FIFA wil racismeranglijst maken

Wereldvoetbalbond FIFA is van plan om een ranglijst aan te leggen van racisme en discriminatie in de sport. Zo moet duidelijk worden welke landen te kampen hebben met grote problemen op dat gebied. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse FIFA-lid Tokyo Sexwale maandag gezegd tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties over racisme en voetbal.

De 'racismebarometer' staat centraal in de aanpak van racisme door de FIFA, liet Sexwale weten. "De barometer vertelt de gemeenschap dat het gedrag van je sporters jouw land naar beneden haalt. Ik denk niet dat iemand hier laag op deze barometer wil staan."

Racisme in het voetbal is het laatste jaar duidelijk op de kalender terechtgekomen. Onder meer de zaak van Liverpool-speler Luis Suárez die Patrice Evra van Manchester United voor 'zwarte' uitmaakte en AC Milan-speler Kevin-Prince Boateng die van het veld afliep na spreekkoren kregen veel media-aandacht.

De FIFA stelde daarop een werkgroep in die begin december meer details over de antidiscriminatieplannen bekendmaakt. Begin 2014 wil de wereldvoetbalbond zelf een top over discriminatie en racisme houden.