Bestel nu en ontvang de One in 2019

Laatst schreef ik een blog over dat we met zijn allen niet zo moeten zeiken op de Xbox One, ze draaiden tenslotte toch alles terug wat slecht was, en zeiken op iets is zo veel makkelijker dan iets positiefs benaderen. Ik wil mij vandaag distantiëren van mijn eigen blog, doe alsof het geschreven is door mijn Mexicaanse neef. Want wat hebben we gister weer gelachen hé, met de uitstel? Zelfs ik heb genoten.

Naast dat ik zo nu en dan game gooi ik mijn meeste tijd in voetbal. Het kijken wel te verstaan, we moeten het niet te intensief maken natuurlijk. Als ik bijvoorbeeld gister keek naar Portugal-Nederland zag ik een ding vaak voorbijkomen: paniekvoetbal. Niemand wilde meer verliezen en dan krijg je dat 22 spelers zich als een stel debielen gaan gedragen en maar die bal naar voren rossen of random in de lucht koppen. Het was een triest gezicht. Maar er werd nergens zoveel paniekvoetbal gespeeld als bij Microsoft de laatste maanden. Zij schieten die bal nog door de ozonlaag als het moet. Ze hadden in juni een duidelijke businessplan voor de Xbox One, waar bijna niemand het mee eens was. Maar hey, een plan is een plan, dus als ze daar jaren over brainstormen zal het vast bij het bedrijf passen. Mattrick ging weg en ze besloten alle ballen maar in grote paniek weg te trappen.

DRM weg, Kinect weg, nou ja, bijna alles wat negatief was aan de console ging weg. We deden allemaal onze oogjes dicht en twee maanden later was de console enig. MAAR DAN, gister kwam de mededeling die we allemaal wel kennen. De Xbox One komt in een groot aantal landen niet meer in 2013 uit. Ga maar uit van eind eerste of begin tweede kwartaal van 2014. Onder die landen zit ook Nederland. Naast Nederland tref je ook alle Scandinavische landen op de 'list of doom' aan. En België. Het zou gaan omdat de vertaling niet op tijd af kon zijn voor de launch. U, trouwe lezer, bent namelijk te incompetent om "Xbox start game" te roepen naar uw tv. Jawel, wij proleten willen namelijk "Xbox start spel" roepen anders gebeuren er te veel conflicten in onze niet al te grote grijze massa. Want dat denkt Microsoft. En zullen we even kijken welke zes landen het beste Engels spreken in Europa?

Wat een verrassing! Alle Scandinavische landen en Nederland en België vormen de top zes. Jawel, een grotere bullshitreden kon je niet verzinnen om je console uit te stellen. Het is duidelijk dat ze zich gewoon volledig focussen op de Amerikaanse en Engelse markt, om daar genoeg units naartoe te schepen. Dat was ook wel duidelijk met al dat tv-gebeuren dat je op de One kunt doen, hun focus ligt op de Amerikaanse markt, maar toch.

Microsoft wil trouwens niet dat wij boos worden en zegt dat iedereen in Nederland een gratis (launch)game krijgt wanneer de Xbox One eindelijk uitkomt in 2019. Launchgames, want dat zijn toch altijd de leukste spellen ooit? Dus veel plezier met een spel van een jaar oud als je uiteindelijk toch die console gaat halen, ik ben benieuwd of het nieuwe WK-spel van FIFA eerder in onze Xbox One kan liggen dan dat we onze malaise van het Nederlands foebalteam op de televee kunnen aanzien.

Naast deze grote verliezers heb je natuurlijk ook een winnaar en dat is Nintendo. De PlayStation 4 is bij de plaatselijke Wibra zelfs al uitverkocht en je kunt bij de grotere ketens ook niet meer rekenen op een console in 2013. Maar Jantje wil toch echt iets hebben voor kerst, en als Nintendo dan met hun big boomers komt (lees Mario-games), koopt mama en oma het toch wel voor hun kroost.

Dus lach maar weer allen om de Xbox One, ik vond het eerst nog kinderachtig, maar nu is het genieten. Ik kan mij nog herinneren dat ze bij de E3 zeiden dat de console wereldwijd tegelijk uit zou komen, maar ja, als ze de rest van hun beloftes van de E3 kunnen omdraaien, dan konden wij dit eigenlijk ook wel van te voren weten.