Brazilië wil eigen handelsverdrag met Europese Unie

Omdat de Zuidelijke Gemeenschappelijke Markt (Mercosur) het niet voor elkaar krijgt een handelsverdrag te sluiten met de Europese Unie, wil Brazilië nu zelf proberen een handelsverdrag te sluiten.

De grootste economie van Latijns-Amerika probeert dit nadat men er samen met Argentinië, Venezuela en Uruguay niet uitkwam. Dit heeft de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken gezegd in een gesprek met de Financial Times.  Het is de bedoeling dat er deze maand nog een voorstel op tafel ligt, schrijft de Frankfurter Allgemeine.

Brazilië heeft belang bij een snelle afhandeling van de onderhandelingen. Vanaf volgend jaar zal het land namelijk in een hogere categorie economieën ingeschaald worden. Dit heeft tot gevolg dat allerlei handelsvoordelen, zoals die tot nu toe genoten werden in de handel met de Europese Unie, verdwijnen. Met dit handelsverdrag zou een slordige 60 miljard euro gemoeid zijn. Volgens de Europese Commissie bestaat de handel met Latijns-Amerika voor 37 procent uit handel met Brazilië.