd voor de Copa America. Deze plannen zijn een volgende scheur in de relatie tussen Platini en FIFA-voorzitter Sepp Blatter. 

Het EK groeit in 2016 al door naar 24 landen. Dit zijn acht landen extra ten opzichte van de laatste editie in Polen en Oekraïne. Insiders zeggen dat de FIFA deze plannen zien als een grote bedreiging voor het echte WK. Het wereldkampioenschap is voor de FIFA hun grootste inkomstenbron. 

Dat deze plannen nu openlijk worden besproken heeft ook met de kloof tussen de FIFA en Europa te maken. De adviseur meldt dat binnen de FIFA plannen zijn om de invloed van Europa te beperken. Europa heeft dertien van de 32 WK-plekken in handen en leveren acht van de 24 leden van het dagelijks bestuur. Daar staat tegenover dat de UEFA niet blij met hoe de FIFA het WK2022 aan Qatar heeft toegewezen.  

Het EK in 2020 heeft al een bijzondere opzet omdat het EK in dertien steden door heel Europa gehouden gaat worden in plaats van in één of twee landen. 32 landen hebben interesse getoond om een speelstad te leveren. Amsterdam is één van de 32 mogelijke speelsteden. 

Rus overtuigend naar zege Vallduxo

Arantxa Rus heeft met overmacht het ITF-toernooi in Vallduxo gewonnen. De Monsterse was in de eindstrijd van het Spaanse graveltoernooi met tweemaal 6-1 de Française Alizé Lim de baas. Met haar 175e plaats stond Lim 42 posities hoger op de ranglijst dan Rus.

Al in de openingsgame brak Rus haar opponente en op 3-1 en 5-1 volgden nieuwe breaks. Het tweede bedrijf ging drie games lang gelijk op waarna Rus de laatste vier games op haar naam schreef.

Op weg naar de finale liet Rus zien in vorm te zijn. Twee tegenstanders kregen geen game van haar. Alleen in de halve eindstrijd verloor ze een set.

Saboteurs nucleaire installaties Iran gepakt

Vier mensen zijn aangehouden in Iran wegens sabotage van nucleaire installaties. De vier werden al enige tijd in de gaten gehouden en zijn op heterdaad betrapt, maakte het hoofd van de Iraanse atoomenergieorganisatie Ali Akbar Salehi zondag bekend. Ze zijn er niet in geslaagd hun plan uit te voeren, aldus Salehi.

Hij gaf verder geen bijzonderheden over de zaak. Er zijn sinds 2007 vijf Iraanse nucleaire wetenschappers vermoord. De Iraanse regering houdt de Israëlische geheime dienst Mossad verantwoordelijk voor de serie moorden. Israël behoort tot de felste critici van het Iraanse nucleaire programma dat uit zou zijn op kernwapens. Iran ontkent al decennia nucleaire wapens te willen.

IMF: 'fragiele groei in Nederland'

Nederland zal ook volgend jaar nauwelijks groei tonen. Het IMF verwacht voor 2014 "fragiele groei, een half procentje", zei IMF-bewindvoerder Menno Snel zondag in televisieprogramma Buitenhof.

Snel merkte wel op dat het IMF zeker lichtpuntjes ziet in Nederland. "De export trekt wat aan en het producenten en consumentenvertrouwen lijken de bodem te hebben bereikt". Ook op de huizenmarkt meende Snel wat verbetering te kunnen zien. "De open huizendag heeft heel veel belangstellenden getrokken".

De werkloosheid is volgens de bewindvoerder, die ook de belangen behartigt van 14 andere landen binnen en buiten de EU, echter zeer zorgelijk. "7,5 procent is voor Nederland echt veel te hoog". Het IMF adviseert Nederland dan ook te focussen op de bestrijding van de werkloosheid en het stimuleren van groei.

IMF:'fragiele groei in Nederland'
IMF:'fragiele groei in Nederland' (Foto: ANP)

Zes 'mannen' slaan vrouw in elkaar

Een vrouw uit IJmuiden is vrijdagavond door zes mannen mishandeld in Haarlem. Dat meldde de politie zondag. De vrouw, die werd achtervolgd na een busritje, was volgens een woordvoerster van de politie bont en blauw en had last van haar heup.

Twee mannen van rond de 25 maakten een opmerking tegen de 20-jarige vrouw in een bus. Er volgde een discussie en toen de vrouw uitstapte, liepen de mannen achter haar aan. Vier andere mannen, die kennelijk bij het tweetal hoorden, blokkeerden bij de Planetenlaan haar de weg.

Met zijn zessen sloten ze vervolgens de vrouw in en schopten haar. Ook toen de vrouw op de grond lag, ging het geweld door. De vrouw wist uiteindelijk te ontsnappen. Er is nog niemand aangehouden.

Pentagon roept ambtenaren terug van verlof

Het Pentagon heeft negentig procent van de 350 duizend ambtenaren van het ministerie teruggeroepen van verlof. De ambtenaren waren met verlof gestuurd in verband met de 'shutdown' van de Amerikaanse overheid.

Het besluit van minister van defensie Chuck Hagel de ambtenaren terug te roepen is genomen op basis van de Pay Our Military Act, een wet die kort voor de shutdown werd aangenomen door het Congres en ondertekend door president Barack Obama. In een verklaring zei Hagel dat de wet niet toestaat dat alle ambtenaren van het Pentagon worden teruggeroepen. De wet zorgt er wel voor dat medewerkers 'die bijdragen aan het moreel, het welbevinden, de bekwaamheid en de paraatheid van militairen' weer aan het werk gaan. Of ambtenaren die een civiele functie bekleden ook weer aan het werk mogen is nog niet bekend.

Hoewel het verlof van het grootste deel van de ambtenaren van het Pentagon van de baan is, zijn de gevolgen van de shutdown nog altijd ernstig, waarschuwde Robert Hale, die toeziet op de financiën van het ministerie. "We hebben het moreel van de burger ernstige schade toegebracht." Hale zei te hopen dat een 'substantieel aantal' ambtenaren maandag weer aan het werk kan.

[MLB] Boston Red Sox nemen voorsprong op Tampa Bay Rays

De Boston Red Sox hebben vannacht opnieuw de Tampa Bay Rays verslagen. De tweede wedstrijd van de serie eindigde in 7-4 voor de Red Sox.

Een dag eerder versloegen de Red Sox de Rays al met 12-2. Zo kregen de Rays in een tijdsbestek van iets meer dan vierentwintig uur negentien runs te verduren. Ditmaal konden ze er zelf ook wat tegenover zetten. Dat was echter niet genoeg om het de Red Sox enigszins moeilijk te maken.

De Red Sox kwamen in de eerste inning al op een 2-0 voorsprong. Het leek daarom al snel af te stevenen op een nieuwe monsterscore, maar dat viel uiteindelijk mee. De Rays deden in de tweede inning namelijk meteen wat terug en scoorden hun eerste run van de wedstrijd. De Red Sox kwamen echter niet meer in de problemen en scoorden vijf runs in vier van de resterende zes innings. Dat bleek teveel te zijn voor de Rays die enkel in de vijfde en de zesde inning nog tot scoren kwamen. Zo leiden de Red Sox als enige team uit de Division Series met 2-0.

Oakland Athletics – Detroit Tigers

De Oakland Athletics hebben de score in hun serie gelijk getrokken door met 1-0 te winnen van de Detroit Tigers. De winnende run werd pas in de laatste inning gelopen.

Dat beide teams aan elkaar gewaagd zijn bleek ook al uit de eerste wedstrijd, toen de score ook laag bleef en de Tigers uiteindelijk met 2-3 wonnen. Zo staan beide teams wat betreft runs en overwinningen precies gelijk in deze serie en zal één van de twee teams het initiatief moeten nemen om de serie in haar voordeel te beslechten.

Griekenland hoopt op groei in 2014

De Griekse regering gaat ondanks de slepende schuldencrisis en de draconische bezuinigingen toch uit van een lichte groei van de economie in 2014. Maandag beginnen in Athene de debatten over de rijksbegroting.

De regering van de centrumrechtse premier Antonis Samaras heeft berekend dat 2014 waarschijnlijk het eerste jaar wordt met een groei van de economie na zes dramatisch magere jaren van recessie. De economie krimpt dit jaar waarschijnlijk nog met 4 procent, maar 2014 moet een groei van 0,6 procent gaan vertonen volgens de regering.

Vernietiging chemische wapens Syrië van start

Er is een begin gemaakt met de vernietiging van het arsenaal chemische wapens van het Syrische regime. Dat heeft een bron bij de Verenigde Naties zondag gezegd. Het gaat om wapens en enkele machines die gebruikt werden voor de productie ervan.

Eerder deze week arriveerden wapeninspecteurs van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Syrië. De inspecteurs hebben opdracht gekregen om voor medio 2014 het Syrische gifgasarsenaal te ontmantelen. Een van de eerste taken is het onklaar maken van de fabrieken, machines en laboratoria waar de chemische wapens worden vervaardigd. Dat karwei moet op 1 november voltooid zijn.

Ter Mors vierde 1.000 meter bij wereldbeker

Jorien ter Mors heeft bij de wereldbeker shorttrack in Seoul een vierde plaats behaalf op de 1.000 meter. De Nederlandse, die na een val van een concurrente de finale wist te bereiken, was niet opgewassen tegen de drie Koreaanse finalisten.

De 17-jarige Shim Suk-hee won, voor Kim Alang en Park Seung-hi. Ter Mors haalde met haar prestatie een olympische kwalificatie binnen. Dit deed ook Yara van Kerkhof, die als achtste eindigde. Het is echter nog niet zeker wie er naar de Spelen gaat, aangezien pas later dit seizoen bekend wordt hoeveel plaatsen Nederland veroverd op de diverse afstanden.

[NHL] St. Louis Blues winnen fors van de Florida Panthers

Vannacht hebben de St. Louis Blues de Florida Panthers flink het nakijken gegeven. In het Scottrade Center in St. Louis werd het liefst 7-0 voor de Blues. 

De eerste goal van de wedstrijd werd gescoord in een powerplay. De laatste tien seconden van de powerplay waren al ingegaan toen de Blues nog één laatste aanval inzetten. De aanval was uitermate vloeiend en ging over vier schijven voordat Brenden Morrow de 250ste goal uit zijn carrière kon intikken. 

De score liep pas echt uit in de tweede periode. Vladimir Tarasenko, Jaden Schwartz en Derek Roy scoorden allemaal een goal. De Blues kregen vervolgens nog een penalty mee, toen Alexander Steen onderuit werd gehaald terwijl hij 1-op-1 met de goalie Tim Thomas kwam. Hij zette Thomas tijdens de penalty met een lichaamsschijnbeweging knap op het verkeerde been en tikte met zijn backhand de 5-0 binnen.

In de derde periode kwam de eindscore al snel op het bord, nadat Ryan Reaves en Patrick Berglund binnen vijf minuten allebei scoorden. Door deze overwinning pakken de St. Louis Blues in het nog prille seizoen de leiding, op basis van doelsaldo.

Overige uitslagen:

Thuis Uit Score
Boston Bruins Detroit Red Wings 4 - 1
New York Islanders Columbus Blue Jackets 2 - 3 (na penalties)
Pittsburgh Penguins Buffalo Sabres 4 - 1
Toronto Maple Leafs Ottawa Senators 5 - 4 (na penalties)
Montreal Canadiens Philadelphia Flyers 4 - 1
Chicago Blackhawks Tampa Bay Lightning 2 - 3 (na penalties)
Dallas Stars Washington Capitals 2 - 1
Minnesota Wild Anaheim Ducks 3 - 4 (na overtime)
Vancouver Canucks Edmonton Oilers 6 - 2
San Jose Sharks Phoenix Coyotes 4 - 1

Higler staat achter twee rode kaarten

Dennis Higler eiste zaterdagavond de hoofdrol voor zich op in het competitieduel tussen Roda JC Kerkrade en PEC Zwolle. De arbiter trok tweemaal de rode prent.

Beide incidenten werden na afloop fel bediscussieerd. Al in de eerste helft mocht Roly Bonevacia de kleedkamer opzoeken, nadat hij de doorgebroken Darryl Lachman licht aantikte. "Ik zie Lachman opkomen en dan is er contact. Maar waar ik voor fluit is het laatste moment waarbij je ziet dat het linkerbeen van Bonevacia Lachman raakt, waardoor hij ten val komt", vertelt hij voor de camera van de NOS.

De tweede rode kaart viel in de slotfase van de wedstrijd. Op het oog ging Frank Demouge een normaal kopduel aan, maar volgens Higler was het een elleboogstoot. "Naar mijn mening gaat Demouge heel nadrukkelijk met zijn arm naar achter, waardoor hij zijn arm als wapen gebruikt."

Higler moest de wedstrijd zelfs staken. "Het was een lastige wedstrijd. Het is een goede wedstrijd om van te leren. Helaas werd er het één en ander vanaf de tribune gegooid, waardoor ik een afkoelingsperiode inlaste", sluit hij af.

Djokovic prolongeert titel in Beijing

Novak Djokovic heeft net als vorig jaar de titel gewonnen in Beijing. De Serviër won zondag met 6-3 en 6-4 van Rafael Nadal. De Spanjaard lost door het bereiken van de eindstrijd maandag wel Djokovic af als nummer één van de wereld. De nederlaag van Nadal was pas de vierde van dit jaar. Daar staan 65 winstpartijen en tien toernooizeges tegenover.

Djokovic had in de eerste set aan een enkele break voldoende. Vroeg in de tweede set verschalkte hij Nadal andermaal. De Spanjaard kreeg gaandeweg het tweede bedrijf meer grip op de rally's, maar Djokovic kwam niet in de problemen. De titel van de Serviër is zijn vierde in de Chinese hoofdstad. Eerder won hij er in 2009, 2010 en 2012.

All Blacks opnieuw winnaar Rugby Championship

Nieuw Zeeland heeft voor het tweede jaar op rij het prestigieuze The Rugby Championship op zijn naam geschreven. De All Blacks wisten in hun eigen Ellis Park het onderlinge duel met concurrent Zuid-Afrika te winnen waarmee de regerend wereldkampioen de eindzege veilig stelde.

De Springbokke kwamen nog wel op een 15-7 voorsprong in het duel via twee tries van Bryan Habana, maar nog voor rust stonden de Nieuw-Zeelanders voor met 21-15 door twee tries van Liam Messam. Na rust wisten ze de voorsprong te consolideren en werd er uiteindelijk een 38-27 zege behaald.

In de andere partij wist Australië een ruime zege te boeken op Argentinië. De Wallabies wonnen met 54-17 en verwezen de Puma's daarmee definitief naar de laatste plaats.

Moslimextremisten doden kinderen

Bij aanslagen op een school en een politiebureau in het dorp Qabak, in het noorden van Irak, zijn zondag zeker tien mensen om het leven gekomen. De meeste slachtoffers waren kinderen. Dat heeft de burgemeester van Tal Afar, een dorp in de buurt van Qabak, gezegd.

De aanslag werd zondagochtend uitgevoerd met twee bomauto's. Bij de aanslag op de school kwamen acht kinderen om het leven. Het schoolgebouw stortte deels in en gevreesd wordt dat er nog slachtoffers onder het puin liggen. Bij de aanslag op het politiebureau vonden twee agenten de dood. In totaal liepen zeker zeventig mensen verwondingen op.

Irak heeft te maken met de ernstigste geweldsgolf van de afgelopen vijf jaar.

WK-zilver Nederlandse boogschutters

Bij het WK boogschieten in het Turkse Belek hebben de Nederlandse mannen het zilver gepakt op het onderdeel recurve. In de finale waren de Nederlanders niet opgewassen tegen het favoriete Amerikaanse team.

Sjef van den Berg, Rick van der Ven en Rick van den Oever, het elfde team op de wereldranglijst, wisten zich eerder verrassend te plaatsen voor de finale door onder meer Maleisïe en regerend wereldkampioen Zuid-Korea uit te schakelen. Tegen het favoriete Amerika wisten de Nederlanders echter niet nog een keer te verrassen. In het begin konden de Amerikanen de foutjes van Nederland nog niet afstraffen, later in de wedstrijd werd echter duidelijk dat Amerika simpelweg beter was. Met een score van 214-210 moest Nederland genoegen nemen met het zilver.

Voor Nederland is het de derde medaille op het WK, nadat Mike Schloesser eerder als eerste Nederlander de wereldtitel veroverde op het niet-olympische onderdeel compound. Het vrouwenteam wist met de compoundboog zilver te pakken. Sinds het eerste WK in 1931 heeft Nederland nu acht medailles gehaald op wereldkampioenschappen.

Politiepaniek om spelende jongetjes

Twee jongens hebben zaterdagavond onbedoeld voor opschudding gezorgd in een wijk in Groningen. De tieners van 13 en 14 jaar speelden soldaatje, compleet in camouflagepak en namaakwapens, zo meldt de politie.

Bewoners van de wijk Lewenborg hadden de politie gebeld dat er twee mannen met geweren in de omgeving van de Dukdalf renden. Agenten zagen de twee even later lopen en riepen extra ondersteuning op. Ook werd het verkeer stilgelegd.

Bij nader inzien ging het echter om twee knapen die aan het spelen waren. Ze zijn na een goed gesprek bij hun ouders afgezet. Hun 'wapens' zijn in beslag genomen.

Gudelj ziet NAC belangrijke punten pakken

Nebojsa Gudelj is met NAC Breda de weg omhoog ingeslagen. De Brabanders staan momenteel in het linker rijtje. Het won zaterdagavond met 2-1 van Heracles. Na afloop van de wedstrijd geeft Gudelj voor de camera van Foxsports aan dat de overwinning erg belangrijk is.

"Het team krijgt meer zelfvertrouwen. Het was een goede teamprestatie. Vanavond konden we goede zaken doen, en dat hebben we gedaan", aldus Gudelj. "We begonnen goed, maar daarna kenden we een minder goede fase. Uiteindelijk hebben we het goed gedaan. Met het publiek erachter hebben we terecht gewonnen. De wissels hielpen daarbij", gaat hij verder.

"Het gaat steeds beter. We hebben een minder goed begin van de competitie gehad en het team krijgt steeds meer zelfvertrouwen."

Japan wil hulp bij Fukushima

De Japanse regering staat open voor hulp van buitenaf om de lekkages bij de kerncentrale Fukushima Dai-ichi te bestrijden. Dat heeft de Japanse premier Shinzo Abe zondag gezegd. Abe houdt vol dat de lekkages van radioactief koelwater bij de centrale onder controle zijn, maar veel Japanners denken dat Abe de problemen bagatelliseert.

Na de aardbeving en tsunami van maart 2011 waren enorme hoeveelheden water nodig om de reactoren en de brandstofstaven in de door het natuurgeweld zwaar beschadigd geraakte Fukushima-centrale te koelen. Er lekt nog altijd geregeld radioactief water weg in de Stille Oceaan en veel mensen maken zich grote zorgen over de stabiliteit van de centrale.

Krol heeft spijt

De vrijdag opgestapte 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol heeft spijt van de gang van zaken rondom de pensioenkwestie bij de Gay Krant. Dat zei Krol zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag. "Ik heb er spijt van hoe het gegaan is, maar ik heb gedaan wat ik kon", zo zei hij.

Krol trad vrijdagochtend terug naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant waarin stond dat hij jarenlang had verzuimd pensioenpremies voor zijn personeel af te dragen. De voormalig directeur van de Gay Krant, die de financiën door een externe accountant liet doen, werd naar eigen zeggen te laat ingelicht. Hoewel Krol anderen niet de schuld in de schoenen wil schuiven, had hij dergelijke berichten nooit onder ogen gezien. Zo had zijn secretaresse brieven van de pensioenverzekeraar 'weggemoffeld'.

"Berichten dat het fout zat, hebben mij nooit bereikt", aldus Krol. Hij had anders veel eerder ingegrepen. "Zodra ik het wist, zijn we met zijn allen rond de tafel gegaan." Daarna werd op papier gezet dat de werknemers over die periode geen aanspraak zouden maken op pensioen. Krol deed dat op advies van zijn accountant. Hij herhaalde dat hij er destijds weinig verstand van had. "Dit waren de adviezen die we kregen. De mensen waren het er mee eens."

Krol denkt te weten welke medewerker van de Gay Krant de kwestie heeft gelekt naar de media. "Hij was de enige die onder protest akkoord ging", aldus Krol. Hij neemt het de klokkenluider niet kwalijk. "Ik zou me in zijn situatie precies hetzelfde hebben gevoeld."

De 63-jarige politicus wilde verder nog niet zeggen of dit zijn definitieve afscheid in de politiek is. "Ik weet het nog niet. Ik kan m'n mond niet houden, maar voor nu vind ik dat ik m'n geloofwaardigheid kwijt ben."

50Plus hard onderuit in peiling

Het opstappen van 50Plus-fractievoorzitter Henk Krol heeft de ouderenpartij een flink verlies opgeleverd in de peiling van Maurice de Hond. Het zetelaantal van 50Plus is in een week tijd gehalveerd naar vijf. Hoewel dat er nog altijd drie meer zijn dan bij de verkiezingen, zijn het er nu dertien minder dan op het hoogtepunt van een halfjaar geleden.

Het grootste deel van de weggelopen kiezers dat vorige week nog wel achter 50Plus stond, geeft nu aan geen idee te hebben waarop te stemmen. Wel geeft nog zo'n 26 procent van alle ondervraagden aan dat de partij nog een optie is.

De meeste kiezers, zo'n 81 procent, vinden het terecht dat Krol is afgetreden. Een meerderheid van 54 procent stelt wel dat hij de belangen van 50-plussers goed heeft vertegenwoordigd in de Kamer. Meer dan een derde van de ondervraagden ziet na het vertrek van Krol geen toekomst meer voor 50Plus. Volgens 39 procent van de kiezers kan de partij beter opgeheven worden.

Door het forse verlies van 50Plus winnen PvdA, PVV en SP een zetel. Het CDA krijgt er twee bij en staat nu op negentien zetels. Het is daarmee voor het eerst sinds maart 2010 weer groter dan de VVD. De grootste partij in de peiling is nog altijd de PVV met 34 zetels. Coalitiepartijen VVD en PvdA staan op respectievelijk achttien en elf zetels, vijftig minder dan nu in de Kamer.

Hoewel het kabinet op weinig steun kan rekenen, denken de meeste kiezers (46 procent) wel dat VVD en PvdA erin slagen een deal te maken met de oppositie. Overigens hoopt 48 procent dat de onderhandelingen met D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP mislukken. De meeste ondervraagden (43 procent) zien een akkoord met D66 het meest zitten, SGP is met 21 procent het minst populair.

VVD en PvdA praten maandagmiddag verder met de overgebleven oppositiepartijen over steun aan de begroting voor volgend jaar. Het CDA en 50Plus trokken zich donderdag terug van de onderhandelingstafel.

[F1] Uitslag Grand Prix van Zuid-Korea

Sebastian Vettel heeft ook de Grand Prix van Zuid-Korea op zijn naam geschreven. De kampioenschapsleider had na een incidentrijke race een gemakkelijke voorsprong op Lotus-coureurs Kimi Räikkönen en Romain Grosjean. Giedo van der Garde werd achter teamgenoot Charles Pic vijftiende.

Vettel mocht de race op het Yeongam-circuit van poleposition vertrekken en vanaf die plaats kwam de zege van de Red Bull-coureur geen moment meer in gevaar. Achter hem gebeurde echter genoeg. Zo kwamen in de eerste ronde de Ferrari-coureurs Fernando Alonso en Felipe Massa met elkaar in botsing, nadat Massa gespind was. Laatstgenoemde kwam er het slechtst vanaf en viel terug naar de voorlaatste positie. Beter verging het Williams-rijder Pastor Maldonado die zich al snel op de negende positie terugvond, wel geholpen doordat enkele coureurs een nieuwe voorvleugel moesten halen. De Venezolaan zou later echter terugvallen tot buiten de punten.

In de beginfase van de race waren enkele interessante namen in de top tien te vinden, zo lag Nico Hülkenberg achter Vettel, Grosjean, Lewis Hamilton en Nico Rosberg vijfde, voor Alonso, Räikkönen, Daniel Ricciardo, Mark Webber en Sergio Perez. Van der Garde kreeg een drive-through nadat hij Marussia-coureur Jules Bianchi buiten de baan had gedwongen. Force India-coureur Paul di Resta mocht zich de eerste uitvaller van de dag noemen, nadat de Schot zich na 22 ronden in de bandenstapels boorde. Hij zou niet de enige uitvaller zijn.

Voor Rosberg was het halverwege de race schrikken toen bij een inhaalactie op Hamilton plots de neus van zijn Mercedes afbrak. De Duitser kon met moeite de pits bereiken, maar wist nog wel in de punten te eindigen. Dat lukte ook Perez die vlak na het incident van Rosberg een safety car veroorzaakte toen zijn rechter voorband het begaf en het rubber midden op de baan terecht kwam. Het zorgde ervoor dat veel coureurs hun tweede en laatste stop konden maken. Bij Ricciardo was deze stop bijzonder, omdat er een duif uit de sidepot van zijn Toro Rosso gehaald moest worden.

Vlak nadat de safety car weer naar binnen ging kon deze weer naar buiten komen. Force India-coureur Adrian Sutil was met zijn bolide tegen de Red Bull van Webber geknald, waarna deze in brand vloog. De reden van de neutralisatie bleek niet de brand te zijn, maar een wagen met marshalls die het circuit op ging om de brand te blussen. Naast Webber werd ook Sutil uiteindelijk uitvaller, maar niet nadat de Duitser nog een drive-through had moeten ondergaan.

Door alle incidenten was het veld danig door elkaar geschud. Na 39 ronden leidde Vettel, voor Räikkönen, Grosjean, Hülkenberg, Hamilton, Alonso, Button, Rosberg, Maldonado en Ricciardo. Het gevecht voor de vierde plaats was in de laatste zestien ronden spannend. Zo zette Alonso meermalen de aanval op Hamilton in, maar de Brit wist het te pareren en ging op zijn beurt in de clinch met Hülkenberg die zijn positie uiteindelijk ook wist te behouden. De eerste zes zouden richting de streep niet meer veranderen. Daarachter moest Button zijn zevende plaats aan Rosberg laten, terwijl Maldonado ver terugviel en Ricciardo zelfs op moest geven. Dit zorgde ervoor dat Massa en Perez nog in de punten eindigden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:43:13.701
2 Kimi Räikkönen Lotus +4.224
3 Romain Grosjean Lotus +4.927
4 Nico Hulkenberg Sauber +24.114
5 Lewis Hamilton Mercedes +25.255
6 Fernando Alonso Ferrari +26.189
7 Nico Rosberg Mercedes +26.698
8 Jenson Button McLaren +32.262
9 Felipe Massa Ferrari +34.390
10 Sergio Perez McLaren +35.155
11 Esteban Gutierrez Sauber +35.990
12 Valtteri Bottas Williams +47.049
13 Pastor Maldonado Williams +50.013
14 Charles Pic Caterham +1:03.578
15 Giedo van der Garde Caterham +1:04.501
16 Jules Bianchi Marussia +1:07.970
17 Max Chilton Marussia +1:12.898
DNF Jean-Eric Vergne Toro Rosso +2 Ronden
DNF Daniel Ricciardo Toro Rosso +3 Ronden
DNF Adrian Sutil Force India +5 Ronden
DNF Mark Webber Red Bull +19 Ronden
DNF Paul di Resta Force India +31 Ronden


Coureursstand

Pos Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 272
2 Fernando Alonso Ferrari 195
3 Kimi Räikkönen Lotus 167
4 Lewis Hamilton Mercedes 161
5 Mark Webber Red Bull 130
6 Nico Rosberg Mercedes 122
7 Felipe Massa Ferrari 89
8 Romain Grosjean Lotus 72
9 Jenson Button McLaren 58
10 Paul di Resta Force India 36
11 Nico Hulkenberg Sauber 31
12 Adrian Sutil Force India 26
13 Sergio Perez McLaren 23
14 Daniel Ricciardo Toro Rosso 18
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 13
16 Pastor Maldonado Williams 1
17 Esteban Gutierrez Sauber 0
18 Valtteri Bottas Williams 0
19 Jules Bianchi Marussia 0
20 Charles Pic Caterham 0
21 Giedo van der Garde Caterham 0
22 Max Chilton Marussia 0


Constructeursstand

Pos Team Punten
1 Red Bull 402
2 Ferrari 284
3 Mercedes 283
4 Lotus 239
5 McLaren 81
6 Force India 62
7 Sauber 31
8 Toro Rosso 31
9 Williams 1
10 Marussia 0
11 Caterham 0

A'damse cafés bestraft om dronken gast

Uitgaan is een hel. Midden in de nacht in een stinkend hok op een kluitje staan met zweterige macho's en overgeparfumeerde lelijkerds en dan naar keihard gedreun luisteren. Gelukkig is er nog alcohol, want goed bezopen houd je het misschien wat langer vol. Maar de politie van 's lands hoofdstad wil daar een stokje voor steken.

Nederland heeft al sinds 1964 het volgende in de Drank- en Horecawet staan: "Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert." Een relikwie uit een eenvoudigere tijd, zul je denken.

Niet volgens de politie Amsterdam. In het kader van de Handhavingsstrategie Drank en Horeca hebben zij ervoor gekozen om de Drank- en Horecawet tot op de letter te volgen. Met andere woorden: café's krijgen mogelijk straf als ze dronkenlappen binnen hebben en dat gaat niet om symbolische boetes.

Cafés hangt een week sluiting boven het hoofd als beschonken gasten aangetroffen worden. Dat is nog maar bij de eerste overtreding. Bij de tweede overtreding zal de sluiting een maand duren. Gaat het café dan nog eens in de 'fout', dan mogen ze nooit meer open.

Wat het doel van de letterlijke interpretatie van de wet is, is onduidelijk. De meeste café's hebben al een beleid waarbij dronken klanten verdere alcohol of zelfs de toegang ontzegd wordt als ze lastig zijn. De beschonkenheid van alle gasten voortdurend in de gaten houden is echter praktisch onmogelijk.

De café-eigenaars voelen zich dan ook flink genaaid: "We zijn vogelvrij verklaard."

Del Potro wint in Tokyo

Juan Martin del Potro heeft zondag het ATP-toernooi van Tokyo gewonnen. De Argentijnse tennisser, als eerste geplaatst in de Japanse hoofdstad, had zijn handen vol aan Milos Raonic, de nummer drie van de plaatsingslijst: 7-6 (5), 7-5.

Voor Del Potro betekent de toernooiwinst in Tokyo zijn derde van het seizoen. Eerder was hij de beste in Rotterdam en Washington, DC. In totaal is het de zestiende toernooizege voor Del Potro. In 2008 stond hij in Tokyo ook in de finale. Toen verloor hij echter van Tomas Berdych.

'Bonus van 10 miljoen is belachelijk'

Bonussen in de financiële sector zouden sterk aan banden moeten worden gelegd. Dat zegt Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank (DNB) in een interview zondag met Nu.nl.

"Bonussen hebben nog wel een nuttige functie. Als het misgaat stijgen je loonkosten minder snel en binnen grenzen kunnen bonussen stimuleren. Maar die idiotie van een bonus van 10 miljoen, daar is geen relatie tussen", zegt Wellink.

Volgens de econoom, nu toezichthouder op de Chinese staatsbank Bank of China, loop je met bonussen altijd het risico dat werknemers alleen handelen vanuit de motivatie die extra beloning binnen te krijgen, en dat is niet in het belang van de onderneming.

Weesperbrug vannacht vervangen

De Weesperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal is zaterdagnacht vervangen. De nieuwe brug is iets breder en ligt bovendien hoger boven het water dan de oude boogbrug uit 1937. Het scheepvaartverkeer heeft zo meer ruimte gekregen.

Het wegverkeer kan vanaf maandagochtend over de nieuwe brug. De constructie, die Driemond met Weesp verbindt, kan volgens Rijkswaterstaat ongeveer tachtig jaar mee.

Het vervangen van de brug is onderdeel van een groter project, waarbij acht stalen boogbruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal, het Lekkanaal en het Boven-IJ worden vernieuwd of gerenoveerd. De werkzaamheden duren naar verwachting nog tot 2016.

Waarschuwing voor mist

Weggebruikers in het zuiden en oosten van het land moeten zondagochtend rekening houden met mist. Plaatselijk kan het zicht minder dan tweehonderd meter zijn, waarschuwt het KNMI en de ANWB.

De mist is naar verwachting aan het begin van de middag overal verdwenen, meldt weeronline.nl. De zon komt dan op steeds meer plaatsen tevoorschijn. In de nacht van zondag op maandag is er opnieuw kans op mist. De ochtendspits kan daardoor zwaarder uitvallen.

FOK!filmblik: Der müde Tod (1921)

Vandaag vinden we in het FOK!filmblik een prachtige film uit het stomme film-tijdperk. Der Müde Tod is een indrukwekkende surrealistische dramafilm, onder regie van de legendarische Fritz Lang.

 Der Mude Tod

Als een jong stelletje overnachten in een klein dorpje verdwijnt de man op mysterieuze wijze. Als de vrouw op zoek gaat naar haar man ontdekt ze een doorgang naar een andere dimensie en heeft een ontmoeting met een zonderlinge figuur die zichzelf voorstelt als de Dood. De Dood is het beu dat hij constant de mensheid moet teisteren met dood en verderf en geeft de jonge vrouw een kans om haar geliefde weer te zien. Hiervoor krijgt ze een drietal verhalen te horen, die elk symbolisch worden weergegeven door brandende kaarsen. Als de jonge vrouw er in slaagt om één van de kaarsen brandende te houden, zal ze haar geliefde terugzien.


Der Müde Tod was een vroege film van de grootmeester die wereldberoemd zou worden met legendarische rolprenten als Metropolis (1927), de Dr. Mabuse-films en de film over de kindermoordenaar M (1931). De latere cultregisseur Luis Buñuel zou na het zien van deze film interesse krijgen voor het filmvak. Ook Alfred Hitchcock was een grote fan van deze stomme film.

Monstertruck doodt 6 mensen

Bij een show van bijzondere vlieg- en voertuigen in de Mexicaanse stad Chihuahua zijn zes mensen om het leven gekomen en bijna 50 gewond geraakt toen een monstertruck op het publiek inreed. De chauffeur van de vrachtauto met wielen met een diameter van 1,5 meter verloor zaterdag kennelijk de controle over het gevaarte toen hij over een rij autowrakken heenreed en belandde in de publiek tribune.

Het ongeluk gebeurde op de 'Extremo Aero Show' in de stad in het noorden van Mexico waar vliegtuigen, grote vrachtauto's, motoren en luchtballons hun kunsten vertoonden.

Veel slachtoffers door dolle monstertruck
Veel slachtoffers door dolle monstertruck (Foto: ANP)

VS doodt leider al-Shabab

Militairen van de Verenigde Staten hebben bij de inval in de Somalische stad Baraawe zaterdag mogelijk een leider van de terreurorganisatie al-Shabab gedood. Dat meldde The New York Times zaterdag aan de hand van Amerikaanse autoriteiten.

De aanval werd gedaan in de kuststad ten zuiden van hoofdstad Mogadishu door de zogeheten Navy Seals. De leider werd gedood tijdens een vuurgevecht. De Seals moesten zich gedwongen terugtrekken, waardoor de dood van de leider niet kon worden bevestigd. Volgens getuigen duurde het vuurgevecht zeker een uur en werd de hulp ingeroepen van helikopters.

Somalische inlichtingendiensten beweren dat het gaat om een leider van Tsjetsjeense nationaliteit. Volgens de diensten is zijn bewaker gedood en is de leider zelf enkel gewond geraakt.

De Verenigde Staten zouden ook een inval hebben gedaan nabij de Libische hoofdstad Tripoli, waarbij de hoge al-Qaeda-leider Anas al-Liby gevangen is genomen. Liby wordt door de Amerikaanse overheid gezocht vanwege verdenking van betrokkenheid bij aanslagen op ambassades van de VS in Kenia en Tanzania in 1998. De FBI loofde een beloning van 5 miljoen dollar uit voor de tip die zou leiden tot zijn arrestatie.

Halle Berry bevallen van zoontje

Halle Berry is zaterdag bevallen van een zoontje. Het jongetje kwam ter wereld in een ziekenhuis in Los Angeles. Het is nog niet bekend welke naam het kind heeft gekregen.

Het is het eerste kind van Berry met haar man Olivier Martinez. De 47-jarige actrice had al een 5-jarige dochter van haar ex Gabriel Aubry. De twee lagen jaren met elkaar in de clinch over de voogdij. Martinez en Berry trouwden afgelopen juli met elkaar.

Berry had niet verwacht ze nog een kind zou krijgen, liet ze in april weten. Ze noemde het destijds 'de grootste verrassing van haar leven'.

Onbekend schilderij Da Vinci opgedoken

Een onbekend schilderij dat enkele jaren geleden opdook is vrijwel zeker gemaakt door Leonardo da Vinci. Dat schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera. Het gaat om een portret van Isabella d'Este, vermoedelijk gemaakt rond 1500.

Van het portret was al een schets bekend, die in het Louvre in Parijs hangt. Op het schilderij is de vrouw in precies dezelfde pose afgebeeld. Het portret dook drieënhalf jaar geleden op. Het lag al jaren in een kluis in Zwitserland. Het schilderij is afkomstig van een Italiaanse familie, die in het begin van de twintigste eeuw naar Zwitserland trok.

Onderzoek moet nog uitwijzen of enkele elementen uit het schilderij niet zijn gemaakt door leerlingen van Da Vinci.

FARC wil leiders onschendbaar maken

De Colombiaanse rebellenbeweging FARC wil verregaande toezeggingen van de overheid voor de veiligheid van de leiders van de beweging. Die mogen niet in de cel belanden. De vredesonderhandelingen zijn sterk afhankelijk van die eis, liet een woordvoerder zaterdag in Havana weten.

"Het is onaanvaardbaar dat de staat voor eigen rechter speelt. Het legitieme gewapende verzet mag niet eindigen met de leiders achter de tralies", aldus de woordvoerder. Hij zei dat de staat al generaties lang verantwoordelijk is voor de gewelddadige confrontatie met FARC-rebellen.

Donderdag begonnen in Cuba nieuwe vredesonderhandelingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering. De FARC is voor het eerst in 50 jaar bereid de wapens neer te leggen en hun doelen met politieke middelen te bereiken.

FARC wil leiders onschendbaar maken
FARC wil leiders onschendbaar maken (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... Rust

Rust in de tent. Een nieuw en krachtig hogedrukgebied bepaalt ons weer voorlopig. In eerste instantie leek het erop dat het tot de laatste week van oktober droog zou blijven, echter gisteren kwamen er wat aanwijzingen binnen voor een heel ander weertype dat we vanaf volgende week moeten gaan krijgen. Ik mag het echt hopen. 

Tot die tijd is het rustig weer met nevel, mist en laaghangende bewolking. In de middag schijnt ook de zon af en toe en het kwik ligt over het algemeen rond de 17 graden. Wind staat er nauwelijks.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Hun

 Een prachtige zonsopkomst boven het hunnebed van Loon. Michiel vertelde er ook bij dat het behoorlijk fris was en dat het aan de grond gevroren had. Verder was er maar een klein beetje bewolking aanwezig. Een heel rustieke foto!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Serie A] AS Roma is ook Inter de baas

AS Roma heeft ook de zevende wedstrijd van het seizoen in de Serie A gewonnen. De ploeg van de Franse trainer Rudi Garcia boekte een opvallend eenvoudige 3-0 uitzege bij Internazionale. Kevin Strootman stond bij Roma in de basis en gaf de assist bij de 0-3 van Alessandro Florenzi.

De hoofdrol in het Giuseppe Meazza was weggelegd voor Francesco Totti. Het 37-jarige clubicoon zette Roma in de achttiende minuut op voorsprong en maakte er negen minuten voor rust uit een penalty 0-2 van. De 0-3 van Florenzi viel ook nog in de eerste helft. Roma kwam zelfs na een rode kaart voor Federico Balzaretti niet in de problemen.

Roma heeft een voorsprong van vijf punten op Napoli en Juventus. Die clubs komen zondag pas in actie.

Povetkin kan Klitschko niet onttronen

Wladimir Klitschko heeft zijn titels in het zwaargewicht met succes verdedigd. De 37-jarige bokser uit Oekraïne won zaterdagavond in Moskou na een unanieme beslissing van de scheidsrechters op punten van zijn Russische uitdager Alexander Povetkin, voor wie het pas zijn eerste nederlaag was als professional.

Klitschko had de hele partij de overhand en sloeg Povetkin in de zevende ronde tot drie keer toe tegen de vlakte. De 34-jarige Rus wilde voor eigen publiek echter van geen opgeven weten en bokste de partij moedig uit. Het bleek echter bij lange na niet genoeg om Klitschko van zijn WBA-, IBF-, WBO- en IBO-titel te beroven.

[PD] Barcelona blijft winnen, Real met schrik vrij

FC Barcelona blijft ook na acht wedstrijden in de Spaanse Primera Division zonder puntverlies. De Catalanen boekten een 4-1 thuiszege op Real Valladolid. Real Madrid had het veel moeilijker om drie punten te pakken. Uit tegen Levante werd door twee goals in de slotminuten een achterstand omgebogen in een 3-2 zege.

Valladolid kwam in Camp Nou na tien minuten brutaal op voorsprong door een goal van Javi Guerra. Amper vijf minuten later trok Alexis Sanchez de stand gelijk, maar pas na rust werd het verschil gemaakt. Xavi, Sanchez en Neymar stelden tussen de vijftigste en zeventigste minuut de overwinning voor Barça veilig.

Real Madrid kwam uit bij Levante tot twee keer toe op achterstand. Na de 2-1 van Nabil el Zhar in de 86e minuut leken de Madrilenen een verloren wedstrijd te spelen, maar Alvaro Morata maakte in de laatste minuut gelijk. Vier minuten in blessuretijd bezorgde Cristiano Ronaldo zijn ploeg zelfs nog de volle buit.

Barcelona staat na acht wedstrijden op 24 punten. Atlético Madrid, dat tot nu toe ook alles heeft gewonnen, kan zondag bij winst op Celta de Vigo langszij komen. Real Madrid staat derde.

Sony-baas: "Niemand heeft wat aan exclusiviteit"

Volgens Sony America-baas Adam Boyes is het wel duidelijk: niemand heeft iets aan console exclusives. Volgens hem is het een manier voor console-makers om op te scheppen, maar verdienen zowel console-makers als developers er niet meer geld mee dan een game multi-platform uitbrengen.

"Right now exclusives are just a way for console makers to brag louder," zegt Boyes. "Nobody gains from exclusivity in perpetuity." Hoewel Boyes erkende dat exclusives een manier zijn om de console beter te laten verkopen, het uiteindelijk niet productief is voor de console-makers en developers. Bovendien wordt een console bij launch regelmatig met verlies verkocht, al helpt het wel om daarmee in een vroeg stadium marktaandeel te winnen.

Tevens vergeleek Boyes de console-makers met autofabrikanten en exclusieve developers met autotuners die het maximale uit het platform weten te persen. Hoewel hij dit een goede analogie vond, vond hij niet dat langdurige exclusiviteit hier bij paste.Wat vindt FOK! hiervan? Vinden jullie het prima als bepaalde titels exclusief zijn, of moet alles op zoveel mogelijk platformen uitgebracht worden?

Babette van Veen dreigt met tieten

Babette van Veen heeft haar kinderen jarenlang gechanteerd. Ze had geen zin om zelf koffie te halen, zo vertelde ze vanavond bij Dit Was Het Nieuws.

Babette 'Linda' van Veen was behoorlijk openhartig. Zo vertelde ze dat haar kinderen, 9 en 13 jaar oud, haar jarenlang koffie hebben geserveerd. Indien ze dit niet wilden, dreigde ze topless in de tuin te gaan liggen.

En niemand wil zijn moeder naakt zien, dus ook de kids van deze milf niet. Overigens wist ze ook te vertellen eens een bod van 25.000 gulden om naakt te poseren te hebben afgeslagen. Ondanks dat het geld meer dan welkom was, stond vaderlief Herman van Veen het niet toe.

Zelf de show van vandaag terugkijken? Dat kan hier

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.