Staking bij Grolsch

Medewerkers van de Grolsch-bierbrouwerij in Enschede leggen woensdag voor twee uur hun werk neer uit protest tegen het vastlopen van de cao-onderhandelingen. Dat heeft FNV Bondgenoten maandag bekendgemaakt.

De werknemers accepteren het niet dat de eigenaar van Grolsch, SABMiller, maar driekwart procent structurele loonsverhoging biedt. De medewerkers moeten daarnaast drie vrije dagen (atv) inleveren.

De atv-dagen kunnen werknemers gedeeltelijk terugkrijgen in de vorm van maximaal twee procent loonsverhoging, maar alleen als Grolsch een bepaalde prestatienorm haalt. Hoe de werknemers invloed kunnen uitoefenen op het behalen van die norm is volgens de vakbond echter onduidelijk.

De medewerkers van Grolsch eisen van SABMiller een veel hogere structurele loonsverhoging, gezien de prestaties van afgelopen jaar en de inflatie. Grolsch zag de winst afgelopen jaar met veertien procent stijgen. "Hoewel het management hiervan profiteert via bonussen, krijgen de werknemers een prestatiebeloning uit eigen zak voorgesteld", zegt bestuurder bij FNV Bondgenoten Erik de Vries.

Vorige week werd een ultimatum door de brouwer afgewezen. "Het is onbegrijpelijk dat het bedrijf dit zo uit de hand laat lopen, alleen omdat het moederbedrijf deze bonusstructuur wil. Kennelijk moet de directie tot het gaatje gaan."

De acties woensdag vinden plaats tussen 13.00 en 15.00 uur. De hele brouwerij, inclusief de bottelarij en de verlading, wordt stilgelegd.