Pater bestraft om vergeten woorden

De Maarssense pater Harry Huisintveld is bestraft door het bisdom Utrecht omdat hij voor de katholieke kerk belangrijke woorden niet heeft uitgesproken tijdens een eucharistieviering. Daardoor was zijn mis ongeldig. De pater mag een jaar lang geen eucharistie vieren in de parochie Sint Jan de Doper en is ontslagen als lid van het pastorale team, meldt een woordvoerder van het bisdom.

Huisintveld ging op Witte Donderdag, de donderdag voor Goede Vrijdag, voor in een eucharistieviering, waarbij de woorden die Jezus sprak bij het laatste avondmaal worden herhaald. Tijdens de viering had de pater bij het heffen van de hostie de woorden 'dit is mijn lichaam dat voor u gegeven wordt' moeten uitspreken.

Ook bij het heffen van de kelk moeten bepaalde woorden worden gesproken. "Dat is het centrale punt van die hele viering", aldus de zegsman. Behalve dat uit de mis een heel stuk was weggelaten, ontbraken de woorden ook in het misboekje dat was gemaakt.

De zegsman meldt dat hij een soortgelijk incident nog nooit eerder heeft meegemaakt. "Dit is in de katholieke kerk een tamelijk zwaar vergrijp. En je krijgt het ook niet zomaar voor elkaar. Je kan je niet aan voorschriften houden, maar als je je niet aan deze instellingswoorden houdt, is dit de consequentie."

De beslissing over de gevolgen voor de pater is vorige week genomen. In een brief op de website van de parochie roept het bestuur nu echter op protestbrieven te schrijven aan het bisdom. De woordvoerder tekent aan dat de pastoor van de parochie zelf de kwestie bij het bisdom heeft aangekaart.