Haatimam moet aan moskee betalen

De omstreden imam Fawaz Jneid moet de Haagse As Soennah-moskee een schadevergoeding van duizend euro betalen, omdat hij islamitische huwelijken zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk heeft gesloten. Daarmee heeft de inmiddels door de moskee ontslagen imam de stichting As-Soennah in haar eer en goede naam geschaad. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde uitspraak van de rechtbank in Den Haag.

Jneid werd landelijk bekend toen hij enkele weken voor de moord op Theo van Gogh zowel de cineast als politica Ayaan Hirsi Ali vervloekte. Vorig jaar gaf de imam in een interview met Trouw toe dat hij 'een enkele keer' islamitische huwelijken zonder burgerlijk huwelijk had gesloten. Dat zou zijn gebeurd in noodsituaties, bijvoorbeeld bij vluchtelingen die vanwege hun status geen burgerlijk huwelijk konden sluiten en niet wilden zondigen tegen de sharia.

In 2008 hebben het toenmalig bestuur van de stichting en het gemeentebestuur van Den Haag afspraken gemaakt over het verbod op het sluiten van islamitische huwelijken zonder voorafgaand burgerlijk huwelijk. Dit is ook verboden in de Nederlandse wet. Jneid zou van deze afspraken op de hoogte zijn geweest, maar hield zich er toch niet aan.

De stichting stelt er de afgelopen jaren hard aan te hebben gewerkt haar reputatie en die van de moskee te verbeteren. Jneid zou dit beleid hebben gedwarsboomd door controversiële uitspraken te doen, zijn geheimhoudingsplicht te schenden en in de publiciteit beledigende uitspraken te doen over de bestuursleden en de stichting en door illegale islamitische huwelijken te sluiten.

De rechtbank oordeelt dat het feit dat de verstoorde verhouding tussen de imam en de stichting de hoogte van de opgelegde schadevergoeding heeft gematigd. Jneid moet behalve de duizend euro schadevergoeding ook de kosten van het geding betalen.