Atlete Isinbayeva steunt antihomowet

Yelena Isinbayeva heeft zich donderdag in felle bewoordingen achter de omstreden antihomowet in Rusland geschaard. Volgens de polsstokhoogspringlegende zijn de Russen 'normale, standaard mensen' en is in haar land geen plaats voor homoseksualiteit. "Hier leven mannen gewoon met vrouwen, en vrouwen met mannen."

De 31-jarige Isinbayeva, die dinsdag voor eigen publiek in Moskou haar derde wereldtitel veroverde, veroordeelde een actie van twee Zweedse collega's. Emma Green Tregaro en Moa Hjelmer kwamen eerder donderdag uit onvrede over de antihomowet in actie met hun nagels gelakt in de kleuren van de regenboogvlag. Isinbayeva kon de humor van de ludieke actie niet inzien en sprak van 'een gebrek aan respect'.

"Het is onrespectvol voor onze burgers, omdat wij Russen zijn. Misschien verschillen we van andere Europeanen en andere mensen uit verschillende landen", zegt ze. "Maar wij hebben hier onze thuisbasis en iedereen moet dat respecteren. Als wij naar andere landen gaan, proberen wij hun regels te volgen."

De onlangs door president Vladimir Putin getekende wet, die 'homoseksuele propaganda' strafbaar stelt, heeft onder meer in de sportwereld veel stof doen opwaaien. Het IOC wil de garantie dat de regels volgend jaar tijdens de Olympische Winterspelen van Sochi niet zullen worden toegepast. Er gaan zelfs geluiden op om de Spelen te boycotten.

Isinbayeva schaarde zich volmondig achter Putin en veroordeelde homoseksualiteit. "We hebben nog nooit van deze problemen in Rusland gehad en we willen ze in de toekomst ook niet hebben." Isinbayeva, die te boek staat als de beste polsstokhoogspringster aller tijden, geniet in Rusland grote populariteit. Ze won zeven grote internationale prijzen, waaronder twee olympische titels, en verbeterde liefst 28 keer het wereldrecord.