Balie voor DigiD geopend op Schiphol

Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen voortaan op Schiphol terecht voor een DigiD. Ook kunnen ze er een paspoort of identiteitskaart aanvragen. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) en burgemeester van Haarlemmermeer Theo Weterings (VVD) openden de balie donderdag.

Voorheen konden Nederlanders in het buitenland geen DigiD aanvragen. Na een aanvraag stuurt DigiD namelijk een persoonlijke activeringscode naar het adres waarop iemand ingeschreven staat in de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens.

Voor Nederlanders in het buitenland werkt DigiD met inlogcodes via sms. Daarom moeten aanvragers wel hun mobiele telefoon meenemen naar de luchthaven. De balie is zeven dagen per week open. Omdat de balie valt onder de gemeente Haarlemmermeer, kunnen ook inwoners van die gemeente er terecht voor identiteitspapieren.

De balie is onderdeel van een proef waaraan ook de gemeenten Enschede, Maastricht, Echt-Susteren en Den Haag meedoen. Volgende maand krijgt ook het Nederlands consulaat in Antwerpen een balie.

Veel overheidsdiensten zijn via internet te gebruiken met DigiD, het identificatiesysteem van de overheid. Volgens het ministerie is dat juist vanuit het buitenland handig.