Vertrekkend Shell-topman heeft spijt van schaliegas

Topman Peter Voser heeft veel spijt van de investeringen van Shell in de grootschalige zoektocht naar schaliegas in de Verenigde Staten. Dat heeft de Zwitser, die over drie maanden terugtreedt, gezegd tegen de Financial Times. Ook de tegenslagen bij het zoeken naar olie voor de kust van Alaska vindt hij een grote teleurstelling.

Het bedrijf investeerde ten minste 24 miljard dollar (17,7 miljard euro) in de zoektocht naar naar nieuwe, onconventionele bronnen van olie en gas in Noord-Amerika. Maar het bedrijf heeft dat geld nog niet terugverdiend. "Het liep niet helemaal zoals gepland", zegt Voser daarover.

In augustus moest het bedrijf 2,1 miljard dollar afschrijven op zijn schaliegasactiviteiten in de VS. Zoals enkele andere spelers kwam Shell pas laat kijken, waardoor het bedrijf volgens sommige investeerders te veel heeft betaald voor de activiteiten.

Voser gaf ook toe dat er problemen waren in Alaska. Shell investeerde bijna vijf miljard dollar in proefboringen, maar heeft nog geen enkele bron in gebruik door problemen met techniek en met toezichthouders.

De Zwiterse topman wees op de problemen met een koepel die moest voorkomen dat olie naar de zeebodem lekte. De koepel raakte vorig jaar beschadigd tijdens een test. "Dat was voor mij persoonlijk een grote teleurstelling", aldus Voser tegen de krant. Shell zag zich door het ongeluk genoodzaakt boringen uit te stellen en Voser zei dat nog steeds niet is besloten of Shell 'in 2014 of 2015 teruggaat naar de wateren bij Alaska'.

Voser staat sinds 2009 aan het roer van Shell. Hij wordt na zijn vertrek volgend jaar opgevolgd door de Nederlander Ben van Beurden.