CU: Kristallnacht tegen christenen in Egypte
In Egypte heeft een 'Kristallnacht' plaatsgevonden tegen koptische christenen. Dat schrijft Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) donderdag op Twitter. Hij wil maandag in de Tweede Kamer een bijeenkomst organiseren met de Egyptische en koptische gemeenschap over de nieuwe escalatie van het geweld.
"Inderdaad Kristallnacht in Egypte tegen kopten", schrijft Voordewind op Twitter. Hij verwijst daarmee naar de door nazi's georganiseerde aanval gericht tegen joden in Duitsland, die in de nacht van 9 november 1938 plaatsvond. Op massale schaal werden synagogen in brand gestoken, winkels en bedrijven verwoest, huizen, scholen en begraafplaatsen beklad. Bijna honderd joden werden vermoord.
In een telefonische toelichting zegt Voordewind dat hij op Twitter reageerde op iemand die de vergelijking met de Kristallnacht maakte. "Ik zie het meer als bijltjesdag voor de kopten", nuanceert hij. Voordewind vindt het 'triest' om te zien dat de kopten slachtoffer worden van de confrontatie tussen de politie en de Moslimbroeders, waar de christenen zelf geen aandeel in hebben. "Ze zitten niet in het verzet, niet in het leger en toch worden ze het slachtoffer."
Volgens het Kamerlid zijn in Egypte inmiddels 27 christelijke instellingen aangevallen, waaronder zeventien kerken. Bovendien worden de Moslimbroeders gesteund door de Palestijnse beweging Hamas, aldus Voordewind.
De politicus organiseert maandagmiddag een bijeenkomst in de Tweede Kamer met de Egyptische en koptische gemeenschap in Nederland. Voordewind wil ook de Egyptische moslimgemeenschap uitnodigen. "Ik begrijp dat ook onder moslims de meningen heel erg verschillen van wat er in Egypte gebeurt." Voordewind heeft voor deze bijeenkomst ook andere partijen uitgenodigd.
Het Kamerlid wil daarna snel een debat met minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over de situatie in Egypte, mogelijk nog voor het eind van het zomerreces. Hij vindt dat de bewindsman 'proactief' op de situatie moet reageren. Zo moeten de Europese ministers van buitenlandse zaken bijeenkomen om de zaak te bespreken, aldus Voordewind.