Pierre Bokma: je moet niet te vroeg een Kalf winnen

dekatophetspek

Volgens acteur Pierre Bokma kan het gevaarlijk zijn voor een acteur om al vroeg in zijn carrière een Gouden Kalf te winnen. "Zo iemand loopt het risico nooit meer aan de bak te komen omdat hij denkt dat het allemaal vanzelf gaat", zegt Bokma voor de camera van Novum Nieuws. Vrijdagavond won hij een Gouden Kalf won voor zijn rol in de miniserie De Prooi. Daarmee heeft hij in totaal vier Kalveren op zijn naam staan.

"Het Gouden Kalf is de belangrijkste filmprijs van Nederland", gaat Bokma verder. "Volgens mij is het beter als je al het een en ander hebt gedaan als acteur voordat je zo'n onderscheiding krijgt. Ik zou prijzen voor beginners zelfs afschaffen."

"Sommige winnaars hebben toch de indruk dat ze er zijn", legt Bokma uit. Volgens hem komen ze zo 'nooit uit de startblokken'. "Na zo'n prijs begint vaak het echte werk pas, want dan moet je bewijzen dat je die prijs waard bent."

Voor de 57-jarige Bokma is een Gouden Kalf echt een aanmoedigingsprijs. "Als je er, zoals ik, wat meer hebt gehad, dan is het een bevestiging dat je de lat telkens iets hoger hebt gelegd. En de lat hebt gehaald. Elke prijs is weer opnieuw een prestatie. Ik word daar dus ook zeker niet blasé van, integendeel."

"Deze avond is natuurlijk fantastisch en ik ga lekker met al mijn vrienden en kennissen feest vieren. Maar ik weet ook dat ik morgen weer gewoon aan het werk moet", zegt Bokma. "Er is geen enkele reden voor mij om op mijn lauweren te rusten."


Pierre Bokma: je moet niet te vroeg een Kalf winnen (Foto: Novum)