Uitgebalanceerde Giro eerbetoon aan Pantani

De 97e editie van de Ronde van Italië staat deels in het teken van Marco Pantani. Het parcours voert onder meer over de trainingswegen van de in 2004 overleden Italiaanse klimmer. Dat bleek maandag bij de presentatie van het rittenschema in Milaan. De organisatie koos voor een uitgebalanceerd parcours met vijf zware bergritten en acht kansen voor sprinters.

Om Pantani tien jaar na zijn fatale overdosis te herdenken, zijn aankomsten gepland in Oropo en Montecampione. Het 'Olifantje' boekte daar eind jaren negentig grote successen in de Giro.

Zoals eerder onthuld gaat de Giro vrijdag 9 mei van start in Belfast met een individuele tijdrit. Drie dagen later is een extra rustdag ingepland om terug te reizen naar Italië. De organisatie heeft geprobeerd de verplaatsingen tussen de etappeplaatsen op Italiaanse bodem zo kort mogelijk te houden.

De beslissing valt waarschijnlijk op de voorlaatste dag als de Monte Zoncolan moet worden beklommen. In de zestiende etappe zijn de Gavia en de Stelvio de scherprechters. Beide beruchte beklimmingen moesten dit jaar nog worden geschrapt omdat ze wegens sneeuw onbegaanbaar waren.

De rustdagen staan gepland na de derde, negende en vijftiende etappe. De Giro eindigt 1 juni in Triëst.