VS zeggen legeroefening met Egypte af

De Verenigde Staten zeggen een gezamenlijke legeroefening met de Egyptische krijgsmacht, die gepland stond voor volgende maand, af. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd in zijn eerste reactie op het dodelijke geweld van woensdag in Caïro.

Het gaat om Operation Bright Star, een legeroefening die in 1980 begon en sinds 1983 om de twee jaar wordt gehouden.

Obama zei zich ernstig zorgen te maken over het geweld in Egypte. Het leger ging woensdag over tot de ontruiming van twee tentenkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Volgens de autoriteiten zijn daarbij 525 doden en 3717 gewonden gevallen. De Moslimbroederschap spreekt van meer dan tweeduizend doden.

"We veroordelen het optreden van de interim-regering en de veiligheidsdiensten, we betreuren het geweld tegen burgers en we zijn tegen het afkondigen van de noodtoestand", aldus Obama. Hij condoleerde de nabestaanden van de slachtoffers.

Behalve het afgelasten van Operation Bright Star zei Obama ook dat hij en zijn adviseurs zich nog beraden op verdere stappen. "Het Egyptische volk verdient beter dan dit. De cyclus van geweld moet stoppen. De autoriteiten moeten de universele mensenrechten respecteren en de noodtoestand moet worden ingetrokken."

Obama noemde de machtsovername door het leger, die op 3 juli plaatshad, nog steeds geen coup. Als hij dat wel zou doen zou Amerikaanse wetgeving hem verplichten de jaarlijkse steun aan het Egyptische leger, zo'n miljard euro, stop te zetten. De president zei dat de VS er niet op uit zijn zich te bemoeien met de toekomst van Egypte. "Amerika kan de toekomst van Egypte niet bepalen", aldus Obama. "Dat is aan het Egyptische volk. We kiezen geen partij voor een politieke partij of politicus."