Steam Machine duurder dan PlayStation 4

De Steam Machine van gamebedrijf Valve lijkt duurder te worden dan de PlayStation 4 en Xbox One. Verschillende prototypes van de spelcomputer kosten tussen de vijfhonderd en dertienhonderd euro per stuk. De Xbox One moet vijfhonderd euro kosten, terwijl de PlayStation 4 voor vierhonderd euro over de toonbank gaat.

De prototypes van Valve zijn uitgerust met verschillende Intel-processoren, variërend van de i3 tot een i7. Ook tussen de grafische kaarten, een Nvidia Titan een GTX660, zit flink wat verschil. Het zwakste prototype lijkt iets zwakker te zijn dan de Xbox One of PlayStation 4, terwijl de meest krachtige de twee spelcomputers uit het veld slaat.

Opvallend is dat Valve samenwerkt met Nvidia voor de levering van de grafische processoren. Microsoft en Sony hebben beiden gekozen voor deal met Nvidia's concurrent AMD. Details over de samenwerking tussen Valve en Nvidia zijn niet bekend.

Per prototype van de spelcomputer kan de processorkracht en grafische rekenkracht verschillen. De opslagruimte, een terabyte harddiskdrive en een acht gigabyte solidstatedrive, wordt wel in elke versie gelijkgetrokken. Bovendien kunnen gebruikers onderdelen van hun spelcomputer naar eigen wens vervangen.

De Steam Machine is een spelcomputer die door verschillende computerfabrikanten wordt gemaakt in samenspraak met Valve. Elke fabrikant bepaalt volgens Valve zelf de samenstelling en de hoeveelheid beschikbare computers. De prototypes worden op een nog te bepalen moment uitgestuurd aan willekeurige gamers die zich voor de test hebben aangemeld.

Volgens Valve hoeft niet iedereen een Steam Machine te kopen. "Gebruikers met een goede pc zijn wellicht al tevreden met wat ze hebben", schreef het bedrijf vrijdag. Het gamebedrijf gaat zijn eigen besturingssysteem SteamOS op een nader te bepalen moment gratis aanbieden. Daarnaast blijft gamedienst Steam gewoon werken op 'normale' pc's.


Steam Machine duurder dan PlayStation 4