Nederland stopt hulp aan Egypte

De Nederlandse hulp aan de Egyptische overheid wordt opgeschort. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. In het televisieprogramma Nieuwsuur zei minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdagavond dat nu niet op deze manier met deze regering kan worden samengewerkt. Het optreden van het leger noemde de minister 'schandalig en te veroordelen'.

Woensdag kwamen bij de ontruiming van twee tentenkampen van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi in Caïro zeker 638 mensen om het leven. Duizenden mensen raakten gewond.

Timmermans stelt dat de hardliners aan beide kanten nu winnen. De 'gematigde krachten' zitten momenteel in de gevangenis. Ook gaf de minister aan te vrezen dat dit niet het einde is.

Nederland was volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken al bezig met de afbouw van de 'ontwikkelingsrelatie' met Egypte. Naar verwachting geeft Nederland hier dit jaar ongeveer acht miljoen euro uit, bestemd voor de verbetering van onder meer de mensenrechten, goed bestuur water en sanitatie.

Daarnaast is er sinds 2011 geld beschikbaar voor het transitieproces in de Arabische regio. Nederland heeft besloten ook in dit zogenoemde Matra-Zuidprogramma voorlopig niet samen te werken met de Egyptische overheid.

Uit het Matra-Zuidprogramma zijn vooralsnog alleen programma's van niet-gouvernementele organisaties en internationale organisaties zoals de Verenigde Naties betaald, aldus het ministerie. Daarnaast heeft een aantal Egyptische ambtenaren een training gericht op goed bestuur in Nederland gevolgd.

Nederland blijft wel niet-gouvernementele organisaties, die onafhankelijk zijn van de overheid en zich richten op een maatschappelijk belang, en maatschappelijke organisaties steunen. "Die hebben juist nu steun nodig", aldus Buitenlandse Zaken.