Nederlands schip pikt SyriŽrs op bij SiciliŽ

Een Nederlands schip heeft zondag 172 Syrische vluchtelingen die voor de kust van Sicilië op twee bootjes zaten aan boord genomen. Het schip, de Abis Albufeira, deed dat op verzoek van de Italiaanse kustwacht, meldt een woordvoerder van rederij Abis Shipping maandag.

Het Nederlandse schip werd zondagmiddag gevraagd naar de plek waar de twee bootjes waren te varen. In de loop van de avond, toen de 172 Syrische vluchtelingen aan boord van de Abis Albufeira waren, werd koers gezet naar Sicilië. Daar kwam het schip rond 03.00 uur aan. De vluchtelingen werden vervolgens van boord gehaald en maandagochtend kon het Nederlandse schip de reis hervatten.

Onder de Syrische vluchtelingen bevonden zich veel vrouwen en kinderen. Die werden voor zover dat kon ondergebracht in de hutten van de bemanning. "Voor zoveel mensen hebben we in de hutten eigenlijk geen plek, maar de kapitein kon het niet over zijn hart verkrijgen die vrouwen en kinderen op het dek te laten." Ook zijn de vluchtelingen op het schip voorzien van wat eten en drinken, aldus de zegsman.

Het schip was op weg van Barcelona naar een Turkse kustplaats en had een lading staal aan boord. De actie heeft voor ongeveer een dag vertraging gezorgd. Het schip heeft niet eerder hoeven helpen bij het oppikken van vluchtelingen. Hoe het was gesteld met de twee vaartuigen van de vluchtelingen, weet de woordvoerder niet. De zegsman vermoedt echter dat met het oog op de scheepsramp bij Lampedusa, waar donderdag een schip met ruim vijfhonderd vluchtelingen kapseisde, de Italiaanse kustwacht geen enkel risico wilde nemen.