Kerry: oppakken terrorist Libië legaal

De arrestatie van Al-Qaida-kopstuk Abu Anas al-Libi in Libië door Amerikaanse elitetroepen was in lijn met de Amerikaanse wet. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zondag gezegd. Klachten over de operatie, van onder meer Libië, zijn volgens Kerry dan ook ongegrond.

Volgens Kerry was Al-Libi een 'wettig doelwit' van het Amerikaanse leger. De Al-Qaida-leider wordt berecht en Kerry benadrukte dat het belangrijk is om niet te 'sympathiseren' met gezochte terroristen. "Ik hoop dat wereldwijd de perceptie is dat mensen die terreurdaden begaan en die op de juiste wijze zijn aangeklaagd weten dat de Verenigde Staten er alles aan doen wat juridisch en anderszins mogelijk is om de wet te handhaven en onze veiligheid te waarborgen", zei Kerry op een persconferentie.

Libië heeft de Verenigde Staten zondag om opheldering gevraagd over de kwestie. Volgens de Libische regering komt de arrestatie van Al-Libi neer op ontvoering. Kerry ontkent dat echter.

De operatie tegen Al-Libi had zaterdag plaats in Tripoli. Al-Libi werd gezocht voor betrokkenheid bij aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998. Daarbij kwamen meer dan 220 mensen om het leven.


Kerry eerder over de acties in Libië en Somalië (beeld: regering VS)