Niet melden vreemde transacties aangepakt

Redactie

Vijf verdachten die ongebruikelijke transacties niet, onjuist of te laat hebben gemeld worden hierover aan de tand gevoeld. Het gaat om een makelaar in Gouda, een meubelzaak in Capelle aan den IJssel en drie goudhandelaren uit Deventer en Rotterdam, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie maandag.

De makelaar wordt ervan verdacht dat hij een transactie waarbij mogelijk sprake was van hypotheekfraude en witwassen niet heeft gemeld. Bij de meubelzaak in Capelle werd voor 250 duizend euro in contanten meubels gekocht, waarna dit niet werd gemeld bij de autoriteiten. De goudhandelaren zouden hebben verzuimd tientallen ongebruikelijke transacties te melden. De vijf worden maandag en dinsdag verhoord.

Bij de rechtbank in Den Haag werden maandag daarnaast verschillende zaken van niet-melders behandeld. Zo werden tegen twee autobedrijven in Houten en Rotterdam boetes van twintig- en dertigduizend euro geëist. Bij de bedrijven zouden contante bedragen van 35 duizend en bijna zeventigduizend euro zijn geaccepteerd. Tegen een botenverkoper werd een boete van dertigduizend euro geëist.

Met het aanpakken van de niet-melders willen het OM en de opsporingsdiensten het naleefgedrag van de regels in de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme verbeteren. "Het niet naleven van de regels werkt ondermijnend en concurrentievervalsend", aldus het OM.