DNB: NL waarschijnlijk uit recessie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal waarschijnlijk uit de recessie geklommen. Dat heeft president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag gezegd. "Het duurt alleen nog anderhalve maand voor we de cijfers hebben om het bewijs te leveren", zei hij.

Knot is "redelijk positief" over de Nederlandse economie. "Ik denk dat heel veel seinen op groen staan", zei hij. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt medio november met economische cijfers over het derde kwartaal. "Het kan bijna niet anders dan dat die cijfers positief zullen zijn", aldus Knot.

Zoals bijna altijd komt het economisch herstel vanuit de export. Knot wees erop dat de voor Nederland relevante exportlanden al in het tweede kwartaal een lichte economische groei vertoonden. Ook de wereldhandel trekt aan.

Een ander positief punt is dat in ieder geval in sommige regio's een einde lijkt te komen aan de daling van de huizenprijzen. "Het is niet in het hele land gelijk, en erg robuust is het allemaal nog niet, maar de eerste indicatie is dat de markt aan het uitbodemen is", zei Knot.

De grootste bedreiging voor het economisch herstel is volgens Knot de politieke situatie. "Het zal toch niet zo zijn dat we het economisch herstel waar we acht kwartalen naar gesmacht hebben, in de waagschaal gaan stellen door politiek onvermogen om datgene te doen wat nodig is om de overheidsfinanciën beheersbaar te houden", zei hij.

Het kabinet praat momenteel met de oppositie over plannen om 6 miljard euro extra te bezuinigen. Knot benadrukte dat die besparingen volgend jaar niet leiden tot een verbetering van de overheidsfinanciën, maar slechts voorkomen dat het begrotingstekort verder oploopt.

DNB: Nederland waarschijnlijk uit recessie
DNB: Nederland waarschijnlijk uit recessie (Foto: ANP)