Dodental Egypte loopt verder op

De Egyptische autoriteiten hebben het dodental als gevolg van het geweld van woensdag bijgesteld naar 638. Eerder op de dag werd nog gesproken van 525 doden. Daarnaast vielen er 4200 gewonden. De Egyptische politie en het leger gingen woensdag over tot de ontruiming van twee tentenkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. De actie liep uit op een bloedbad.

De Moslimbroederschap, waar ook Morsi lid van is, spreekt het dodental van de autoriteiten tegen en zegt dat 2600 mensen het leven hebben gelaten en tienduizend gewond zijn geraakt. Deze aantallen lijken gezien de berichtgeving van lokale media en die van persbureau Associated Press echter wel erg hoog.

In het nieuwe dodental zijn nog niet de lichamen meegeteld van de slachtoffers die in een moskee worden bewaard, aldus een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid. Het gebedshuis, in Nasr City in het oosten van de stad, doet sinds de veldslag van woensdag dienst als mortuarium.

De interim-regering heeft een avondklok ingesteld en de noodtoestand afgekondigd. Desondanks roepen de Moslimbroeders Egyptenaren op vrijdag massaal de straat op te gaan om te protesteren. De Broederschap eist nog altijd dat Morsi, die 3 juli door het leger werd afgezet, opnieuw wordt aangesteld als president.

Veel landen hebben donderdag met afschuw gereageerd op het geweld. De Amerikaanse president Barack Obama zegde een gezamenlijke legeroefening genaamd Operation Bright Star, die in 1980 begon en sinds 1983 elke twee jaar wordt gehouden, af. De oefening, die in 2009 voor het laatst werd gehouden, stond voor volgende maand gepland.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan wil dat de VN-Veiligheidsraad in een spoedzitting bijeenkomt om de situatie in Egypte te bespreken. Hij zei dat de machthebbers in Caïro 'op een eerlijke en transparante wijze' rekenschap moeten afleggen voor het 'bloedbad'.

Ondanks het uitgaansverbod en de noodtoestand kwam het donderdag opnieuw tot gewelddadige confrontaties. In Gizeh werden twee overheidsgebouwen bestormd en in brand gestoken. Ook werden in diverse steden kerken en politiebureaus in brand gestoken.

In de zuidelijke stad Assiut en in el-Arish, in het noorden, probeerden betogers politiebureaus te bestormen. De aanvallen werden afgeslagen, maar zeker zes agenten lieten het leven, aldus bronnen bij de veiligheidsdiensten. In Alexandrië, de tweede stad van het land, openden islamistische betogers en tegenstanders van Morsi het vuur op elkaar. Tientallen mensen raakten gewond.

Het ministerie van binnenlandse zaken maakte donderdag bekend dat de Egyptische ordetroepen toestemming hebben om dodelijk geweld te gebruiken om aanvallen af te slaan op cruciale gebouwen van de politie en de overheid.