Toneelgroep doet oproep tegen homohaat

Toneelgroep Amsterdam (TGA) heeft na een voorstelling in Sint Petersburg een oproep gedaan om de zogenaamde 'homowet' te herzien. Ook sprak het toneelgezelschap zich uit over de rechten van journalisten.

TGA treed in de Russische voormalige hoofdstad op in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Het vertoonde stuk is  een bewerking van twee stukken van Anton Tsjechov en is getiteld De Russen. In wezen een soort versmelting van  twee vroege werken van de Russische meester: Ivanov en Platonov. Het stuk handelt over vrijgevochtenheid en rijkdom in combinatie met lusteloosheid en verveling.

In het kader van het stuk, vond de toneelgroep het nodig om na afloop nog even een oproep te doen over de rechten van homoseksuelen en vrijheid van journalistiek. Actrice Halina Reijn, naar eigen zeggen trillend op de benen, vroeg de Russen hun onnodig kwetsende wetten te herzien. De bezoekers reageerden hier erg verschillend op. Een deel van de zaal begon te applaudisseren, een ander deel uitte zijn mening door het geluid van een koe na te bootsen.

Het stuk, dat een duur heeft van zes uur, wordt zaterdag opnieuw opgevoerd.  Ook die avond is het uitverkocht.