Teruggevonden schilderijen zijn echt

De twee kunstwerken die een man woensdagavond bij de Amsterdamse politie afleverde, zijn inderdaad uit een museum in Venlo gestolen werken van de hand van Jan Schoonhoven. Een expert heeft dat vastgesteld, heeft een politiewoordvoerder donderdag gezegd tegen de Limburgse omroep L1.

De man die de kunstwerken woensdagavond afleverde, is aangehouden op verdenking van betrokkenheid van de kunstroof in het Museum van Bommel van Dam in Venlo in maart. Daarbij werden drie werken van Jan Schoonhoven en een schilderij van Tomas Rajlic meegenomen met een gezamenlijke waarde van ruim 1 miljoen.

In een geluidsfragment op de site van L1 vertelt de politiewoordvoerder dat een derde werk dat de politie in samenwerking met medewerkers van een veilinghuis eerder op het spoor kwam, nog bij het veilinghuis ligt. Dat werk, ook van de hand van Jan Schoonhoven, wordt zo snel mogelijk onder beheer van de politie gebracht.

Het vierde kunstwerk is nog niet boven water, maar de drie werken die nu wel zijn opgespoord, waren de meest kostbare, aldus de politiewoordvoerder. "We zijn blij dat die in ieder geval terecht zijn."