'Komst kankercentra op losse schroeven'

De komst van vier kankercentra is onzeker doordat zorgverzekeraars weigeren de behandeling te vergoeden die er moet worden gegeven. De verzekeraars hebben twijfels over het effect van de behandelwijze en willen daarom maar met één centrum een contract sluiten, schrijft de Volkskrant maandag.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) is volgens de krant van plan een aantal academische ziekenhuizen nog deze maand een vergunning te geven voor een nieuwe vorm van bestraling. Bij deze protonentherapie wordt een tumor gerichter bestraald, waardoor de gezonde delen van het lichaam minder schade oplopen.

De plannen voor de centra zijn in vergevorderd stadium. Ze moeten gebouwd worden in Amsterdam, Groningen, Maastricht en langs de A13 tussen Delft en Rotterdam. De bouw van de vier centra kost volgens de krant ongeveer 350 miljoen euro. Een behandeling kost enkele tienduizenden euro's per patiënt.

De verzekeraars zien het niet zitten in tijden van 'grootschalige bezuinigingen' een nog onbewezen techniek in te voeren. Medisch adviseur bij Achmea Ben Crul noemt de centra 'de Fyra van de zorg'. "Straks investeren we tientallen miljoenen en staan de centra grotendeels leeg omdat er alweer betere behandelingen zijn", zegt hij in de krant. Ook niet alle artsen staan achter de de therapie.