NS wist vooraf van problemen Fyra

De Nederlandse Spoorwegen wisten voordat de Fyra in gebruik werd genomen al van de problemen met de hogesnelheidstrein. Medewerkers van de NS hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat de zogeheten V250-trein nog niet klaar was om te worden ingezet, meldt de NOS donderdag op basis van gesprekken met direct betrokkenen.

Uit gegevens van testritten die met de Fyra werden gemaakt bleek dat er al van alles mis was. Zo haperde de communicatie en raakten accu's oververhit, blijkt uit documenten die de omroep met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur heeft gekregen. Onveilige situaties hebben zich niet voorgedaan, omdat het veiligheidssysteem van de trein steeds ingreep.

Dat zich problemen voordeden was niet het probleem, omdat testritten zijn bedoeld om die boven water te krijgen. Maar er ontstond frustratie toen bleek dat de Italiaanse treinenbouwer Ansaldobreda er niets aan wilde doen. "Op papier voldeden de treinen aan alle voorschriften. Volgens de Italianen waren de treinen dus in orde en konden ze in gebruik worden genomen. Ze wisten natuurlijk ook dat aanpassingen hun geld zou gaan kosten", aldus een betrokkene tegen de NOS.

Verschillende technici hebben volgens de NOS de NS gewaarschuwd dat de Fyra nog niet klaar was voor gebruik. "Wij hebben gezegd, doe dit nu niet, want dit gaat niet werken. De trein moet nu nog niet in de dienstregeling, het is nog te vroeg. Maar er werd niet naar geluisterd. Er zat politieke druk achter, we moesten en zouden gaan rijden."

Eerder op de dag werd bekend dat de NS in januari nog een brief stuurde aan Ansaldobreda waarin werd bevestigd dat het spoorbedrijf de resterende Fyra-treinen zou afnemen. De NS liet in een reactie weten dat deze brief werd verstuurd voordat een incident plaatsvond dat de aanleiding was om de trein uit de dienstregeling te nemen. Van een daadwerkelijke afname is nooit sprake geweest, aldus het spoorbedrijf.

De NS besloot in juni om de stekker definitief uit de Fyra te trekken. Het spoorbedrijf is daarover inmiddels in juridische procedures verzeild met Ansaldobreda. Het debacle met de trein was voor de Tweede Kamer reden om een parlementaire enquête te starten.