VS manen Irak stroom wapens naar Syrië te stoppen

Irak moet meer doen om te beletten dat wapens uit en naar Syrië worden vervoerd. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zijn Iraakse ambtgenoot donderdag te verstaan gegeven.

Sinds Kerry Bagdad in maart bezocht heeft Irak volgens hem vooruitgang geboekt. Maar er moeten nog 'erg belangrijke' vorderingen worden gemaakt voordat Irak niet langer een doorvoerhaven voor wapens kan worden genoemd.

De Verenigde Staten vermoeden dat de Iraanse regering haar bondgenoot Syrië vliegtuigladingen wapens stuurt. De regering in Bagdad, wier luchtruim de Iraanse vluchten doorkruisen, heeft al meermalen beloofd een stokje te steken voor de wapentransporten naar het door een burgeroorlog verscheurde buurland. De vliegtuigen die zij wel doorgang gunt zouden slechts hulpgoederen vervoeren. Volgens Washington kan Bagdad echter wel wat meer ijver aan de dag leggen.

Kerry wees erop dat het ook in het belang van Irak is dat Syrië niet nog verder afglijdt. De wapens zouden ook de omgekeerde weg afleggen. Ook de veiligheid in Irak, dat de laatste weken weer geteisterd wordt door bloedige aanslagen, komt dan verder in gevaar.