Meer 55-plussers aan het werk

De arbeidsparticipatie van ouderen is de laatste twintig jaar meer dan verdubbeld. Het aantal 55-plussers dat werkt is weer bijna op het niveau van dat uit de jaren zestig. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde Kennisverslag van uitkeringsinstantie UWV.

Eind jaren zestig lag de arbeidsparticipatie nog op 56 procent. In twintig jaar tijd werd dit meer dan gehalveerd tot 25 procent in 1991. Inmiddels ligt de arbeidsparticipatie weer op ruim 53 procent. Deze afname werd onder meer veroorzaakt door regelingen zoals de vut en een ontmoedigingsbeleid van de overheid om zo de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Het plaatsmaken van ouderen ten gunste van jongeren werd ook door werkgevers en werknemers als 'nobel' beleid gezien.

Dat nu weer meer ouderen werken komt door de toenemende vraag naar personeel toen de economie halverwege de jaren tachtig weer begon te groeien. Daarnaast is het gestegen opleidingsniveau de belangrijkste verklaring. Naarmate mensen hoger zijn opgeleid, werken ze langer door.

Doordat 55-plussers langer doorwerken, doen ze ook vaker een beroep op uitkeringsregelingen zoals de ww. "Dit betekent dat UWV in toenemende mate te maken krijgt met oudere langdurig werklozen die een lastige arbeidsmarktpositie hebben", aldus het verslag.